9 Ocak 2011 Pazar





9 Ocak 2011, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/


Başlıklar:
  • Azerbaycan Ukrayna'dan tank alacak

  • Barroso'dan Orta Asya'ya Nabucco çıkarması

  • Kazakistan Heyeti İşkad'ı Ziyaret Etti

  • Kazakistan petrol ihracatındaki gümrük vergi oranlarını iki katına çıkardı

  • Özbekistan, doğalgaz fiyatında Kırgızistan'la da anlaştı

  • Kırgızistan'da yeni kurulan hükümetin ilk icrasi

  • Kıbrıs yeniden ön plana çıkıyor

  • Özbekistan ev sahibi Katar'ı devirdi..

  • TPAO: 2023'te Türkiye petrol ihtiyacını kendisi karşılayacak

  • Türkiye, Türkmenistan'da fuar düzenleyecek



Azerbaycan Ukrayna'dan tank alacak


Ukrayna'nın Harkiv Tank Fabrikası'nda üretilen "Oplot" model tankına daha tanıtımı yapılmadan talep geldi. Oplot tankı ilk defa 20 - 24 Şubat tarihleri arasında Abu - Dabi'de düzenlenecek olan 10. Uluslararası IDEX - 2011 Silah Fuarı'nda görücüye çıkacak.


Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, Azerbaycan'ın uzun süredir Ukrayna'nın ürettiği Oplot tankı ile ilgilendiği bildirildi. Azeri yetkililer Ukrayna Savunma Bakanlığı ile daha önce Oplot tanklarının alımı konusunda görüşmelerde bulunmuştu.



Yüksek hızı ve silah gücü bakımından dünyanın en iyi tankları arasında gösterilen Oplot'un, Abu - Dabi'deki fuarda yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Ukrayna üretimi tanklar 2009 yılından beri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunuyor. (Kaynak: timeturk.com)




Barroso'dan Orta Asya'ya Nabucco çıkarması

Avrupa Birliği(AB) Azerbaycan ve Türkmenistan'a doğalgaz çıkarması yapmaya hazırlanıyor. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu amaçla bölgeye geliyor. Barroso, ocak ayı sonlarına doğru başkanlık edeceği bir heyetle Azerbaycan ve Türkmenistan'a ziyarette bulunacak.


AB heyeti, bölgedeki ülkelerin doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak projeler konusunda müzakerelerde bulunacak. AB heyeti, Türkiye'nin de taraf olduğu Nabucco boru hattıyla Avrupa'ya aktarılacak yıllık 31 milyar metreküp doğalgaz konusunda taraflarla daha kalıcı bir mutabakat zemini oluşturmaya gayret sarf edecek. Barroso başkanlığındaki AB heyeti, bu ziyarette ayrıca Nabucco boru hattı için gerekli doğalgaz miktarı konusunda taraflardan teminat almaya çalışacak. Şimdilik, Türkmenistan ve Azerbaycan Nabucco boru hattı için doğalgaz tedarik edici en önemli ülkeler olarak görülüyor.


2013-2014 aralığında faaliyete geçmesi beklenen 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco boru hattının 2020'de tam kapasite ile hizmete girmesi bekleniyor. Hat tam kapasite ile çalıştığında yılda ortalama 31 milyar metreküp doğal gaz Avrupa'ya taşıyabilecek. Bu boru hattının faaliyet geçmesiyle Avrupa, Rusya'ya olan doğalgaz bağımlığından önemli ölçüde kurtulmuş olacak.


Halihazırda Avrupa, ihtiyaç duyduğu doğalgazın önemli kısmını Rusya'dan temin ediyor.Bölgedeki doğalgazı çeşitli boru hatlarıyla Avrupa'ya taşıyan Rusya, Nabucco'ya karşı çıkarak kendisinin de dahil olduğu alternatif projeler öneriyor. CİHAN samanyoluhaber.com




Kazakistan Heyeti İşkad'ı Ziyaret Etti

Türk Halkları Medeniyetler Vakfı Aracılığıyla Adana'ya Gelen Kazakistanlı Konuklar, Ekonomik Alanda İşbirliği Yapmak ve Türk Halkları Kardeşliği Amacıyla, Adana İş Kadınları Derneği'ni Ziyaret Etti

Ziyarete, Kızılordu Eyalet Vali Yardımcısı Uaiis Ercan ve eşi Muhammed Janova Anar, Almaata İşkadınları Derneği Dekanı Prof.Dr. Satbekova Aigul, Prof.Dr. Ermekova Tınıshtık, Doç.Dr. Abdrasylova Gulmyra, Türk Halkları Medeniyetler Vakfı Başkanı Ahmet Dağduran ve Adana'daki vakıf yöneticileri katıldı. Adana İş Kadınları Derneği'nde gerçekleşen ziyaret sırasında bir konuşma yapan Kızılordu Eyalet Vali Yardımcısı Uaiis Ercan, "Bölgemizdeki ithalat ve ihracat yapan firmalarla biraraya gelmek istedik. Bu girişim sayesinde Türk Cumhuriyetleri arasındaki işbirliği daha da güçlenecektir. Bu da bizleri memnun edecektir" dedi.

Kazakistan Kadın Üniversite Dekanı Prof.Dr. Satbekova Aigul ise, Çukurova Üniversitesi ile kardeş üniversite olmak istediklerini, Kazakistan'da okuryazarlık oranının yüzde 100 olduğunu, Kazakistan'da kadına çok büyük önem verildiğini söyledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Adana İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birgül Altay da, yüzyıllar önce köklerimizin aynı medeniyetlerden geldiğini, kardeş ülkeler olduğumuzu belirterek, güçlerimizi birleştirmek, her iki halkı birbirine yakınlaştırmak, tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak iki halkın kaynaşmasına katkıda bulunmak için daha çok çalışmamız gerektiğini dile getirerek, bu amaç doğrultusunda İŞKAD olarak gerekli duyarlılığı göstereceklerini, en kısa zamanda Kazakistan'ı ziyaret etmek istediklerini söyledi.

Ziyaret sırasında yapılan konuşmaların ardından Adana İş Kadınları Derneği yöneticileri tarafından Kazak konuklara Adana'nın yöresel yemekleri sunuldu. (Kaynak: haberler.com)



Kazakistan petrol ihracatındaki gümrük vergi oranlarını iki katına çıkardı


Kazakistan 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren petrol ihracatındaki gümrük vergi oranlarını ton başına 40 dolar olarak belirledi. Kazakistan Başbakanı Karim Masimov'un petrol ihracatındaki gümrük vergi oranlarına ilişkin imzaladığı karar resmi gazetede yayımlandı.

Daha önce petrol ihracatında uygulanan gümrük vergi oranı ton başına 20 dolar iken, yeni karar ile bu oran 40 dolara yükseltilmiş oldu.

Kazakistan Maliye Bakanlığı tarafından yapılan hesaplamalara göre, Kazakistan'ın petrol ihracatında gümrük vergisi olarak 2011 yılında bütçeye 421,4 milyar tenge (Yaklaşık 30 milyar dolar) gelir getireceği belirtildi. (Kaynak: dikkathaber.com)


Özbekistan, doğalgaz fiyatında Kırgızistan'la da anlaştı

Özbekistan doğalgaz fiyatı konusunda Tacikistan'dan sonra Kırgızistan'la da anlaştı.
Özbekistan ve Kırgızistan, uzun süren müzakerelerin sonunda bugün 2011'de alınacak doğalgaz alımı konusundaki anlaşmaya imza attı. Buna göre Kırgızistan alacağı her bin metreküp doğalgaz için 223 dolar ödeyecek. Kırgız basınına açıklamada bulunan Kırgızgaz Başkanı Yardımcısı Nurbek Calidinov, Özbek tarafla doğalgazın bin metreküpünün fiyatı konusunda 223 dolar üzerine anlaştıklarını dile getirdi .

Özbekistan ve Kırgızistan arasında 2011'deki doğalgaz alımı konusunda müzakereler Aralık ayında başlamış ve tarafların anlaşamamaları nedeniyle 2011'e sarkmıştı.
Kırgızistan 2010'da 240 dolardan aldığı doğalgazın bin metreküpünün fiyatını 140 dolara indirmeyi planlıyordu. Özbek tarafın diretmesi üzerine taraflar 223 dolar üzerine anlaşmak zorunda kaldı. Kırgızistan'ın 2011'de alacağı doğalgaz miktarı konusunda ise bir açıklama yapılmazken daha önce Özbekistan bu miktarı 200 milyon metreküple sınırlandırmıştı.

Özbekistan dün de Tacikistan'la doğalgaz fiyatı konusunda anlaşmaya varmıştı. Özbekistan Tacikistan'a ise doğalgazın bin metreküpünü 227 dolardan verecek.

Özbekistan 2000'e kadar doğal gazın bin metreküpünü Kırgızistan'a 42 dolardan satıyordu. Daha sonra fiyat artırımına giden Özbekistan, 2006'ya kadar devam eden eski fiyatı 55 dolara çıkardı. 2007'de ise Kırgızistan'a verdiği doğal gazın bin metreküpüne 100 dolar fiyat biçen Özbekistan, bu rakamı 2008'de 145'e ve 2009 ve 2010'da ise 240 dolara çıkarmıştı. (Kaynak: zaman.com.tr)


Kırgızistan'da yeni kurulan hükümetin ilk icrasi

Kırgızistan'da yeni hükümet ülkedeki dağlardan birinin zirvesine Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in adını vermeyi kararlaştırdı. Ülkenin kuzeyindeki Çuy ili sınırları içinde bulunan dağ, yaklaşık 4500 metre yüksekliğinde. Bu dağ, Orta Asya'nın önemli bir bölümünü kat eden Tanrı Dağları (Tien Şan) sisteminin bir parçası.

YELTSİN DAĞINA TEPEDEN BAKACAK
Ülkenin kuzeydoğusundaki Isık Göl bölgesinde de 2002 yılından bu yana bir 'Yeltsin Dağı' bulunuyor. Ancak Yeltsin Dağı, Putin Dağı'na göre bin metre kadar daha alçak.
Konu hakkındaki yasa taslağının Başbakan Almazbek Atambayev tarafından 24 Aralık'ta imzalandığı, onay için kısa süre içinde meclisin gündemine alınacağı kaydedildi.

Gözlemciler Kırgızistan'ın Rusya'ya bağımlı olduğu alanlar konusunda çok hassas olduğuna dikkat çekiyor. Başbakan Atambayev geçtiğimiz günlerde Moskova'yı ziyaret etmiş, yakıt ithali konusunda vergi indirimleri sağlayan bir anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Geçen yıl hükümet aleyhtarı eylemlere sahne olan Kırgızistan'da, cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev devrilmiş, sonbaharda yapılan seçimler ardından Atambayev liderliğinde yeni bir koalisyon hükümeti oluşturulmuştu. (Kaynak: internethaber.com)


Kıbrıs yeniden ön plana çıkıyor
(ANKA) - Geçen yıl Papa ve Rus Cumhurbaşkanı Medveded'i de ağırlayan Rumlara moral veren Merkel'in ziyareti, adadaki müzakerelerin yeniden başlaması bir gün, 26 Ocak'ta Cenevre'de BM Genel Sekreteriyle "Üçlü Görüşme"ye iki hafta kala gerçekleşecek.


Kıbrıs sorunu yeniden ön plana çıkıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir ilkeye imza atarak Salı günü Rum Kesimi'ni ziyaret edecek. Sadece 5-6 saat sürecek ziyaret sırasında KKTC'ye geçmeyecek Merkel, ara bölgedeki Goethe Enstitüsü'nün Kıbrıslı Türk ve Rum öğrencileriyle bir araya gelecek. Merkel'in ziyaretinin, adadaki müzakerelerin yeniden başlaması bir gün, 26 Ocak'ta Cenevre'de BM Genel Sekreteriyle "Üçlü Görüşme"ye iki hafta kala gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret eden ilk Alman Başbakanı olacak. Rum medyası, Başpiskopos Makarios'un 49 yıl önce Almanya'ya yaptığı resmi ziyaretten sonra bir Alman Başbakanının iade ziyaretinde bulunacağına işaret ederken ziyaretin, geçen yıl Papa 16'ncı Benedikt ve Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medveded'i de ağırlayan Rumlara moral verdiği, zamanlanmasının da Kıbrıs sorunu nedeniyle ateş altında olan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristfofyas için çok uygun olduğu yorumları yapıldı.

Merkel'in başbakanlığındaki Almanya'nın Kıbrıs sorununa artan bir ilgi gösterdiği belirtiliyor. Bu çerçevede KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun geçen Ekim ayında Berlin'i ziyaret ettiği ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüştüğü anımsatılıyor. Ancak Merkel, Kıbrıs ziyareti sırasında KKTC'ye geçmeyecek. Ancak ziyaret programında ara bölgedeki Goethe Enstitüsü'nün Kıbrıslı Türk ve Rum öğrencileriyle bir buluşmaya yer verildi.


ZİYARETİN ZAMANLANMASI
Almanya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Gottfried Zeitz'in ziyaret öncesi yaptığı açıklamalarda ülkesinin adayı yeniden birleştirme çabalarına tam destek verdiğini vurgularken görüşmelerde Kıbrıs'ın sorununun yanı sıra Türkiye açısından da önem taşıyan Ortadoğu, AB'nin genişlemesi ve AB-NATO ilişkilerinin de ele alınacağını ifade etti. Büyükelçi, Merkel'in adaya mesaj vermeye değil, ikili diyaloga angaje olmaya geldiğini vurgularsa da ziyareti, zamanlanması nedeniyle Kıbrıs sorunu açısından da dikkat çekiyor.

Merkel'in adayı, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum mevkidaşı Hristofyas arasında 12 Ocak'ta yapılması öngörülen görüşmenin arifesinde ziyaret edeceğine dikkat çekiliyor. Derviş Eroğlu'nun geçirdiği kalp rahatsızlığı ve bununla ilgili Ankara'da gerçekleşen ameliyat nedeniyle adadaki liderler arasındaki müzakerelere Aralık ayında ara verilmişti.

Bu arada, Eroğlu, Hristofyas ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon arasında 26 Ocak'ta Cenevre'de kritik bir "üçlü toplantı"nın yapılması öngörülüyor. (Kaynak: haberx.com)



Özbekistan ev sahibi Katar'ı devirdi..
Özbekistan A Milli Takımı'nın, Doha'da başlayan Asya Futbol Şampiyonası'nın açılış maçında evsahibi Katar'ı 2-0 yenmesi Özbek basınında geniş yer aldı.

Şampiyon gazetesi, galibiyeti "İlk maçı kazandık" başlığı ile duyururken, diğer basın organları da Özbekistan Milli Takımı çalıştırıcısı Vadim Abramov'un, "Biz, uzun ve yorucu yolun daha başındayız, daha yapılacak çok iş var" sözlerine yer verdi. Yerel basın, milli takımın forvet oyuncusu Aleksandr Geynrih'in, "Bu turnuvaya kazanmak için geldik" sözlerine de yer verirken, Özbek basını, takım kaptanı Server Jeparov, Aleksandr Geynrih ve Adil Ahmedov'u maçın en iyileri arasında gösterdi.

Öte yandan, Asya Futbol Konfederasyonu resmi internet sitesi, Özbekistan'ın evsahibi Katar'ı 2-0 yenmesini, "Özbekistan başlıyor ve kazanıyor" başlığı ile duyururken, maçta Özbekistan'ın daha üstün ve kaliteli futbol sergilediğini yazdı.


15. Asya Futbol Şampiyonası'nda gruplar şöyle:

A Grubu: Özbekistan, Katar, Çin, Kuveyt
B Grubu: Ürdün, Japonya, Suriye, Suudi Arabistan
C Grubu: Avustralya, Bahreyn, Güney Kore, Hindistan
D Grubu: Kuzey Kore, İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri.
(Kaynak: ajansspor.com, http://www.ozodlik.org/content/article/2267591.html )


TPAO: 2023'te Türkiye petrol ihtiyacını kendisi karşılayacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin petrol ihtiyacının tamamını Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te kendilerinin karşılayacağını söyledi.

Adıyaman TPAO Bölge Müdürlüğü'nün 9 ilde başlattığı 'Bir Hayalim Var' adlı şiir ve resim yarışmasının ödül töreni için Adıyaman'a gelen TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Öncelikle Türkiye'de akaryakıtta meydana gelen zamlara değinen Uysal, "Bir ülkede akaryakıt fiyatları pahalıysa bunun birinci nedeni ithalata bağlı olunmasıdır. Tabii ki bunda dünyadaki gelişmeler de katkı yapıyor. Biz bu yönde çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Şu an biz Türkiye'nin ham petrol ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabiliyoruz. Amacımız, Cumhuriyetimizin 100 yılı olan 2023'te ham petrol ve doğalgaz ihtiyacının hepsini karşılamak. Bunda da çok ümitliyiz." dedi.

Karadeniz'deki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Genel Müdür Uysal, "Karadeniz'de şu an 3. sondajımızı da vurduk. Buradan çok büyük beklentilerimiz var. Bunun yanı sarı Mart ayında yeni sondajlarımız olacak. Tabi ki bu yatırımlar çok büyük yatırımlardır. Bir yatırımın maliyeti 250 milyon dolara mal oluyor. Bunların yanında Irak'ta anlaşmaları yaptık. Oralarda da çalışmalarımız başladı. Yani dünyanın dört tarafında araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz." diye konuştu. (Kaynak: zaman.com)
(CİHAN)



Türkiye, Türkmenistan'da fuar düzenleyecek

Türkiye, Türkmenistan'da kendi ürünlerini tanıtması amacıyla fuar düzenleyecek. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, söz konusu ülkelerin Aşkabat'ta fuar düzenlemesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Meridyen Uluslararası Fuarcılık şirketi fuar konusunda anlaşma imzalayacak. Meridyen Uluslararası Fuarcılık şirketi, üst üste iki yıldır Aşkabat'ta Türk İhraç Ürünleri fuarını düzenliyor. Türk İhraç Ürünleri fuarının ikincisi geçen yıl Ağustos ayında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla düzenlenmişti. Fuarda, yapım inşaat malzemeleri, makine, mobilya, gıda ve ambalaj, kimya, kozmetik, elektrik ve elektronik sektörlerine ilişkin 72 Türk şirketi kendi ürünlerini tanıtmıştı.

Türkmenistan'ın komşusu İran da, her yıl bu ülkede İran şirketlerinin ürünlerini tanıtan bir fuar düzenliyor.


TÜRKMENİSTAN, İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'DA FUAR AÇACAK
Türkmenistan, 2011 yılında İran ve Suudi Arabistan'da kendi ürünlerini tamıtmak amacıyla fuar düzenlemeyi hedefliyor. Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası, 17-21 Ocak tarihlerinde İran'ın Maşad kentinde ve 28-30 Mart tarihlerinde Suudi Arabistan'ın başkenti Er Riyad'da fuar düzenleyecek.

CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder