26 Aralık 2010 Pazar




26 Aralık, 2010 TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/
Başlıklar:
  • "Nabucco artık hayata geçmeli'
  • Türkiye-kazakistan İşbirliği
  • Kırgızistan'da koalisyon hükümeti iş başında
  • KKTC Başbakanı Küçük Türkiye'ye geliyor
  • Özbekistan ile Rusya arasında doğalgaz alım sözleşmesi imzalandı
  • Başbakan Erdoğan: Özerklik tartışması Türkiye'nin gelişmesini hazmedemeyenlerin kirli tezgahı
  • Türkmenistan, EİT Zirvesi'ne devlet başkanı yardımcısı düzeyinde katılıyor

"Nabucco artık hayata geçmeli'

Duygu GÜVENÇ / ANKARA; Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'de görüşeceği AB Komisyonu Başkanı Barroso'dan Nabucco'nun acilen hayata geçirilmesini isteyecek olmalı!


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün akşam saatlerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ayrı ayrı görüştü. Wikileaks belgelerinde Aliyev'in Türkiye'yi ve Erdoğan'ı hedef alan sözlerinin ardından gerçekleşen görüşmede, "Bu zirveler bizi biraraya getiren güzel bir vesile. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) de Asya'da hepimizi birleştiren tek örgüt" dedi. Belgelerdeki iddiaların ardından Erdoğan ve Aliyev ilk defa karşılaştı. Aliyev Astana'da, Gül'e "Bunlar saçma iddialar" diyerek iddiaları yalanlamıştı.


Erdoğan ve Aliyev'in görüşmesi de samimi bir ortamda başladı. Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nın kapısında Aliyev'i karşıladı ve iki liderin görüşmesi yarım saat sürdü. İkili görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, EİT'nin gelişimi için altyapı desteğinin önemli olduğunu vurgularken, Aliyev, "Nabucco'nun faal icrası ile meşgul olacağız. Önümüzdeki hafta Bakü'de Ben de bizzat AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve enerjiden sorumlu komisyon üyesi Guenther Oettinger ile bizzat görüşeceğim. Önümüzdeki hafta Bakü'de yapacağımız görüşmede Nabucco'nun artık hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyeceğim" dedi.


İran-Türkiye ve Pakistan tarafından kurulan ECOBANK'a Azerbaycan'ın da katılmasını isteyen Gül'e, Aliyev bir de söz verdi: "Biz EİT'ye üye olduğumuzda finansal durumumuz çok farklıydı. Şimdi biz de orada yer almak isteriz." Gül ve Aliyev, Kırgızistan'a yardımın da Türk Konseyi aracılığıyla koordine edilmesi için kurmaylarına talimat verdi.
ERMENİ DESTEĞİ Gül ve Aliyev'in biraraya geldiği saatlerde ABD Temsilciler Meclisi'nde sözde soykırım tasarısının görüşülmesi ihtimali devam ediyordu. Gül Ermeni diasporasının birkez daha harekete geçtiğini belirtirken, Aliyev, "ABD'deki Azeriler, tasarının kabul edilmemesi için elinden gelen desteği veriyor, vermeye devam edecek" dedi. Bugün 49 yaşına basacak olan Aliyev'in doğum gününü Gül bizzat kutladı. Türkiye-Azerbaycan ve Türkmenistan arasında Avaza ve Antalya'da yapılan toplantılara bu defa Aliyev evsahipliği yapacak. Üç lider 2011'de Azerbaycan'da buluşacak. (Kaynak: sabah.com.tr, http://www.today.az/news/politics/69325.html, http://www.acus.org/new_atlanticist/eu-needs-political-deal-turkey-gas)


Türkiye-kazakistan İşbirliği
Türkiye ile Kazakistan arasında inşaat işçilerinin eğitimine ilişkin bir işbirliği protokolü imzalandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kazakistan Çalışma ve Halkın Sosyal Koruması Bakanı Gülshara Abdykhalikova ile makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Kazakistan ile İnşaat İşçileri Eğitimi İşbirliği Protokolü imzalayacaklarını belirten Dinçer, protokolün inşaat işçilerinin eğiticilerinin eğitimini kapsadığını söyledi. Son yıllarda inşaat alanında önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Dinçer, sadece inşaat denetimi yapan değil aynı zamanda proje denetimi yapan uygulamaya geçtiklerini belirtti. Ülkede inşaat sektörü ile alakalı tüm kurum ve kuruluşların aktörlerine eğitim programları uyguladıklarını söyleyen Dinçer, "Geniş kapsamlı inşaat müteahhit ve mühendislerini eğiten programlar organize etmiştik. Bayındırlık Bakanlığı ile yapı denetim çalışanlarını eğiterek, inşaat sektöründeki kazaların azaltılması ile ilgili program başlattık. İnşaat sektöründe tedbirlerin alınmasını sağlayan bir düzenleme yapacağız. Bu protokol çerçevesinde yapı denetim firmaları aynı zamanda iş güvenliği ile ilgili denetimleri veya uygulamaları da kontrol edecekler" dedi.
Kazak Bakan Abdykhalikova ise, Türkiye ile ilişkilerinin iyi olduğunu ve bugün birkaç şirketi ziyaret ettiklerini söyledi. Abdykhalikova, "Bu şirketlerin eğitim merkezleri olduğunu gördük. Ülkemizin sorunu olan işsizliği azaltmak, insanlara iş bulmaktır" diye konuştu. Son yıllarda Türkiye ile Kazakistan arasında çalışmalar yapıldığını ifade eden Abdykhalikova, "Protokolün ilişkileri daha da geliştireceğine inanıyoruz. Başka alanlarda da Türkiye'nin tecrübesinden yararlanmak istiyoruz" dedi.
AHMET UMUR ÖZTÜRK ANKARA (Kaynak: medya73.com)


Kırgızistan'da koalisyon hükümeti iş başında
Kırgızistan'da, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Almazbek Atambayev'in başbakanlığındaki koalisyon hükümeti resmen göreve başladı.

AA, Bişkek- Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın hükümeti onaylamasının ardından ilk toplantısını yaptı. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Almazbek Atambayev, ilk kabine toplantısında, Maliye Bakanlığı'nın, öğretmen maaşlarının artırılabilmesi için kaynak araştırması yapması talimatını verdi. Ayrıca, 2011 bütçesinin meclisten geçirilebilmesi için hazırlıkların tamamlanmasına karar verildi.
Öte yandan, Kırgızistan'ı 5 yıl yöneten Kurmanbek Bakiyev'in iktidarının devrilmesinden 8 ay sonra kurulan koalisyon hükümetinde bakanlıklar ve önemli görevler üç parti arasında şöyle paylaşıldı:
- Sosyal Demokrat Parti: Başbakanlık, ülkenin güneyinde İmar ve Kalkınma konularından sorumlu Başbakan Yardımcılığı, güvenlik birimlerinin koordinasyonundan sorumlu 4. Başbakan Yardımcılığı ve Avrasya Ekonomi Topluluğu (EVRAZES) Temsilciliği, Başbakanlık İdaresi Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Gençlik Bakanlığı.
- Cumhuriyet Partisi: Ekonomi alanından sorumlu Başbakan Birinci Yardımcılığı, Ekonomi Yönetimi Bakanlığı, Devlet Mal Varlığı Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Halk Sosyal Koruma Bakanlığı.
- Milliyetçi Ata Jurt Partisi: Meclis Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İş, Göç ve Çalışma Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı, Kültür ve Haberleşme Bakanlığı, Su İşleri Bakanlığı.

Koalisyon hükümetinin resmen göreve başlamasıyla nisan ayındaki devrimin ardından kurulan geçiş hükümeti de düşmüş oldu. Geçiş hükümetinde yer alan 6 bakan görevlerini korurken diğer bazı bakanlara da Cumhurbaşkanlığı İdaresinde çeşitli görevler verildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Abibilla Kudayberdiyev'i Savunma Bakanlığı'na, Keneşbek Düşebayev'i de Milli Güvenlik Komitesi (GKNB) Başkanlığı'na atadı. (Kaynak: cumhuriyet.com.tr)


KKTC Başbakanı Küçük Türkiye'ye geliyor
A.A, 26 Aralık 2010: KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Turizm Kültür ve Çevre Bakanı Kemal Dürüst ile birlikte, 2011 yılının “Türkiye;de KKTC Turizm Yılı” ilan edilmesi çalışmalarına katılmak ve bazı resmi temas ve incelemelerde bulunmak üzere yarın Ankara'ya gidecek.

KKTC Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yarın saat 07:00 de Ankara'ya hareket edecek Başbakan Küçük, saat 17:00 de Rixos Otel'de düzenlenecek “2011 Türkiye'de KKTC Turizm Yılı” etkinliklerine katılacak.

Salı günü de bazı resmi temas ve incelemelerde bulunacak Küçük, ziyaretlerinin tamamlamasının ardından aynı gün akşam saatlerinde KKTC'ye dönmek üzere Ankara'dan ayrılacak. (Kaynak: hurriyet.com.tr)

Özbekistan ile Rusya arasında doğalgaz alım sözleşmesi imzalandı
Özbekistan doğalgazının en büyük müşterisi olan Rusya, bu ülke ile yeni sözleşme imzaladı.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom ve Özbekneftegaz, 2011-2012 yılları arasındaki süreyi kapsayan doğalgaz alımıyla ilgili sözleşmeye Taşkent'te imza attı. Taraflar ayrıca Özbekistan toprakları üzerinde yapılacak doğalgaz taşımacılığı konusundaki anlaşmayı da imzaladı.
Taşkent'e gelen Rus doğalgaz devi Gazprom Başkanı Yardımcısı Aleksandr Medved buradaki temasları kapsamında Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Maliye Bakanı Rustam Azimov ve Özbekneftegaz Başkanı Şakir Fayzulayev'le görüştü.Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin ayrıntılarına ilişkin ise bilgi verilmedi.
Rusya daha önce 2010 sonu itibariyle Özbekistan'dan 15 milyar 500 milyon metreküp doğalgaz satın almayı planlamıştı. Rusya, 2011'de ise Özbekistan'dan 16 ile 20 milyar metreküp arasında değişen miktarda doğalgaz satın almayı planlıyor.
Özbekistan'ın Rusya'ya vereceği doğalgazın her bin metreküpünün 250 ile 300 dolar aralığında olması bekleniyor. Türkmenistan'dan sonra bölgenin en zengin doğalgaz rezervlerine sahip olan Özbekistan, komşu Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan'a da toplam 3 milyar metreküp dolayında doğalgaz veriyor. Özbekistan ayrıca Çin'e ise 10 milyar metreküp doğalgaz vermeyi planlıyor. Özbekistan, şu anda yılda ortalama 70 milyar metreküp dolayında doğal gaz üretimi yapıyor. CİHAN (www2.haberler.com)
Başbakan Erdoğan: Özerklik tartışması Türkiye'nin gelişmesini hazmedemeyenlerin kirli tezgahı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özerklik tartışmasının Türkiye'nin ileri demokratik standartlara kavuşmasını hazmedemeyenlerin kirli tezgahı olduğunu söyledi. Erdoğan, milletin bu tezgahlara evet demeyeceğini ve bağrına basmayacağını, bu projelere onay vermeyeceğini söyledi.

Erdoğan, BDP tarafından gündeme getirilen "iki dil" ve "özerklik" tartışmalarını değerlendirdi. Erdoğan, ortaya konulan senaryonun çok çirkin ve kirli tezgah olduğunu belirterek, "Bu tuzak bildik bir tuzak. Benim milletim bu oyunları defalarca gördü. Bu senaryonun aktörlerini çok iyi tanır. Kim ne yaparsa yapsın, benim milletim bu tezgaha gelmeyecek, bu tuzağa asla düşmeyecek, ben buna inanıyorum. Bu tezgahın içinde terör örgütü var. Bu tezgahın içinde terör örgütünün vesayeti altında hareket edenler var. Bu tezgahın içinde can çekişen çeteler var, mafya var. Senaryo çok ama çok açık. Seçim öncesinde su bulandırılacak, seçim öncesinde milletin zihni karıştırılacak, seçim öncesinde kaos oluşturulacak, seçim öncesinde farklı gündemler oluşturulacak. Milletin tercihleri böylece etki altına alınacak." dedi.

Toplumu gerecek, milleti galeyena getirecek, siyaset kurumunu etkisizleştirecek ve güven ortamını sarsacak bu yaklaşım tarzının hangi amaca hizmet ettiğini soran Erdoğan, "Yapılan işlerin çözüme bir faydası var mı? Ateşe benzin döken siyaset tarzının kime ne faydası var. Biz sorunların konuşulmasından, tartışılmasından, özgürce ifade edilmesinden yanayız. Hayata geçirdiğimiz reformlarla, yıktığımız tabularla, bozduğumuz ezberlerle ülkemizi ileri demokrasiye taşıyoruz." şeklinde konuştu.

"KİMSEDEN DEMOKRASİ DERSİ ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK"
Konuşması sırasına BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın yerinden itiraz etmesi üzerine Erdoğan, "Hiç kimseden demokrasi dersi almaya ihtiyacımız yok. Bize demokrasi dersi vermek isteyenler 12 Eylül'de benim vatandaşımın oy verme hakkını nasıl tehditle gasp ettiler, önce bununla yüzleşsinler." karşılığını verdi. Erdoğan, demokrasiden bahsedenlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sivil toplum örgütlerine, yazarlara yaptıkları baskılar ve tehditlerle yüzleşmelerini istedi.

"BU TOPRAKLAR ÜZERİNDE AMELİYAT YAPTIRMAYIZ"
Erdoğan, bu ülkenin sahipsiz olmadığını, bu milletin çaresiz olmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Milletim müsterih olsun. Biz kimseye bu ülke üzerinde, bu topraklar üzerinde ameliyat yaptırmayız. Kimseyi bu milletin hissiyatı ile oynatmayız. Çözüm için nasıl bir mücadele verdiysek, çözüm süreçlerini sabote edenlerle de aynı şekilde mücadele ederiz. Terör örgütünün ve onun uzantılarının her seçim öncesinde olduğu gibi taşeronluk üstlenerek iç politikayı dizayn etme girişimlerini karşılıksız bırakmayız. Ne milletin duygularını sömürerek rant hesabı yapanlara eyvallah ederiz, ne milletimin korkularını kaşıyarak oy hesabı yapanlara eyvallah ederiz."

"HER SEÇİM ÖNCESİ TERÖR ÖRGÜTÜ DEVREDE"
Dağdaki teröristle geçmişte devletin koridorlarına sirayet etmiş çetelerin nasıl işbirliği içinde olduklarına milletin dikkat etmesini isteyen Erdoğan, "Her seçim öncesinde her terör örgütünün nasıl devreye girdiğini, milletin hissiyatını etki altına almak için ne tür tezgâhlar yapıldığını çok anlıyoruz. Artık bu oyunu yutmazlar. Ne biz yutarız ne de milletim bu hileyi yutar." diye konuştu.

Erdoğan, Demokratik Toplum Kongresi tarafından yayınlanan bildirinin kasıtlı bir şekilde gündeme taşındığına dikkat çekerek, medyanın konuyu devamlı gündeme getirmesini eleştirdi. Erdoğan, bu oyunun tehlikeli bir oyun olduğunu, burada ortaya konulanları kabul edilemez bulduğunu vurguladı.

Erdoğan, özerklik tartışmasının Türkiye'yi ileri demokratik standartlara kavuşmasını hazmedemeyenlerin kirli tezgahı olduğunu iddia etti. Erdoğan, milletin bu tezgahlara evet demeyeceğini ve bağrına basmayacağını, bu projelere onay vermeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Millete, milletin kurumlarına, anayasal düzene rağmen kim hangi projeyi hayata geçirebilir?" diye sordu.

Partilerin farklı görüşler gündeme getirebileceğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ancak toplumun bunlara destek vermeyeceğini söyledi. Erdoğan, terör örgütünün gündeme getirdiği konuların siyasete taşınmasının hangi amaca hizmet edeceğini soran Erdoğan, şunları söyledi: "Bu terör örgütünün propagandasını yapmak değil mi? Bu terörün ekmeğine yağ sürmek değil mi? Hiçbir ciddiyeti ve derinliği olmayan projeleri benim Kürt kardeşlerimin talebiymiş gibi takdim etmek çok büyük bir haksızlıktır. Bu bildirileri yayınlayanlar benim Kürt halkımın ne kadarını temsil ediyorlar? Bunlar Doğu ve Güneydoğu'nun ne kadarını temsil ediyorlar? Ben her fırsatta defalarca söyledim. Ne terör örgütü ne de onun uzantıları hiçbir zaman Kürt kökenli kardeşlerimin temsilcisi, sözcüsü olmamıştır. Bundan sonra da asla olmayacaktır."

Başbakan Erdoğan, Kürt kökenli vatandaşları terörle ve terör örgütüyle özdeşleştirmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. (Kaynak: timeturk.com)

Türkmenistan, EİT Zirvesi'ne devlet başkanı yardımcısı düzeyinde katılıyor
Türkmenistan, bugün İstanbul'da başlayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne, devlet başkanı yardımcısı düzeyinde katılıyor. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ekonomiden sorumlu yardımcısı Tuvakmammet Caparov'u EİT zirvesi için İstanbul'a gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğindeki zirveye, İran, Irak, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Afganistan ve Kırgızistan liderler seviyesinde temsil ediliyor.

Türkiye, İran ve Pakistan tarafından 1985 yılında kurulan ve üye ülkeler arasında ekonomik, teknik ve kültürel işbirliğini amaçlayan EİT'in, 1992 yılında Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın da katılımıyla geniş bir coğrafyaya hitap eden çok taraflı bir ekonomik işbirliği platformuna dönüştü. (Kaynak: dikkathaber.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder