28 Kasım 2010 Pazar




28 Kasım, 2010 TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/

Başlıklar:
  • Azerbaycan ve Türkmenistan Hazar'ı konuşacak
  • Kazakistan'dan Türk iş adamlarına yatırım çağrısı
  • ŞİÖ liderleri Duşanbe'de toplandı: Putin'den Kırgızistan'a yardım sözü
  • KKTC'nin AB'deki üçüncü temsilciliği Stockholm'de açıldı. Eroğlu: Cenevre'ye hazırlıklı gidilmeli
  • Özbekistan, Rusya'dan En Çok Para Çıkartan Ülke Oldu
  • Türk işadamları, Özbekistan'da yenilebilir enerji yatırımı arayışında
  • İranlı Bakan Türkiye'den doğal gaz nakil izni aldıklarını söyledi
  • Berdimuhamedov, doğalgaz boru hattı açılışı için İran'a gidecek

Azerbaycan ve Türkmenistan Hazar'ı konuşacak
Türkmenistan ile Azerbaycan Hazar denizinin ekoloji sorunlarının ele alınacağı uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak.


Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen hükümetlerarası ekonomik komisyon toplantısında, söz konusu konferansın yapılması kararlaştırıldı.


Hazar'ın iki önemli ülkesi olan Türkmenistan ile Azerbaycan, Hazar denizinin çevresinin korunması amacıyla uluslararası konferans tertipleyecek. Yurtdışından önemli konukların davet edileceği konferansta, bölgenin en büyük denizinin çevre temizliği gibi birçok konu masaya yatırılacak.


Bakü'deki Türkmenistan-Azerbaycan hükümetlerarası ekonomik komisyonun ikinci toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkmenistan'dan üst düzey bir heyet katıldı. Türkmen heyeti, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.


Toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı. Toplantı sonucunda ülkeler arasında enerji başta olmak üzere ulaşım, iletişim ve diğer birçok konuda ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir protokole imza atıldı. Ayrıca, Hazar'ın ekolojisi ile ilgili uluslararası konferansın tertip edilmesi kararlaştırıldı. (CİHAN)




Kazakistan'dan Türk iş adamlarına yatırım çağrısı
Yaşanan global kriz sonrası toparlanma sürecine giren Kazak ekonomisi, yeni yatırım imkanları ile iş adamlarını bekliyor. Kazakistan'ın en büyük eyaleti olan Güney Kazakistan bölgesi, yatırım alanları ile göz kamaştırıyor.


Güney Kazakistan Eyaleti yetkilileri Türk işadamları ile yaptıkları toplantıda bölgedeki yatırım fırsatlarını anlattı. Kazakistan Türk İşadamları Derneği (KATİAD) tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında bölgedeki fırsatlar tartışıldı.


Almatı kentindeki Ankara Oteli'nde yapılan toplantıya; KATİAD Genel Başkan Yardımcısı Ataner Demirel, Güney Kazakistan Valiliği Dış Ekonomik İşler Departmanı Galimjan Seilov, Güney Kazakistan Valiliği Girişimciler ve Sanayi Müdürü Adiljan Detkayev, Güney Kazakistan Serbest Ekonomi Bölge Müdürü Bahıt Maulenov, Güney Kazakistan Valiliği Dış Ekonomi İlişkiler Müdürü Şagada Rahimjanov ve çok sayıda Türk işadamı katıldı.


YESEVİ'NİN MEMLEKETİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan KATİAD Genel Başkan Yardımcısı Ataner Demirel bölgenin Türk yatırımcılar için son derece önemli ve cazip bir yer olduğunu ifade etti. Demirel işadamlarının bu bölgeyi dikkate almaları gerektiğini söyledi.


Güney Kazakistan bölgesinin gerek büyüklük olarak gerekse de nüfus yapısı olarak son derece özel bir yer olduğunu vurgulayan Demirel, Hoca Ahmet Yesevi'den dolayı Türk yatırımcılar için de manevi bir değeri olduğunu belirtti.


Ülkenin en büyük ekonomisine sahip bölgede çok zengin yer altı ve yer üstü kaynakaları mevcut. Bunlardan bazıları; barit, kömür, demir ve polimetalik cevherleri, uranyum, altın, kum, çakıl, yeraltı suyu, bentonit kil, kireç taşı, granit, kuvars kumu , mermer ve alçı.
Rezervleri ve maden kaynakları bakımından 240 milyar ABD Dolları değerine sahip olduğu tahmin edilen bölgede ekonominin hızlı kalkınması amacıyla devlet tarafından 2010-2014 yıllarını kapsayan sanayi-inovasyon programı başlatılmış durumda.


Bölge ülkenin en büyük pamuk üreticisi olmakla birlikte deri, bitkisel yağ, sebze, üzüm, kavun, makarna, tütün ürünleri, kurşun, çimento, petrol ürünleri, asbest, ekskavatör, jeneratörler, çorap, giyim ve mobilya üreticisi konumunda.


Tarihi İpek Yolu'ndan geçen, Trans-Asya Demiryolu'nun en önemli parçalarından birinin sınırlarında barındıran Güney Kazakistan'da, daha çok Çin, Rusya, Fransa, Kanada ve Japon firmalarının yatırımları dikkat çekmekte.


Bölgeden 80 ülkeye ihracat yapılırken 36 ülkeden de ithalat yapılmakta. İhracat yapan başlıca ülkeler arasında Özbekistan, Çin, ABD, Rusya, Ukrayna, Afganistan, Hollanda ve İtalya bulunuyor.Bölgeye ithalat yapan ülkeler arasında;Rusya Federasyonu, Belçika, Almanya, Malezya, Fransa, Ukrayna, Türkiye, Litvanya, Çin, ABD, İran, Özbekistan, ve Kore bulunuyor.


YATIRIMCILARA VERGİ MUAFİYETİ UYGULANIYOR
Daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için çok cazip imkanlar sunan bölge; emlak vergisi, arazi vergisi, gümrük vergisi ve kurumsal vergilerden 2030 yılına kadar muaf tutuluyor.
Altyapının tamamının hazır olduğu bölge su, elektrik, kara yolu, demir yolu başta olmak üzere bütün olanakları ile yatırımcıları bekliyor.


Toplantıda bir konuşma yapan Güney Kazakistan Valiliği Dış Ekonomi İlişkiler Müdürü Şagada Rahımjanov, Kazakistan'ın, Orta Asya ve diğer bölge ülkeleri pazarlarına yakın olması, Batı Avrupa-Batı Çin karayolunun bu bölgeden geçmesi, bölgenin gelişmiş altyapıya sahip olması, Organize Sanayi bölgesinin bulunması gibi imkanlardan dolayı bölgenin son derece cazip bir yatırım yeri olduğuna dikkat çekti.


Altyapı ve yol maliyetlerinin endüstri bölgesi yönetimi tarafından karşılandığını ifade eden Rahımjanov, üretilen ürünlerin tüketimi noktasında devlet garantisi altına alındığının altını çizdi.


ÇALIK VE ZORLU HOLDİNG BÖLGE İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR
Toplantıya katılan Güney Kazakistan Serbest Ekonomi Bölge Müdürü Bahıt Maulenov, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Çalık ve Zorlu holdinglerin bölge ile yakından ilgilendiğini belirtti. Bahıt Maulenov, şuan bölgede yeteri kadar Türk firmasının olmadığını ve daha çok Türk yatırımcı beklediklerinin altını çizdi.


Bölgenin her türlü teşvik ve yatırım imkanlarına açık olduğunu ifade eden Maulenov, projelerin tamamlanması durumunda bölgeye 70 milyar dolarlık yatırım beklediklerini belirtti.
(CİHAN)



ŞİÖ liderleri Duşanbe'de toplandı: Putin'den Kırgızistan'a yardım sözü


MOSKOVA (CİHAN)- Rusya Başbakanı Vladimir Putin Kırgızistan'ın normalleşmesi ve etkili bir hükümet yapısının kurulması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.


Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları zirvesinde konuşan Putin, "Kırgızistan'ın etkili bir hükümet kuracağını, ülkenin güvenliğinin sağlanması ve ekonomik kalkınmasında sorumluluk alacağını ümit ediyoruz" dedi. Kırgızistan'da 7-9 Nisan 2010'da gerçekleşen sivil ayaklanmanın ardından Kurmanbek Bakiyev iktidarı devrilerek yerine Roza Otunbayeva yönetimi kurulmuştu. Ardından ülkenin güneyinde devam eden ayaklanmalarda da binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, yüz binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.


10 Ekim'de yapılan parlamento seçimleri ise ülkenin yeniden istikrara kavuşması açısından bir fırsat oluştururken, yüzde 5'lik barajı geçerek parlamentoya giren beş parti henüz hükümeti kuramadı. 120 sandalyeli parlamentoda Bakiyev'in partisi Ata-Jurt 28 sandalye kazanırken, Sosyal Demokrat Parti 26, Ar-Namıs 25, Respublika 23 ve Ata-Meken de 18 sandalye kazandı. Moskova Kırgızistan'da parlamenter sistemin işlemeyeceği ile ilgili eleştirilerini sıklıkla dile getiriyor.


Duşanbe'de gerçekleşen zirveye Rusya ve Tacikistan'ın dışında örgüt üyesi olan Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan hükümet başkanları da katıldı. Görüşmede örgütün 2011 yılı bütçe yapısı ele alınırken, Avrasya bölgesinde güvenlik ve istikrarın sağlanması, terör ve uyuşturucu ile mücadele ve ekonomik kalkınma programları da ele alındı. Putin zirve çerçevesinde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile de ikili bir görüşme yaptı.


2001 yılında kurulan örgüt güvenlik ve bölgesel işbirliğinin yanısıra ekonomik ve toplumsal alanda da gelişim projeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Zirvede liderler, örgüt yapısı, ekonomik işbirliği, terörle mücadele ve diğer konularda bir dizi anlaşma imzaladı. (kaynak: memurlar.biz)




KKTC'nin AB'deki üçüncü temsilciliği Stockholm'de açıldı. Eroğlu: Cenevre'ye hazırlıklı gidilmeli
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre'ye çok iyi hazırlık yaparak gitmek gerektiğini belirterek, iki aylık sürenin iyi değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.


KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, İsveç'teki temaslarının ardından Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nde Türk basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında biraraya geldi.
İsveç'te yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Eroğlu, New York'ta katıldığı üçlü zirve ile ilgili görüşlerini anlattı. Eroğlu, "Gündemdeki Kıbrıs konusu uzunca bir dönemdir zaman zaman dünyanın da gündemini işgal etti. Benim Cumhurbaşkanı seçilmemden sonra müzakerelere yeniden başlandı. En son New York'ta üçlü zirve toplantısına katıldık" dedi.


"NEW YORK'TAN MEMNUN AYRILDIK"
New York'taki görüşmelerde çıkan sonucun ocak sonuna kadar müzakerelerin devam ettirilmesi, ocak sonunda ise Cenevre'de buluşarak durum değerlendirmesi yapılması yönünde olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
"Böyle bir önerinin geleceğini tahmin ediyorduk ve biz buna karşı hazırlıklı gittik. Bu çıkmazdan çıkış yollarını da gösteren öneri paketimiz ve yol haritamız da hazırdı. Müzakereden çıkan görüldüğü gibi bir zaman tespiti var. Ocak sonuna kadar çalışıp çözüm bulabilecek miyiz, sorunları aşabilecek miyiz ?. Bütün bunların değerlendirmesini yaptıktan sonra, Cenevre'de BM Genel Sekreteri ile biraraya geleceğiz. Bu biraraya gelişte, eğer bir çözüm bulmadan gidersek ve önerilerimizde bir yakınlaşma sağlamadan gidersek, Genel Sekreter kendi tavrını ortaya koyacağını, değerlendirmesini ona göre yapacağını temaslarında aktarmıştır. Dolayısıyla ocak ayına kadar yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz."


Yaklaşık altı aydan bu yana görüşmelerin sürdüğünü ancak bir ilerleme olmadığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Mülkiyet konusu ile ilgili görüşmelere başlamayı ben önermedim. Bu teklif karşı taraftan geldi. Daha önceki görüşmelerde ekonomi konusunda da bazı uzlaşmazlıklar vardı. Bazı başlıklarda ilerleme sağlanmıştı ama uzlaşma olmamıştı. Mülkiyet kaşlığı biliyorsunuz oldukça karmaşık bir konudur. Görüşmelerde hiçbir yakınlaşma olmadığı için New York'tan davet almıştık. Fakat New York'ta da Rum lider aynı tutumunu devam ettirdi. Rum tarafı ile anlaşamadığımız konulardan biri de Kıbrıs'ta 1974 yılından beri hiçbir şey olmamış gibi mülkiyet ile ilgili öneriler ortaya koyuyor olması. Biz diyoruz ki geçen bu 36 yıl içerisinde Kuzey'de bir sosyo ekonomik yapı oluşmuştur, hayat devam ediyor. 1974'te kalmadık. Rumlardan kalan Kuzey Kıbrıs'taki malları da ortada bırakamazdık. Elbette onları vatandaşlarımıza verip çalıştırmamız gerekiyordu."


Rum tarafının mülkiyet konusundaki "İlk tercih mal sahibidir" tutumunu devam ettirdiklerini söyleyen Eroğlu, "Bizler de diyoruz ki bu mülkiyet konusunu iade, takas ve tazminatlar ile çözmemiz gerekir. Çünkü bütün malları Rumlara iade edersek bizim yaşama alanımız kalmaz. Kıbrıs Türk halkının da böyle bir anlaşmaya onay vermesi mümkün değildir. Rum lider aynı görüşte direttiği için olay New York'a kalmıştı. Aynı tutum orada da devam ettiği için şimdi Cenevre'ye kaldı" dedi.


"GENEL SEKRETER TAVIR BELİRLEYEBİLİR"
Bütün bunlara rağmen hazırladıkları yol haritası sayesinde New York'tan Türk tarafı olarak memnun ayrıldıklarını kaydeden Eroğlu, "Çünkü Rum lideri Dimitris Hristofyas zaman limiti kabul etmese de görüyorsunuz ocak sonuna kadar bir zaman limiti vardır. Hakemlik yoktur, doğrudur. Ancak, Genel Sekreterin bir tavır belirleme sürecine gelebileceğini yani bizi kendi başımıza bırakabileceği yönünde mesajlar verdiğini söyleyebilirim. Özetle görüşmeler bu safhadadır. Bizim düşüncemiz tabii ki bütün konuları kendi başlığı altında değerlendirmek ve her başlığı görüşüp kapattıktan sonra bir diğer başlığa geçmektir" diye konuştu.
Eroğlu, New York'ta Rum Lider Hristofyas ile yaptığı görüşme sonunda bir ilerleme olmadığını belirtti.


Görüşme sırasında sorulara da yanıt veren Eroğlu, "Bundan sonraki adım ne olacak" sorusuna, "Hep uluslararası hukuktan bahsediliyor. Kıbrıs konusu bir hukuk konusundan ziyade bir siyasi konudur. Kıbrıs'ta var olan gerçekler, bizim Kıbrıs Cumhuriyetinden dışlanmamız üzerine, bizim kendi cumhuriyetimizi oluşturmamızdır. Bir anlaşma olana kadar iki ayrı devlet konumundayız. Anlaşmak için müzakere masasına oturuyoruz. Ama sadece Rum tarafının memnun olacağı bir anlaşma olmayacak. Uzlaşarak, iki halkın, güven ve barış içinde yaşayabileceği bir devlet olmalı" dedi.


Ocak sonuna kadar çok iyi hazırlık yapıp Cenevre'ye gitmek gerektiğini de kaydeden Eroğlu, "Önümüzdeki iki ayı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.


Cumhurbaşkanı Eroğlu, hazırlanan çözüm paketi için KKTC'de bütün siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin desteğini aldığını da kaydederek, "Adada Türk tarafı anlaşmak istiyor. Uzlaşmayan Rumlardır. Daha önceki Rum liderlerin hepsi anlaşmazlıklarıyla gittiler. En son şimdi de Dimitris Hristofyas da aynı uzlaşmaz düşüncededir. Rum liderler birbirlerinden devraldıkları tavrı devam ettiriyorlar" diye konuştu.


İsveç Dışişleri Bakanı Bildt ile görüşmesinden de çok memnun olduğunu ifade eden Eroğlu, İsveç'in tarafsızlığının kendilerini memnun ettiğini, İsveç'in adadaki gerçeklerin farkında olduğunu aktardı.


Stockholm temaslarını tamamlayan Eroğlu bu akşam saatlerinde KKTC'ye dönecek.
Bu arada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği içindeki üçüncü temsilciliği İsveç'in başkenti Stockholm'de açıldı.


KKTC'nin Stockholm temsilciliğine Damla Güçlü getirildi. Böylece KKTC'nin Avrupa Birliği ülkeleri içinde Belçika ve İngiltere'den sonra üçüncü temsilciliği İsveç'te açılmış oldu. (Kaynak: haber7.com)



Özbekistan, Rusya'dan En Çok Para Çıkartan Ülke Oldu
Özbekistan Havale Yoluyla Rusya'dan En Çok Para Çıkartan Ülke Oldu.

Rus basınında yer alan haberde, Özbekistan'ın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında havale yoluyla Rusya'dan en fazla para çıkaran ülke oldu. Rusya ekonomik verilerine göre 2010'ın geride kalan ilk dokuz ayında Rusya'dan Özbekistan'a 993 milyon dolar para aktarıldı. Geçen yılın aynı dönemde ise 669 milyon dolar aktarılmıştı.


Paranın en az transfer olduğu ülke ise Türkmenistan oldu. 2010'un ilk dokuz ayında Rusya'dan Türkmenistan'a sadece 10 milyon dolar aktarılmış. Özbekistan'dan sonra Rusya'dan paranın en çok havale edildiği diğer ülke ise Tacikistan oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında Rusya'dan Tacikistan'a 756 milyon dolar transfer edilmiş. Daha sonra bu sıralamayı Ukrayna 606, Ermenistan 348, Kırgızistan 334, Kazakistan 290, Moldova 261, Azerbaycan 252, , Belarus, 57 ve Türkmenistan 10 milyon dolarla takip etti.


Rusya'dan yapılan havalenin tersine bu ülkeye en çok para gönderen ülke ise Kazakistan oldu. Kazakistan'dan bu yılın ilk dokuz ayında Rusya'ya 181 milyon dolar para transfer edilmiş. Rusya'ya en az para havale eden ülke ise 6 milyon dolarla Türkmenistan oldu. Diğer ülkeler Ukrayna'dan 73, ÖZbekistan'dan 71, Kırgızistan'dan 52, Ermenistan'dan 34, Tacikistan'dan 28, Azerbaycan'dan 23, Belarus'tan 19, Moldova'dan 13 milyon dolar aktarıldı.


Bu arada Rusya'dan paranın en fazla havale edildiği ülkenin Özbekistan olmasında, Rusya'da en fazla yabancı geçici işçinin bu ülkeden olmasına bağlanılıyor. (Kaynak: sondakika.com)



Türk işadamları, Özbekistan'da yenilebilir enerji yatırımı arayışında
Türk işadamları yenilebilir enerji yatırımı ve yeni işbirliği projelerini hayata geçirmek maksadıyla Özbekistan'a geldi.

Türk işadamları yenilebilir enerji yatırımı ve yeni işbirliği projelerini hayata geçirmek maksadıyla Özbekistan'a geldi. 11 kişilik gruptan oluşan heyet, temasları öncesinde Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonu ve aralarında İstanbul Ticaret Odası'nın da olduğu beş Avrupa ülkesi ticaret odaları iştirakiyle düzenlenen 'Özbekistan'da iş gelişimini teşvik ve yeni alternatif iş alanları" konulu toplantıya katıldı.


Toplantıya Türkiye ve Özbekistan'dan başka Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya ve İtalya'dan da işadamları da iştirak etti. Toplantıda konuşan Türk heyeti başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Avrupa Birliği Dairesi Şefi Tuba Kobaş, 'sadece ticari alanda değil bir çok alanda ülkeleri yakınlaştırıp kaynaştıran işadamlarına daha çok imkân sağlanılması gerektiği' görüşlerini dile getirdi. Kobaş, konuşmasından sonra ziyaret ile ilgili olarak Cihan'a şu açıklamalarda bulundu:


"AB tarafından desteklenen bir proje kapsamında buraya geldik. Projenin amacı Özbekistan Ticaret Odası çalışanlarının bir takım eğitimlerden geçerek ülkelerine daha iyi hizmet vermelerini sağlamak. İstanbul Ticaret Odası olarak bu projenin ortaklarından biriyiz. Bu proje yaklaşık iki yıldır yürütülüyor. Bir çok etkinlik yapıldı. Mesela eğitmenlerimiz buraya gelerek eğitim verdi. Yine bu projenin bir parçası olarak buraya enerji, yenilebilir enerji ve enerji verimliliği atık yönetimi konularında faaliyet gösteren sekiz firma getirdik." dedi.


Türkiye'nin Özbekistan Ticaret Müşaviri Bilal Sürücü'nün de katıldı toplantıda bir konuşma yapan Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası'nın Ticareti Geliştirme Dairesi Başkanı Nadir Sultan Muhamedov ise Özbekistan'da türlü yatırımlar için önemli potansiyeller olduğunu ve işadamlarını bunları faaliyet alanlarına uygun şekilde keşfetmelerini istedi.


Toplantı sonunda Avrupa Birliği'nin Taşkent Evi Başkanı Pierre Paul Antheunissens de bir konuşma yaparak toplantının Avrupalı ve Özbekistanlı işadamları arasında yeni bir kaynaşma ortamı oluşturduğunu kaydetti.


Türk işadamları, Özbek tarafıyla enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler konusunda işbirliği görüşmeleri de yapacak. (Kaynak: haberaktuel.com)


İranlı Bakan Türkiye'den doğal gaz nakil izni aldıklarını söyledi
İran Petrol Bakan Yardımcısı Cevat Oji, ülkesinin bölgesel bir "doğalgaz bağlantı merkezi" haline gelebileceğini ve son olarak Irak ve Türkiye’den doğalgaz nakli için izin aldıklarını belirtti.

İran’dan yayın yapan Press TV’ye göre, İran Petrol Bakan Yardımcısı Oji ikinci İran-Türkmenistan doğalgaz iletim hattının önümüzdeki dönemde devreye girmesiyle birlikte ülkesinin bölgesel bir "doğalgaz bağlantı merkezi" haline gelebileceğini bildirdi. Oji, ülke çapında bir büyüklüğe sahip olan ikinci kuzey - kuzeydoğu ve ikinci İran-Türkmenistan doğalgaz iletim hattından akım sağlandığında, İran doğalgaz ağının altı komşu ülkeyi bağlayabileceğini kaydetti. Ülkeleri Irak, Türkiye, Pakistan, Türkmenistan, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti olarak sayan Oji, Basra Körfezi kıyı ülkelerinin de buna katılabileceğini bildirdi.


-"TÜRKİYE VE IRAK’TAN GAZ NAKLİ İÇİN İZİN TEMİN ETTİK"-
İran Ulusal Gaz Şirketi Başkanı da olan Oji, İran’ın şu anda Türkmenistan, Azerbaycan ve diğer komşu ülkelerle doğalgaz takasına ya da bu ülkeler üzerinden doğalgaz nakletmeye hazır olduğunu belirtti. Press TV’ye göre İran Petrol Bakan Yardımcısı Oji, İran’ın son dönemde Irak ve Türkiye’den "gaz nakli" konusunda izin temin ettiğini ve İran’dan nakledilecek ya da İran üzerinden transit geçecek doğalgazın, tüketiciler ve bu enerjiden yararlanacak üreticiler için fizibl olduğunu öne sürdü.


Oji ikinci kuzey-kuzeydoğu gaz iletim hattı ve ikinci İran-Türkmenistan gaz iletim hattının yakın gelecekteki açılış törenlerine İran ve Türkmenistan devlet başkanlarının davet edildiğini belirtti.
Habere göre Miyami ve Sang Bast arasındaki kuzey - kuzeydoğu doğalgaz hattının ikinci aşaması 48 inç çapında 380 kilometre olacak. Hat günde 58 milyon metreküp doğalgaz iletecek. İran-Türkmenistan doğalgaz hattı ise 120 kilometre uzunluğunda olacak 48 inçlik boru kullanılacak. . Hat Şehit Haşeminejad Rafinerisi’nden Sang Bast’a uzayacak. Hat, İran’ın günlük doğalgaz nakliyat kapasitesinde 45 milyon metreküplük artış meydana getirecek. (Kaynak: milliyet.com.tr)



Berdimuhamedov, doğalgaz boru hattı açılışı için İran'a gidecek

AŞKABAT (CİHAN)- Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, doğalgaz boru hattı açılışı için İran'a gidecek. Türkmen lider, İran'da Hangeran-Sangbast doğalgaz boru hattın açılışına katılacak.


Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda Berdimuhamedov'un İran ziyaretine hazırlık yapıldığını kaydetti.
Bakan Meredov, İran'da devreye alınacak yeni doğalgaz boru hattın Ocak ayında Türkmenistan'da hizmete açılan Devletabat-Serahs-Hangeran hattının devamı olduğunu belirtti.
Türkmenistan'daki açılışa İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad katılmıştı.
İran ziyaretini değerlendiren Türkmen lider Berdimuhamedov, Türkmenistan ile İran arasındaki işbirliği ilişkilerin geliştiğini ve bu münasebetlerin bundan sonra da geliştirileceğini dile getirdi. Berdimuhamedov, ayrıca, İran ziyareti organizasyonunun üst düzeyde yapılması için ilgili birimlere talimatta bulundu.


Son yıllarda İran ile ekonomik ilişkilerini daha da geliştiren Türkmenistan, bu ülkeye iki boru hattı üzerinden doğalgaz ihraç ediyor. Bu yılın Ocak ayında Türkmen gazının İran'a tedariki için ikinci bir hat devreye alındı.


Devletabat-Serahs-Hangeran hattının hizmete açılması ile İran'a sevk edilen Türkmen gazının miktarı 8 milyar metreküpten 14 milyar metreküpe çıkarıldı. Devletabat-Serahs-Hangeran hattının taşıma kapasitesi yıllık 12,5 milyar metreküp. Bu da önümüzdeki yıllarda İran'a ihraç edilen gazın miktarının 20 milyar metreküpe çıkarılmasına katkı sağlayacak.


24,6 trilyon metreküp doğal gaz, 20,8 milyar ton da petrol rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan'ın İran yanı sıra Rusya ve Çin'e de doğalgaz ihraç ediyor.


Türkmenistan doğal gaz üretimini attırmak amacıyla ciddi yatırım yapıyor. Geçen yıl Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji şirketleri ile dünyanın en büyük doğal gaz yatağı olan Güney Yolöten yatağını sanayiye kazandırılması amacıyla 9,7 milyar dolarlık dev anlaşmalar imzalanmıştı. (Kaynak: haber100.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder