6 Kasım 2010 Cumartesi


6 Kasım, 2010 TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/
Başlıklar:
  • Azerbaycan, genel seçimler için yarın sandık başına gidecek.
  • Azerbaycan şirketleri Taşkent'e çıkarma yaptı
  • Power Kazakistan 2010 Enerji Fuarı'nda teknolojinin son ürünleri görücüye çıktı
  • Kazakistan, iki bankasını satışa çıkardı
  • Kazakistan'ın nüfusu 16,2 milyona yükseldi
  • Kırgızistan seçimlerinin kesin sonucu açıklandı
  • Mutteki, Kırgızistan'ı ziyaret etti
  • KKTC, Türkiye'den yatırım çekmek istiyor
  • Büyükelçi Sönmezay: "Tekstil Özbekistan'la olan iki ticari ilişkilerde önemli yer tutuyor
  • Özbekistan, Asya U16 Şampiyonası'nda ilk finalist oldu
  • Türkiye'nin IMF'deki payı yükseldi, 20. sıraya yerleşti
  • "Rusya ile Türkiye Dev Projeleri Uygulamaya Başlıyor"
  • Doğalgaz zengini Türkmenistan müşteri arıyor
  • Rus Gsm Operatörü, Türkmenistan'da 3g Hizmeti Başlattı

Azerbaycan, genel seçimler için yarın sandık başına gidecek
Merkezi Seçim Komisyonu'ndan (MSK) yapılan açıklamada, ülke genelinde, 1026 yabancı, 47 bine yakın ise yerli gözlemcinin seçimleri takip edeceği duyuruldu.

Bunlar arasında, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Avrupa Birliği Parlamenter Meclisi, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Seçimleri İzleme Akademisi, Türk Dili Konuşan Ülkelerin Parlamento Asamblesi (TÜRKPA) gibi Uluslararası teşkilatların yanı sıra Azerbaycan'da Büyükelçilikleri olan ABD, İngiltere, Kazakistan, Norveç, Bulgaristan, Polonya, Japonya ve Belçika'nın temsilcileri de yer alıyor.

Seçimleri takip edecek TÜRKPA heyetinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Konya Milletvekili ve Türkiye- Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kabakçı ve AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel yer alıyor.

MSK, 15 Ekim tarihinde başlayan seçim kampanyasının dün gece itibariyle sona erdiğini bildirdi.
Azerbaycan'da yarın yapılacak genel seçimlerin 08.00'de başlayacağı ve oy verme sürecinin yerel saatle 19.00'da tamamlanmasının öngörüldüğü belirtildi. İlk seçim sonuçlarının ise yerel saatle 22.00'de MSK'nın internet sitesi üzerinden açıklanması bekleniyor.

Seçimlerde, 690 milletvekili adayı Azerbaycan Milli Meclisi'nde bulunan 125 sandalye için yarışacak. Adaylardan 94'ünün kadın olduğu kaydedildi.

Azerbaycan meclisinde 125 sandalye bulunuyor. Mecliste iktidar partisinin 56, muhalefet partilerinin 19 ve bağımsızların 40 sandalyesi var. (Kaynak: haber7.com)
Azerbaycan şirketleri Taşkent'e çıkarma yaptı
Özbekistan'da ilk defa düzenlenen Azerbaycan ürünleri fuarı iki ülkenin ekonomi bakanlarının da iştirakiyle törenle açıldı.
Fuarın açılış törenine iki ülkede kalabalık bir davetli kitlesi iştirak etti.
Yapılan konuşmalarda fuar, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi adına yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.

Fuarın açılışında konuşan Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev : "Kardeş Özbekistan'da Azerbaycan ürünleri fuarının açılışı, sıradan bir durum değil. Ülkelerimiz arasında ortak tarihi kökler, kültür, dil ve din birliği var. Aramızdaki ekonomik, politik, kültürel ve siyasi ilişkiler gelişmekte." dedi.

Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırımlar ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiyev ise "Fuar, şüphesiz Azerbaycan ve Özbekistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinin işareti. Aramızdaki ilişkiler, cumhurbaşkanlarımızın katkılarıyla yeni bir ivme kazandı." diye konuştu.
Bu arada fuar açılışı öncesinde Bakan Mustafayev başkanlığındaki heyet, Taşkent'teki Azeri Kültür Merkezi önünde yer alan merhum Haydar Aliyev büstüne çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Konuşmaların ardından iki bakan ve beraberindekiler fuar alanını gezerek katılımcı firma yetkilileriyle görüştü. Protokol heyeti, fuar kapsamında milli kıyafetli Azeri sanatçı grubu tarafından sunulan mini müzik ziyafetini dinledi.

Taşkentlilerin büyük ilgi gösterdiği fuarda katılımcı Azeri firmaları, inşaattan petrole, kozmetikten gıdaya, mobilyadan dekorasyona değişik alanlardan türlü ürünler sergiliyor. Azeri petrol, elektrik ve gaz firmaları da çalışmalarını tanıtan stantlar açtı.

Azerbaycan'ın yurtdışındaki ilk kapsamlı bu fuarı 5-10 Kasım günleri arasında Taşkent'te açık kalacak. Fuarda 170 dolayında Azeri firması, bin 700 kalemden oluşan ürünle iştirak ediyor.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Azeri iş adamları ise fuarın çok yararlı olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yönlü gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirdiler.

Behruz Aliyev (İnşaat): "Bu fuar bizim için büyük önem taşımakta. Şu anda bazı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde çalışmaktayız. Özbekistan'da da faaliyet göstermek maksatlarımızdan biri idi. Birbirimizi ve sahip olduğumuz pazarı tanıma adına bu tür fuarları faydalı görüyoruz." Dedi.

Ferman İslamov(Mobilya): "Bugün burada bulunmamızın bir sebebi de ülkemizin sanayisini Özbekistan'da göstermek. Ve buna bağlı olarak insanlarımız kültürel ve siyasi bakımında yakınlaşmalarına katkıda bulunmaktır." diye konuştu.

Fuarda ayrıca sahne alan Azeri dans grubu renkli gösterilen sundu. Ziyaretçiler sunulan gösterileri ilgiyle izledi.

Fuar binasının açık alanında ise Azerbaycan'dan getirilen değişik türdeki araç ve teknik donanımlar sergilendi. Açık alanda petrol kuyusundan değişik türdeki römork, otomobil ve petrol arama makinelerine kadar türlü araçlar sergilendi. (Kaynak: dikkathaber.com)

Power Kazakistan 2010 Enerji Fuarı'nda teknolojinin son ürünleri görücüye çıktı
ALMATI (CİHAN)- Kazakistan'ın eski başkenti ve finans merkezi Almatı'da düzenlenen Power Kazakistan 2010 Enerji Fuarı'nda son teknoloji ürünleri görücüye çıktı.

Her yıl enerji ekipmanı ve hizmet sektöründe dünya çapındaki üreticilerin ve tedarikçilerin önde gelen firmalarının katıldığı fuar, enerji sektöründe Orta Asya'nın en büyük ve en önemli fuar organizasyonu olarak biliniyor.

Kazakistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kazakistan Elektrik Enerjisi Derneği ve Kazakistan Enerji Uzmanları ve Mühendisleri Birliği tarafından organize edilen fuarda, katılımcı firmalar enerji alanında son ürünlerini tanıtma fırsatı buldu.

Son dönemlerde yabancı şirketlerin Kazakistan'ın enerji sektörüne, yoğun bir ilgi gördüğünü belirten uzmanlar yabancı yatırımcılar için organize edilen bu fuarın gerek yerli gerekse de yabancı şirketler için yeni ufuklar açması bakımından son derece önemli bir fuar olarak görüldüğünü ifade ediyorlar.

Ata Kent Fuar merkezinde açılan sergiye Kazakistan'ın yanı sıra Rusya, Çin, Almanya, Ukrayna ve Hindistan'dan 150'den fazla uzman katılırken, elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımı, atom enerjisi, sanayi tipi enerji, enerji etkinliği ve enerji tasarrufu teknolojileri başta olmak üzere 100'e yakın alanda ürün tanıtıldı.

Fuara katılan Kazak firması Alakol Plant Müdürü Jumakeldi Baydildayev, yaptığı açıklamada fuarın önemine dikkat çekip, gelişen sanayi ve teknolojilerle birlikte ortaya çıkan enerji ihtiyacının daha sağlam bir şekilde karşılanması açısından yeni teknolojilere gereksinim duyulduğunu söyledi. Firma olarak Uranyum çıkartılması için kullanılan araç ve gereçlerin üretimlerini yaptıklarını ifade eden Baydilbayev, önümüzdeki dönemlerde Kazakistan ekonomisinin büyüyeceğini ve bu büyümeden kaynaklanan enerji açığının ortaya çıkacağının altını çizdi.

Öte yandan, alternatif enerji kaynaklarının payını artırmak, enerji tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlayan ekipman kullanımı teşvik etmek amacı ile mecliste de hummalı bir şekilde çalışan Kazakistan Meclisi gerekli yasanın çıkması için son aşamaya gelindiği belirtildi. (Kaynak: stargundem.com)

Kazakistan, iki bankasını satışa çıkardı
Kazakistan'ın iki büyük bankası Nurbank ve Kazinkombank'ın devlete ait hisselerinin açık artırma yöntemi ile satışa sunulacağı bildirildi.

Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu, Nurbank ve Kazinkombank'ın devlete ait olan hisselerinin 8 Kasım ve 30 Aralık tarihleri arasında sürekli açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılmasını kararlaştırdı.

Nurbank'ın açık artırma ihalesine katılacak firmaların 40 milyon 70 bin 441 Kazak tengesi, Kazinkombank ihalesine girecek firmaların ise 7 milyon Kazak tengesi teminat yatırmaları gerekiyor.

Her iki bankanın hisse satış işlemini de Devlet Mülkü ve Özelleştirme Komitesi yürütecek. (Kaynak: timeturk.com)
Kazakistan'ın nüfusu 16,2 milyona yükseldi
Kazakistan'da 1 Ekim 2010 itibarıyla nüfusun 16 milyon 210 bin 144 kişiye ulaştığı bildirildi.

Kazakistan İstatistik Kurumundan alınan bilgiye göre, Kazakistan'ın nüfusu 1 Ekim 2010 itibarıyla 16 milyon 210 bin 144 kişi olarak tespit edildi.

Bağımsızlığını kazandığı 1992 yılında 16 milyon 451 bin 711 kişilik nüfusa sahip olan Kazakistan'da 2002 yılına kadar yaşanan göçler nedeniyle nüfusun sürekli azaldığını belirten uzmanlar, 1 Ocak 2002'de Kazakistan nüfusunun 14 milyon 851 bin 59 kişiye kadar düştüğünü, 2002 yılından sonra ise nüfusun yeniden artış sürecine girdiğini bildirdi.
2002 yılından bu yana Kazakistan nüfusunun 1 milyon 359 bin 85 kişi arttığı kaydedildi.
Kazakistan'ın Kuzey kesimlerinde nüfusun azalma eğilimi gösterdiği, güney ve orta kesimlerde ise nüfus artışının görüldüğü ifade edildi. (Kaynak: haber7.com)
Kırgızistan seçimlerinin kesin sonucu açıklandı
Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Akılbek Sariyev, 10 Ekim'de yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, komisyon üyelerinin de kaldığı basın toplantısında, meclise milliyetçi Ata Jurt Partisi, Sosyal Demokrat Partisi, Ar-Namıs Partisi, Cumhuriyet Partisi ile Sosyalist Ata Meken Partisi'nin girdiğini bildirdi.
Sariyev, ülke genelinde yüzde 5 ile bölgesel 0,5'lik barajı aşan 5 partiden meclise toplam 120 milletvekili girdiğini belirterek, buna göre yeni mecliste devrik iktidar yanlısı milliyetçi Ata Jurt Partisi'nin 28, iktidar yanlısı Sosyal Demokrat Partisi'nin 26, Rusya yanlısı Ar Namıs Partisi'nin 25, Cumhuriyet Partisi'nin 23, iktidar yanlısı Sosyalist Ata Meken Partisi'nin 18 milletvekili ile temsil edileceğini söyledi.
MSK, seçim öncesinde kayıtlı seçmen sayısını 2 milyon 837 bin 989 olarak bildirmiş, ancak seçimden sonra kayıtlı seçmen sayısının 3 milyon 36 bin 703'e yükseldiğini açıklamıştı. Seçmen sayısının yaklaşık 200 bin civarında artmasıyla Bütün Kırgızistan Partisi yüzde 5 barajının altında kalmıştı. Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov, komisyonun seçim sonucunu açıklamadan önce yaptığı açıklamada, seçimlerin anayasaya aykırı olduğunu ve komisyonun anayasaya aykırı hareket ettiğini öne sürdü. (Kaynak: cnnturk.com)

Mutteki, Kırgızistan'ı ziyaret etti
Bakan Mutteki ile Kırgızistanlı yetkiler arasında yapılan görüşmelerde iki ülke ilişkileri ele alındı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Otunbayeva’ın, Mutteki başkanlığında heyeti kabul ettiği, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtildi. Mutteki’nin görüşmede, Kırgızistan’daki seçimlere değindiği ve uluslararası gözlemcilerin seçimlere ilişkin yaptığı “ülke tarihindeki en demokratik seçimler” değerlendirmesini anımsattığı kaydedildi.
Mali yardım sözü Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İran heyetinde bulunan Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Yahya Marufi de haziran ayında çatışmaların yaşandığı Oş ile Celalabad eyaletleri için 100 bin dolar mali yardımda bulunacaklarını belirtti. Mutteki, mevkidaşı Ruslan Kazakbayev ile de görüştü. (Kaynak: yenicaggazetesi.com.tr)
KKTC, Türkiye'den yatırım çekmek istiyor
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, başlattığı tanıtım atağı ile Türkiye'deki iş dünyasına KKTC'deki yatırım fırsatlarını anlatacak.
İstanbul- Tatar, tanıtım atağına ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye yürekten ve gönülden bağlı olduklarını, Türkiye ile her yönüyle ilişkileri daha da güçlendirmek ve geliştirmek istediklerini ifade etti. KKTC'ye gelen yatırımların arttığına dikkati çeken Tatar, esas gelirlerinin turizm, ticaret ve eğitim olduğunu söyledi. Tatar, ''Esas geleceğimiz turizm. Turizm sektörü yatırım bekliyor. Orada konut, yazlık almayı da öneriyorum. 120-130 bin dolara çok iyi villa bulursunuz. Turizmde KKTC'yi yeni bir destinasyon olarak tanıtmaya çalışıyoruz'' dedi.

"Züğürt turistleri orada görmektense..."
Türkiye'den yatırımcıları KKTC'de görmek istediklerini ifade eden Tatar, KKTC'ye uluslararası sermayeyi Türkiye üzerinden çekebildiklerini, turizmin önü açık bir sektör olduğunu vurguladı. Tatar, ''Züğürt turistleri orada görmektense Türkiye'den orta direği oraya çekebilsek...'' dedi. KKTC'ye son 30 yılda giden Türkler'in sayısının 2 milyonu bulmadığını, KKTC'ye daha fazla tanıtmaları gerektiğini vurgulayan Tatar, gelişen ve büyüyen Türkiye'de kendilerini daha fazla tanıtmaları halinde bunun olumlu sonuçlarını alacaklarını söyledi.

Bafra turizm bölgesindeki gelişmelere de değinen Tatar, burada yatırımcılar için çok ucuz kiraların söz konusu olduğunu vurgulayarak, ''Arazi tahsisi yapabiliyoruz. Biraz ellerini çabuk tutsunlar. Bu arazilerin bedelleri ileride çok artacaktır diye düşünüyoruz. Kaynak bulma noktasında belki bu arazileri yatırımcılara satmamız gerekecek. Şu anda çok ucuz. Gelip bu projeleri gerçekleştirsinler'' şeklinde konuştu. KKTC'de eğitimde önemli yatırımlar olduğunu anlatan Tatar, Turkmall'ın sahiplerinin KKTC'ye geldiğini, yerli bir ortakla anlaşma imzaladığını, 200 dönümlük bir araziye Akmerkez'den daha büyük bir alışveriş merkezi yapacağını, Lefkoşa'daki alışveriş merkezinin adının ''Forum Kıbrıs'' olacağını bildirdi.

Tatar, KKTC'deki yatırım fırsatlarını anlatmak üzere İstanbul Sanayi Odası yönetimi ile bir araya geldiğini, İstanbul'un ardından sanayi ve gelişmiş illere giderek oradaki işadamlarıyla görüşeceklerini, Türkiye'den daha fazla yatırım çekmek istediklerini bildirdi.Ersin Tatar, KKTC'yi cazibe merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.''Rolls Roys ile adam otele geliyor. Kral dairesinde ağırlanıyor"

KKTC'de yeni casino açmanın büyük yatırımlarla olabildiğini, bu işi 500 yataklı ve 5 yıldızlı otel olma şartına bağladıklarını anlatan Tatar, bir soru üzerine, ''Casino gelirleri daha çok olabilir. Yılda 10 trilyon... Bütçenin yüzde 1'i bile değil. Oradan çok fazla gelirimiz olabilir. Örneğin Rolls Royce ile adam otele geliyor. Kral dairesinde ağırlanıyor'' diye konuştu. Mal Tazmin Komisyonu'nun tarihi bir fırsat olduğunu ve bunun daha iyi çalıştırılması gerektiğini de belirten Tatar, ''İş bu komisyondan geçtiğinde fatura düşüyor. Mutlak suretle bunu çalıştırmalıyız'' dedi.
Ortalama ücret 3-4 bin TL
Ersin Tatar, KKTC ekonomisindeki gelişmelere değinirken, çok büyük bir enkazı devraldıklarını belirterek, ''Yılda 500 milyon TL açık... Borçlar 2,5 milyon TL.... Çok büyük tasarruf tedbirleri aldık ve gece gündüz çalıştık'' dedi. KKTC'de kamu ücretlerinin özel sektöre göre yüksek olduğunu vurgulayan Tatar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kamuda ücretler özel sektöre göre çok yüksek. Ortalama ücret 3-4 bin lira. Girişte 2 bin 200 lira olan ücreti 1.500 liraya çektik. 1 milyar lira olan kamu personel gideri en az yüzde 15 tasarruf edilirse yılda 150 milyon lira yapar. Ek mesai ödemeleri 70 milyon liraya çıkmıştı. Bu parayı alan bin 500 kişiydi. Emeklilere vergi getirdik. Yılda en azından 100 milyon lira tasarruf olacak. Bir müsteşar net 6 bin 500 lira maaş alıyordu. Şimdi 5 bin 600 liraya düştü.''
Tatar, Türkiye'deki kamuoyunda ''KKTC'de millet tembel, giden paraları çar çur ederler, yerler, içerler'' şeklinde bir imaj bulunduğunu, bunun yanlış olduğunu ve düzeltmeleri gerektiğini söyledi. 2011'de 1,9 milyar lira gelir beklediklerini ifade eden Tatar, borçlanmaya gitmek istemediklerini vurguladı.
''Turizmle ilgili inanılmaz gelişmeler var"
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş da KKTC'de mücevher mağazaları bulunduğunu, banka, sigorta, yatırım ve petrol şirketleri olduğunu hatırlatarak, buradaki gelişmeleri yakından izlediklerini ifade etti. KKTC'de turizmle ilgili ''inanılmaz'' gelişmeler olduğuna ve bu sektörün çok gelişeceğine işaret eden Altınbaş, ''Biz de grup olarak düşünüyoruz. Turizmde de Kıbrıs'tan başlamak kaydıyla... Turizmle yakından ilgileniyoruz'' dedi. Altınbaş, Gaziantepli olduklarını, ancak kendilerini Kıbrıslı gördüklerini ve babasının mezarının Lefkoşa'da bulunduğunu da anlattı. (Kaynak: cumhuuriyet.com.tr)

Büyükelçi Sönmezay: "Tekstil Özbekistan'la olan iki ticari ilişkilerde önemli yer tutuyor
TAŞKENT (CİHAN)- Türkiye'nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay, Özbekistan'daki Türk tekstil yatırımının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Türkiye'den tekstil yatırımına ilginin artış gösterdiğini dile getiren Büyükelçi Sönmezay, Türk firmalarının yatırım konusundaki son zamanlardaki bazı çekincelerinin ise azaldığını aktardı.

Sönmezay, Taşkent Tekstil Fuarı'na katılan Türk işadamları onuruna akşam yemeği verdi. Büyükelçilik rezidansında verilen yemeğe, fuar için Taşkent'te gelen ve burada daimi olarak faaliyet gösteren Türk firmaları temsilcileri katıldı. Davetlileri, rezidans kapısında Büyükelçi Sönmezay çifti karşıladı.

Büyükelçiliğin diğer bazı ilgililerinin de hazır bulunduğu geceye, Özbekistan Ticaret Odası ve yabancı yatırımlarla ilgili diğer birim temsilcileri de katıldı.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'a konuşan Sönmezay: "Tekstil sektörü, ikili ticari ilişkilerimizde de çok önemli bir yer tutuyor. Bizim buradan olan ithalatımızın önemi bir kısmını pamuk ipliği ve diğer tekstil ham maddeleri oluşturmakta. Ayrıca burada yatırım yapmış çok sayıda tekstil firmamız var. Bunlar arasında ülkenin en büyük ihracatını yapan bir firma da var. Tekstil, şu anda iki ülke arasındaki en önemli sektör durumunda ." dedi. Türkiye'den tekstil yatırımına ilginin ise artış gösterdiğini dile getiren Büyükelçi Sönmezay:" Türk firmaları açısından son zamanlarda daha önceki bazı çekinceler biraz azalmış gibi. Önümüzdeki dönemde inşallah bunların sayısında daha da büyük artışlar görürüz." değerlendirmesinde bulundu.

Özbek-Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Cedide Balabekova ise son yıllarda Özbek tekstil sektöründe Türk işadamlarının payının arttığına dikkat çekti.
Balabekova: " Son yıllarda Türk tekstil yatırımı ülkemizdeki tekstil sektöründe ilk sırada yer almakta. Bu, Özbekistan için önemli bir konu. Türk tekstili ve Türk işadamlarının başarılı çalışmaları sayesinde Özbekistan'ın bu alandaki prestiji dünyaya yayılmakta. Buna bağlı olarak ihracatımız artmakta. Bu iş elbette kolay olmuyor, ama tekstil alanında attığımız bu adımlar oldukça sağlam." ifadelerini kullandı.

Taşkent'te önceki gün açılan Uluslararası Tekstil Fuarı'nda adeta Türkiye rüzgârı esmiş ve fuara 50 dolayında Türk tekstil firması iştirak etmişti. (Kaynak: stargundem.com)
Özbekistan, Asya U16 Şampiyonası'nda ilk finalist oldu
Ev sahibi Özbekistan bugün oynanan ilk yarı final maçında güçlü rakibi Avustralya'yı seyircisi önünde 2-1 yenerek adını finale yazdıran ilk takım oldu.

Pahtakor Stadı'nda oynanan ve 25 bin dolayında seyircinin izlediği maçın ilk gölü Özbekistan'dan geldi. Özbekistan, karşılaşmanın 17.dakikasında skoru 1-0 yaptı. İlk yarının sonlarına doğru Avustralya 43.dakikada skora dengeyi getiren golü buldu. Ve ilk yarı 1-1 sona erdi.
İki takımın başa baş bir oyun sergilediği ve her iki tarafın da maçı ek süreye taşımak istediği bir sırada gelişen Özbekistan atağından kaleciden dönen topu takip eden Özbekistan oyuncusu ve takım kaptanı Abasbek Maksitaliyev 90.dakikada kendisinin ve takımının ikinci gölünü atarak skoru 2-1 yaptı.

Kuveytli hakem Navaf Abulla tarafından verilen ek uzatma süresinde başka gol olmayınca Özbekistan güçlü rakibi Avustralya'yı 2-1 yenerek Asya U16 Şampiyınosı'nda ilk defa adını finale yazdırdı.

İkinci finalist ise bugün akşam oynanacak Japonya-Kuzey Kore karşılaşması sonrasında belli olacak. Şampiyonanın final maçı ise 7 Kasım'da oynanacak. (Kaynak: dikkathaber.com)
Türkiye'nin IMF'deki payı yükseldi, 20. sıraya yerleşti
Türkiye, Uluslar arası Para Fonu (IMF) yüksek paya sahip 20. ülke konumuna geldi. Türkiye'nin kota payı yüzde 0,55'den yüzde 0,98'e çıkacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, 5 Kasım 2010 tarihinde yaptığı toplantıda IMF kota ve yönetim reform paketine ilişkin değişiklikleri görüşüp kabul etti. Reform paketi, IMF Guvernörler Kurulu'nca onaylanmasını ve üye ülkelerin iç hukuki süreçlerini tamamlamasını müteakip yürürlüğe girecek.

Reform paketinin yürürlüğe girmesiyle, IMF'nin toplam kotaları iki katına (476,8 milyar SDR) çıkarılacak. Düşük gelirli ülkelerin kota payı korunarak, dinamik yükselen piyasa ekonomileri ve gelişmekte olan ülkelerin kota payı yaklaşık 6 puan artırılacak. İcra Direktörleri Kurulu 24 üye ile çalışmalarına devam edecek ve 2 İcra Direktörlüğü gelişmiş Avrupa ülkelerinden gelişmekte olan ülkelere devredilecek.

Türkiye'nin mevcut yüzde 0,55 olan kota payı yüzde 0,98'e çıkacak. Böylece, kota artışından en fazla faydalanan dördüncü ülke olan Türkiye, IMF'de en yüksek paya sahip 20. ülke konumuna gelecek. Üye ülkeler reform paketinin 2012 yılı IMF/Dünya Bankası Yıllık Toplantılarına kadar yürürlüğe girmesi yönünde azami çaba göstermeyi taahhüt etti. (Kaynak: timeturk.com)

"Rusya ile Türkiye Dev Projeleri Uygulamaya Başlıyor"
Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda gelişen Rusya-Türkiye ilişkileri stratejik ortaklık yönünde hızla ilerliyor.
Faruk Akkan - Cihan
Samsun-Ceyhan petrol boru hattında 2012'de kazma vurmaya hazırlanan iki ülke, Mersin-Akkuyu nükleer santral anlaşmasını parlamentolardan geçiriyor. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmayı mümkün kılacak yeni bir ivme yakalanırken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşbaşkan oldukları ortak kabine 'Üst Düzey İşbirliği Konseyi' (ÜDİK) 2011'in ilk yarısında Moskova'da toplanacak. Zirve için hazırlıklara başlayan taraflar ÜDİK'in alt yapılarından biri olan 'Toplumsal Forum' kurullarını oluşturmuş durumda.
Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihin hiç bir döneminde olmadığı kadar üst seviyede olduğu bir dönemde Moskova'da göreve başlayan Aydın Sezgin, kendini 'en şanslı büyükelçi' olarak tanımlıyor. Sezgin'le uygulama aşamasına doğru hızla ilerleyen dev projeler ve iki ülke ilişkilerinin geleceğini konuştuk.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Mayıs 2010 Ankara ziyaretinde kurulan ÜDİK'in çalışmalara başladığına değinen Sezgin, "Rusya ekonomik alanda Türkiye'nin en önemli ortaklarından biri. Ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. 2009 ekonomik kriz sürecinde bir miktar gerileyen toplam ticaret hacmimiz yeniden toparlandı ve gelecek yıl kriz öncesi rakamlara ulaşacağımızı ümit ediyorum. Ocak-Ekim dönemi toplam ticaret hacmimiz 18,5 milyar dolar. Her ay artarak devam eden bir ivme var. Enerji alanında Mersin-Akkuyu nükleer santrali ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı gibi dev projeler uygulamaya geçiyor. Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısının bu yıl 3 milyona ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

SAMSUN-CEYHAN'DA KAZMA 2012'DE VURULUR
Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Ankara ziyaretinde Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili mutabakat zaptının imzalandığını hatırlatan Büyükelçi, önümüzdeki aylarda hattın inşasına yönelik hükümetlerarası anlaşmanın imzalanacağını ümit ettiğini söyledi. Eylül ayında başlayan müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Sezgin, "Stratejik öneme haiz büyük çaplı projelerin sağlam temellere oturtulması gerekiyor. İstanbul ve Türk boğazlarının güvenliği açısından da projenin önemi büyük" dedi. Büyükelçi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 2012'de proje ile ilgili ilk kazmanın vurulabileceği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Türkiye bu projenin muhtelif veçheleri itibariyle Rusya'nın ortaklık yönündeki taleplerine olumlu bakıyor.

NÜKLEER SANTRALDE İŞLER YOLUNDA
Rusya'nın Mersin Akkuyu'da 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edeceği nükleer santral anlaşması TBMM Genel Kurulun'dan geçerek yasalaştı. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da da önümüzdeki günlerde onaylanması bekleniyor. Teknik uygulama ile ilgili bir kısım anlaşmaların da imzalanmasının ardından inşa aşamasına geçilecek. Nükleer santralde işlerin yolunda olduğunu ifade eden Sezgin, "Kısa bir süre içinde sözkonusu projenin inşa sürecine ilişkin takvim konusunda daha somut gelişmelerin ortaya çıkmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

GÜNEY AKIM VE NABUCCO RAKİP DEĞİL
Rusya'nın ısrarlı bir şekilde Avrupa Birliği projesi Nabucco doğalgaz boru hattının ölü bir yatırım olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen, Ankara hattın uygulanmasına ilişkin ümitlerini yitirmiş değil. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in birinci elden takip ettiği Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili ikili anlaşmalar adım adım ilerliyor. Güney Akım'ın Türkiye'nin ekonomik sahasından geçişiyle ilgili ön çalışmalara yeşil ışık yakan Ankara, Nabucco doğalgaz boru hattının da eş zamanlı olarak çalışacağına inanıyor.

Küresel doğalgaz piyasasında yaşanacak gelişmeler çerçevesinde projelerin şekilleneceğini ifade eden Sezgin, "Ankara siyasi bir bakış açısından ziyade, ekonomik ve ticari gerekçeler temelinde konunun değerlendirilmesini yararlı buluyor" tespitinde bulundu. Mavi Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinin şu anda gündemde olmadığını hatırlatan Büyükelçi, enerji alanında iki ülke işbirliğinin önünün açık olduğuna dikkat çekti.

VİZESİZ UYGULAMA İÇİN 'GERİ KABUL ANLAŞMALARI' BEKLENİYOR
Rusya ve Türkiye arasında bir aya kadar süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın Türkiye'de 21 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylandığını ve 27 Temmuz 2010'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştığını aktaran Sezgin, "Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Rus tarafının iç onay sürecini tamamlamasını bekliyoruz. Bunun için Geri Kabul Anlaşması'nın da imzalanması ve hem TBMM'den hem de Duma'dan geçerek yürürlüğe girmesi gerekiyor. Gerekli değişiklik taleplerini bir nota ile Rus tarafına ilettik. Uygulamanın yeni turizm sezonuna yetişeceğini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

RUSYA'NIN SİYASİ İSTİKRAR VE EKONOMİK POTANSİYELİNE GÜVENİYORUZ
Rusya'nın parlak bir geleceği olduğunu, ülkede liberalleşme ve kurumsallaşma açısından taşların yerine oturduğunu kaydeden Sezgin, Türk işadamlarına Rusya pazarında yatırımda bulunmalarını ve ticaret yapmalarını önerdi. Avrupalı şirketlerin Rusya'nın bir çok bölgesine gittiğini ve iş imkanlarını değerlendirdiğini kaydeden Büyükelçi, "Bir kaç tavsiyede bulunmak isterim: Yatırım ve ticari projeler kalıcı ve uzun vadeli olacak şekilde planlanmalı. Hukuki danışmanlık desteği alma ve kurumsal bir yapı oluşturma önemli. Mevcut faaliyette bulunan iş adamı dernekleri ile irtibatlı olmalarının da yararlarına olacağını düşünüyorum" dedi. Sezgin güçlü yerel ortaklarla geliştirilecek projelerin yeni imkanların kapılarını aralayabileceğine de dikkat çekti. Gümrüklerde yaşanan sorunları ve Türk Hava Yolları'nın sefer sayıları ile ilgili sorunları teknik konularda yaşanan pürüzler olarak değerlendiren Sezgin, karşılıklı iyi niyet çerçevesinde her zaman bu tür sorunların üstesinden gelineceğini belirtti.

RUSYA'NIN STRATEJİK ORTAK TANIMLAMASINA KATILIYORUZ
Rusya liderlerinin her fırsatta dile getirdikleri 'Stratejik ortak' tanımlamasına katıldıklarını ifade eden Büyükelçi, "Rusya ile dünyanın bugünü ve yarınına ilişkin değerlendirmelerimiz bir çok konuda örtüşüyor. Kafkaslar, Karadeniz, Orta Asya, Ortadoğu, Avrupa güvenliği, terörle mücadele, uluslararası örgütlerde işbirliği gibi pek çok alanda yaklaşımlarımız benzeşiyor. Bu siyasi işbirliğinin gelişiminde önemli bir temel oluşturuyor. Ekonomilerimiz de birbirini tamamlıyor. Mevcut olumlu seyrin gelişerek sürmemesi için hiç bir neden yok" ifadelerini kullandı.

Modern tehditlerle ülkeler değil, bazen NATO gibi ittifakların bile tek başına baş edemediğini hatırlatan Sezgin, "Dünyayı daha güvenli kılmak, ülkemizi daha güvenli kılmak demek. Herkes güvenlik alanında işbirliğinin gelişmesine olumlu bakıyor. Amerika ile Rusya arasında ve NATO ile Rusya arasında gelişen ilişkiler de bunun teyidi. Türkiye de NATO içinde Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini en kuvvetli bir şekilde savunan ülkelerden biri. Medvedev'in Lizbon zirvesine katılacak olmasını çok olumlu buluyoruz. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Moskova temaslarını bu açıdan memnuniyetle karşılıyoruz..." değerlendirmesinde bulundu.

RUS HALKINI HİÇ BİR ZAMAN DÜŞMAN GÖRMEDİK
Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde 1999'da Moskova'ya geldiğini ve o zaman Vladimir Putin'in yeni Başbakan ve Boris Yeltsin'in de Devlet Başkanı olduğunu hatırlatan Sezgin, aradan geçen 10 yıl gibi kısa bir sürede Rusya'nın bambaşka bir ülke olduğuna dikkat çekti. Moskova'yı bir dünya kenti olarak bulduğunu ifade eden Büyükelçi, "Siyasi ve ekonomik alanda önemli ilerlemeler var. Hukuki yapı oturuyor. Daha güvenli ve temiz bir başkent var. Geleceği parlak bir ülke görüyorum. Çok değer verdiğim klasik Rus kültürü de çeşitlenerek konumunu muhafaza ediyor. Rusya'nın yerel değerlerini koruyarak evrenselleştiğini söyleyebilirim. Soğuk Savaş yıllarında bile Türkiye, Rusya ilişkileri kötü olmadı. Moskova o yıllarda Küba'dan sonra en çok projeyi Ankara ile yürüttü. Türkiye'nin ağır sanayi hamlesinde Moskova'nın rolü yadsınamaz. Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarındaki olumlu ilişkileri hiç unutmadık. Türkiye Rus halkını hiç bir zaman düşman olarak görmedi. Önümüzde ikili ilişkilerimiz açısından yeni ufukların olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu. (Kaynak: turkishny.com )

Doğalgaz zengini Türkmenistan müşteri arıyor
Dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip ülkeler arasında yer alan Türkmenistan, bölgede planlanan uluslar arası boru hattı projelerine verecek kadar rezerve sahip olduğunu duyurdu.
Aşkabat; Rusya, Çin, İran hattının yanı sıra proje aşamasında olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı ve Avrupa için yetecek miktarda gaza sahip olduğunu açıkladı. Türkmenistan'ın en büyük enerji ülkesi olma statüsünü, özellikle Güney Yolöten-Osman doğal gaz yatağı sağlamlaştırdı. 2008 yılında Gaffney, Cline & Associates şirketi tarafından yapılan uluslararası rezerv değerlendirilmesinde söz konusu bölgede 14 trilyon metreküp doğal gaz rezervi olduğu açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde, Türkmen uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ise yatağın kapasitesinin 21 trilyon metreküp olduğu açıklandı. Ayrıca bu yatağın çevre uzunluğu da dikkatleri çekiyor. Yatağın uzunluğu 135 kilometre, genişliği 35 kilometre. Bu yatakta yapılan arama çalışmaları sonucunda 4 bin 546 metre derinlikte doğalgaz kaynağına da ulaşıldığı kaydedildi. Yeni açılan kuyunun günlük 1,140 milyon metreküp kapasiteli olduğu açıklandı.
Türkmenistan bu yatağın işletmeye açılması için Çin başta olmak üzere Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri enerji şirketleri ile 10 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.
Türkmenistan'da, Yolöten bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelerde de doğalgaz arama çalışmaları devam ettiriliyor. Türkmenistan, İran, Rusya ve Çin ile devam eden doğalgaz ihracat sözleşmeleri çerçevesinde bu ülkelere gaz ihracatını gerçekleştiriyor. İran ile de 8 milyar metreküplük doğalgaz ihracatını 14 milyar metreküpe çıkartan Aşkabat, önümüzdeki yıllarda bu miktarı 20 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

Aşkabat'ın yoğun çabasıyla Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesi de tekrar gündeme getirildi. Aralık ayında söz konusu projeyi değerlendirmek için ilgili ülkelerin hükümet yada devlet başkanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. Türkmenistan'ın, günümüz itibariyle uzmanların yaptığı değerlendirmelere göre 20,8 milyar ton ham petrol ve 24,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunuyor. (Kaynak: ulasimonline.com)

Rus Gsm Operatörü, Türkmenistan'da 3g Hizmeti Başlattı
AŞKABAT (CİHAN)- Rusya'nın önde gelen cep telefonu operatörü MTC, Türkmenistan'daki müşterilerine Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) hizmetini sunmaya başladı. Rus şirketinin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, şirket halihazırda başkent Aşkabat'ta ve havaalanında HSPA+ destekli 3G hizmetini başlattı.
Rus şirketi, önümüzdeki dönemde Hazar denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde, daha sonra 2011 yılında bütün ülke genelindeki müşterilerinin 3G hizmetinden faydalanması için gereken altyapıyı oluşturacak.

BDT ÜLKELERİNE 3G HİZMETİ
Rus GSM operatörünün Türkmenistan'da 3G hizmetini açmasıyla Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerindeki bu hizmetini daha da yaygınlaştırdı. Rus şirketin 3G hizmetinden faydalanan ülke sayısı Rusya, Özbekistan, Ukrayna, Belarus, Ermenistan ve Türkmenistan dahil olmak üzere 6'ya çıktı.

Rusya'da Mayıs 2008 yılında 3G hizmetine başlayan şirket, şu an ülke genelinde 360 şehirdeki müşterilerine bu hizmeti sunuyor. 2008 yılında Özbekistan'da, 2009 yılında Ermenistan'da 3G hizmeti başlatmıştı. Türkmenistan'da, mobil telefon piyasasındaki payını yüzde 75'in üzerine çıkaran Rus şirketinin 2 milyonun üzerinde abonesi bulunuyor.

Türkmenistan, Ocak 2010 ayında 3G ile tanışmıştı. Ülkede ilk olarak Türkmentelekom bünyesinde kurulan yerli Altın Asır (TM CELL) GSM operatörü 3G teknolojisi hizmetini müşterilerine sunmuştu. (Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder