20 Kasım 2010 Cumartesi



22 Kasım, 2010 TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/


Başlıklar:


  • Yukarı Karabağ’da 4 ermeni askeri öldü

  • Bakü İle Taşkent Arasında Sıcak Rüzgarlar Esiyor

  • Kazakistan Parlamentosu heyeti, TBMM'de

  • DAP ile Kazakistan İşbirliği Yapacak

  • Kırgızistan'da hükümetin bu hafta netleşmesi bekleniyor

  • Dünya markalarını KKTC'ye getirdik

  • Özbekistan'da senato 'parlamenter' sistemi tartışıyor

  • Irak'ta tarafsızlık Türkiye'ye zarar verir

  • Ermenistan cumhurbaşkanı Türkmenistan’a resmi bir ziyarette bulunacak





Yukarı Karabağ’da 4 ermeni askeri öldü
Ermenistan işgali altındaki Yukarı Karabağ’daki Ermeni birliğinde dün nedeni belirlenemeyen bir çatışma çıktı.


Ermeni haber sitesi ‘www.tert.am’ tarafından verilen haberde, çatışma sonrası 4 askerin öldüğünü, 4 askerin de yaralandığını kaydetti. Çatışmayla ilgili Ermeni yetkililerin soruşturma başlattığı ifade edildi. Azerbaycan’ın haber ajansı APA ise ölü sayısının 20 olduğunu öne sürdü. Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni yönetiminin ‘Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü’ Senor Asratyan olayda ölen ve yaralananlar olduğunu dogruladı, ancak sayı vermekten kaçındı. Bazı Ermeni kaynakları ise çatışmanın Azeri-Ermeni askerleri arasında olduğunu ileri sürdü. (kaynak: haber50.c0m)



Bakü İle Taşkent Arasında Sıcak Rüzgarlar Esiyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 27-28 Eylül'deki Taşkent ziyareti sonrasında, iki ülke arasında başlayan sıcak diyaloglar, karşılıklı etkinliklerle devam ediyor.


Aliyev'in Taşkent ziyaretinden sonra ilk olarak Bakü'da Özbek Film Haftası etkinliği düzenlenmişti. Bu halkayla başlayan yeni diyalog zincirine, Kasım'ın ilk haftasında Taşkent'te Azeri Ürünleri Fuarı düzenlendi.


Özbekistan, Bakü'de kapsamlı bir fuar yapmaya hazırlanıyor. 1-3 Aralık günleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak fuar için Özbekistan adeta buraya çıkarma yapacak.
Fuara, Özbekistan hükümetini temsilen başbakan yardımcısı düzeyinde katılımın olması bekleniyor. Ayrıca ülkenin önde gelen ses sanatçıları ve oyun ekipleri de Azerbaycan'a gidecek.Söz konusu fuarın iki ülke arasında başlanan yakınlaşma sürecine yeni bir ivme kazanması bekleniyor.


Özbekistan, Ermeni işgali altındaki dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan'a tam destek veriyor.
Atıf Ala - Cihan



Kazakistan Parlamentosu heyeti, TBMM'de
Kazakistan Parlamentosu bürokratlarından oluşan bir heyet, Parlamentolararası İşbirliği çerçevesinde bu hafta Meclisi ziyaret edecek.


Konuk heyet, ilk olarak Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü yetkililerinden ''Yasa Yapma Süreci ve Parlamenter Denetim'' konularında bilgi alacak.

Kazakistan heyete, yarın ''TBMM Araştırma Merkezinin Çalışmaları'', ''Basın ve Halkla İlişkiler Faaliyetleri'' ile ''Tutanak Hizmetleri'', Perşembe günü ise ''TBMM Kütüphanesi ve Kütüphane Hizmetleri'' ve ''Bütçe Süreci'' konularında bilgi verilecek. Aynı gün yapılacak genel değerlendirme toplantısının ardından konuk heyete sertifikaları dağıtılacak. (Kaynak: zaman.com.tr)



DAP ile Kazakistan İşbirliği Yapacak
Diyalog Avrasya Platformu ile Kazakistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Arasında İşbirliği Memorandumu İmzalandı.


Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ile Kazakistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında işbirliği memorandumu imzalandı. Başkent Astana'da imzalanan işbirliği metni birlikte kültürel etkinliklerin düzenlenmesini ön görüyor.

İşbirliği metnini Diyalog Avrasya Kazakistan Koordinatörü Salih Akçay ve Kazakistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gülşara Abdikalıkova imzaladı.


İmza töreninde konuşan Bakan Gülşara Abdikalıkova, toplumların temel direği olan aile ve çocuğun gelişimi, toplum değerlerinin korunmasında, uluslararası tecrübeden faydalanmak maksadıyla DAP ile yapılan işbirliğini önemsediklerini aktardı.


DAP Koordinatörü Salih Akçay da ailenin toplumun şekillenmesinde önemli rol oynadığının altını çizdi. Salih Akçay geleceğe sağlam fertler yetiştirmek sadece ailenin üzerine bırakılmaması gerektiğini devlet ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
DAP ve Kazakistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Astana'da 'Aile ve Toplum' adlı uluslararası konferans düzenleyecek. (Kaynak: haberler.com)



Kırgızistan'da hükümetin bu hafta netleşmesi bekleniyor
Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından beklenen yeni hükümetin bu hafta içinde netleşmesi bekleniyor.


Açık ve demokratik geçen seçim sonrasında merakla beklenen koalisyon hükümetinin bu hafa içerisinde şekillenebileceği belirtiliyor.


Seçimin resmi sonuçları, itirazlar nedeniyle geç açıklanmış ve Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, hükümeti kurma görevi ancak 11 Kasım'da seçimde ikinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP)Lideri Almazbek Atanbeyev'e verebilmişti.


Yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen SDP Lideri Atanbayev, Respuplika ve Ata Meken partileriyle temasları sürdürüyor. Kırgızistan'da hiç bir partinin yeterli oyu alamaması nedeniyle kurulacak koalisyon hükümetinin en az üç partili olması gerekiyor.


Kırgız yasalarına göre hükümeti kurmak için toplam 65 milletvekili gerekiyor. 10 Ekim'de seçimde Ata Curt (Yurt) Partisi 28, Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi(Anavatan) de 18 milletvekili çıkarmıştı.


Cumhurbaşkanın hükümeti kurma görevini verdiği günden itibaren 15 gün içerisinde hükümet kurulamaması durumunda bu görev bir başka adaya verilecek.Buna göre önümüzdeki 26 Kasım Cuma gününe kadar SDP Lideri Atanbayev'in hükümeti kurması gerekiyor. Aksi durumda yeni görevin Ata Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev'e verileceği konuşuluyor.


Bu arada seçimde birinci olan Ata Curt Partisi lideri Mıktıbek Abdildayev, koalisyon hükümeti kurma konusunda ilgili partiden kendilerine herhangi bir talebin gelmediğini açıkladı.
Diğer yandan Rusya yakınlığı ile bilinen Ar Namus Partisi ise gelişmeleri yakından takip ediyor. Ar Namus ve devrik liderlerden Kurmanbek Bakiyev'e yakın Ata Curt Partisi başkanlık sistemini savunuyor. (Kaynak : CİHAN)



"Dünya markalarını KKTC'ye getirdik"
Ülkemizde son yıllarda ardı ardına açılan otellerin, yatırım için gerekli mamul ürünler ve hammaddeyi iç pazardan almak yerine ithal etmeleri, yerli üretici ve esnaf tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor.
Diğer yandan otel yatırımcıları ise bu durumu aradıkları kalitede ürünü adada bulamamalarıyla açıklamaya çalışıyor. Alüdenizalp Alüminyum Sanayi'nin sahibi olan ve kırk yılı aşkın zamandır alüminyum işiyle uğraşan Kamber Denizalp ise KIBRIS Ekonomi'ye yaptığı açıklamada, bu duruma çözüm olarak dünya markalarının bayiliğini aldıklarını söyledi.
Denizalp, ''Ülkemizde son dönemde yapılan otel projelerinin hemen hepsinde kullanılan Sapa markasının KKTC Bayiliği'ni aldık. Böylece artık adaya yapılacak yeni yatırımlarda bu markayı kullanacak yatırımcılar bizimle çalışacak'' diyerek, bu sayede 'sıcak paranın' ülke içinde kalacağını ve istihdam ettikleri personel sayısını artırabileceklerini ifade etti.

İnşaat sektöründe toparlanma başladı
Kamber Denizalp, 2003 yılından 2008 yılının ilk yarısına kadar inşaat sektörünün yüksek performansla çalıştığını, kendi işlerinin de bu dönemde arttığını ifade ederek, küresel krizin ve yaşanan siyasi olumsuzlukların sektöre büyük darbe vurduğunu söyledi. Denizalp, 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan durgunluğun 2010'un sonlarına doğru yerini canlanmaya bıraktığını belirtti. Kendilerine gelen taleplerde son aylarda ciddi bir yükseliş olduğunu aktaran Denizalp, önümüzdeki yılda bu yükselişin süreceğini tahmin ettiğini kaydetti.

Özbekistan'da senato 'parlamenter' sistemi tartışıyor
Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı senato, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un parlamenter sisteme geçiş teklifini görüşecek.


Senato'nun 2010'daki son genel kurul toplantısı 3 Aralık'ta yapılacak. Başkan İlgizar Sabirov başkanlığında toplanacak Senato'nun ana gündeminde, 12 Kasım'da Yasama Meclisi ve senatonun ortak oturumunda Kerimov'un parlamenter sisteme geçiş teklifi var.
Özbek liderin teklif ettiği yeni parlamenter sisteme göre, seçimde birinci olan parti başbakanı atamakla görevlendiriliyor. Ayrıca yeni uygulamayla 'iki defa üst üste başbakanı seçemeyen meclisin, cumhurbaşkanı tarafından dağıtılmasına imkan tanınyor. Cumhurbaşkanın herhangi bir gerekçeyle görevini ifa edememesi durumunda ise bu görevi geçici olarak Yasama Meclisi başkanı devralıyor. Ardından üç ay içerisinde cumhurbaşkanı seçiminin yapılması ön görülüyor.
Bu arada yeni önerilerin yasalaşması durumunda Özbekistan'ın erken parlamento seçimlerine gidebileceği konuşuluyor. Ülkedeki en son parlamento seçimi, 27 Aralık 2009'dayapılmıştı. Tarih öne alınmazsa bir sonraki seçimin 2014 Aralık ayının son haftasında yapılması gerekiyor.
Özbekistan'da senatonun onayladığı kanun tasarıları, Cumhurbaşkanı Kerimov'un imzasından geçtikten sonra kanunlaşıyor.
(CİHAN)


Irak'ta tarafsızlık Türkiye'ye zarar verir
MUHAMMED NUREDDİN (Arşivi)
Türkiye’nin, Irak’ta Şii ve Kürt gruplara direnen güçlerin varlığını takviye etmeye çalıştığı sır değil. Türk kaynaklar, Türkiye Dışişleri’nin, Türkmenler, Sünni güçler ve Baasçıların İyad Allavi şemsiyesi altında blok kurmasında önemli rol oynadığında hemfikir. Bu politikanın hedefiyse, Irak’ta ve özellikle de Kerkük’te federasyonu destekleyenleri zayıflatmaktı. Allavi’nin El Irakiye listesi Kerkük’te federasyona karşı güçlü bir mesajla oyların çoğunluğunu kazanırken, ülkede federasyon formülüne karşı çıkan Mukteda Sadr’a yönelik Türk sempatisi de bundan kaynaklanıyordu.
Ankara, işgalin ardından çıktığı Irak denklemine geri dönmeye çalıştı; Amerika’nın askeri üsler dışındaki varlığı son buldukça, ülkede kendisine yer bulmak için ilerledi. Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun Basra ziyaretiyle Şii bölgelerinde gerçekleştirilen açılım köklü bir değişimdi. Davutoğlu’nun tarihi Erbil ziyareti ve Mesut Barzani’yle bir araya gelmesiyle de bir başka köklü değişim yaşandı. Bu durum, Türkiye’nin geçmişte şiddetle karşı çıkmasına rağmen, Irak’taki federasyonu pratikte tanıması anlamına da geliyor.
İki ayrı Irak’la ilişki kuruyor
Ancak son aylarda görülen o ki, Ankara iki ayrı Irak’la ilişki kuruyor: Arap Irak ve Kürt Irak. Türk temsilciler, Türkiye’deki Kürt sorunu ve Kandil’deki PKK’lı savaşçıları başta olmak üzere, siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili konularda Erbil’le irtibatı kesmedi. Türkiye bir buçuk yıl önce de Nuri el Maliki hükümetiyle Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması imzaladı. Ancak Ankara yeniden Irak’taki zıtlaşmalar üzerinde oynamaya başladı.
Türk gazeteleri Davutoğlu’nun, Irak’ın yeni cumhurbaşkanının Kürt Sünni değil de Arap Sünni olması temennisiyle Celal Talabani’yi cumhurbaşkanlığından etmek istediğinde hemfikir. Fakat Türkler stratejik bir hata yapmış olabilir, zira cumhurbaşkanlığında bir Kürt’ün kalması Irak’ın birliğini sürdüren etkenlerden biridir. Türkiye’nin Allavi’yi başbakanlığa getirme çabası, tercihini Maliki’den yana belirleyen Şii çoğunluğun eğilimlerine de karşı bir tutum teşkil ediyor. Türkiye’nin tavrı, Şii güçler gibi Irak’taki Türk politikalarına karşı Maliki’yi destekleyen İran’ı da şüphelendiren taktiksel bir hata.
Türkiye’nin Irak’a dönüşü, ülkedeki güç dengelerine saygı göstermesini ve bir tarafı tutmamasını gerektirir. Bu durum çoğu Türk yorumcuyu, Türkiye’nin Irak’taki iç ve bölgesel denklemleri iyi okumadığını, yeni hükümet ve cumhurbaşkanlığı üzerine savaşta kaybedenler arasında yer aldığını dillendirmeye sevk etti. Milliyet gazetesinin de dile getirdiği üzere, Talabani’nin yeniden seçilmesinin ve Maliki’nin yeniden görevlendirilmesinin ardından Ankara’yı kaplayan ‘sessizlik’, Türk dış politikasının başlıklarından biri olan tarafsızlığın ve herkese eşit mesafede durma politikasının başarısızlığını yansıtıyordu.
Başarılı olsun istiyoruz
Irak veya Lübnan’da mezhepçi bir siyaset uyguluyormuş gibi görünmek, bölgede etkin rol oynamaya çalışan AKP Türkiye’sinin çıkarına değil. Ben de bu politikanın Müslüman dünyasında veya Türkiye’nin başka bölgesel coğrafyalarında çıkarına olmadığını ilave etmek isterim. Davutoğlu’ndan son birkaç yılda elde ettiği dış politika başarısı, herkese aynı mesafede durmasına dayanıyordu. Oyunun kuralları değişiyor ve bu değişim bölgedeki yeni Türk projesine tamamen son verebilir. Oysa bu projenin başarılı olması isteniyor. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 20 Kasım 2010)



Ermenistan cumhurbaşkanı Türkmenistan’a resmi bir ziyarette bulunacak
Türkmenistan diplomatik kaynaklarının verdiği bilgiye göre Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkmenistan’a ilk resmi ziyareti, beklendiği gibi 24-25 Kasım’da gerçekleşecek.
Aşkabat resmi çevreleri, Ermenistan devlet başkanının bu ziyaretinin, iki devletin dostane diyaloğuna yeni bir şevk katacağı umudundalar.

Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, Türkmen lidere ″Bağımsızlık Günü″ vesilesiyle yolladığı mesajda Aşkabat’ı ziyaret kararında oluğunu ifade ettiğini kaydedelim.

Türkmenistan’ın Erivan büyükelçililiği verilerine göre, halihazırda Ermeni-Türkmen ilişkileri siyasi alan dahil olmak üzere kararlı ve istikrarlı bir doğrultuda gelişiyor.

Ermenistan Dışişleri bakanı Edward Nalbandyan 10-11 Nisan 2009’da Türkmenistan’a resmi bir ziyarette bulunmuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder