23 Ocak 2011 Pazar

Özbekistan, Ulaşıma 7 milyar Dolar Harcayacak (Foto: Taşkent)


23 Ocak 2011, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/
Başlıklar:
  • İnter Bakü fırtınası: 5-0
  • Azerbaycan’da hüzün ve gurur bir arada
  • Gazprom ve SOCAR Azerbaycan'dan gaz alımını artırma konusunda anlaştı
  • Kazak bilim adamları yapay deri üretti
  • Kırgızistan'a Çıkartma
  • KKTC-Türkiye Arasındaki Ticari İlişkiler
  • Özbekistan Tarih Yazdı..
  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov Brüksel’e gitti
  • Özbekistan, Ulaşıma 7 milyar Dolar Harcayacak
  • Özbek basını: Rus Gazprom 38,8 milyar metreküp doğal gaz satın alacak.
  • Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Bakü'de
  • Türkmenistan, Almanya İle İşbirliğini Güçlendiriyor


İnter Bakü fırtınası: 5-0

Rusya'nın ev sahipliğinde Sankt Petersburg kentinde devam eden Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) Kupası Futbol Turnuvası'nda Azerbaycan'ın İnter Bakü fırtınası esiyor. Turnuva grup elemelerini gol yemeden, üç galibiyetle geçen ve çeyrek finalde ise Ermenistan'ın Mika Aştarak takımını 4-0 mağlup eden İnter Bakü yarı finalde de başarısını sürdürdü. Azeri ekip bugün yarı final maçında karşılaştığı ev sahibi Rusya'nın Zenit Sankt Petersburg takımını da 5-0 gibi farklı bir sayi ile geçti. Bu sonuçla İnter Bakü finale kalan ilk takım oldu. (Kaynak: beyazgazete.com)



Azerbaycan’da hüzün ve gurur bir arada

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Kocaeli Şubesi 20 Yanvar Ocak faciasını anma töreni düzenledi.Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende Yanvar faciası hakkında açıklamalarda bulundu. Dündar, bu töreni ulusal bağımsızlığa gitme töreni olarak adlandırdı. Azerbaycan halkının yaşadığı durumu anlatan Dündar, 1990 yılını anmaya toplandığımız “20 Yanvar (OCAK ) Faciası ”,Azerbaycan halkı için bir “ Matem Töreni ” olmanın yanı sıra aynı zamanda bir “ Onur Töreni ”, “ Ulusal Bağımsızlığa Doğru Gitme Töreni ”dir. Bir millet iki devlet olmamız düşmana korku, dosta sevinç ve güç vermektedir. Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği ve dostluğu diyerek, 20 Ocak “Yanvar” Faciasını şiddetle ve nefretle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ KATLİAM

Ardından sözü alan Türkiye Azerbaycan Gençlik Teşkilatı Genel Başkanı Anar Asadov, “21 yıl önce bu tarihte, Bakü şehrinde yaşayan Azerbaycan halkına yönelik toplu bir katliam oldu. İşte bu tarihte Rus askerleri önlerine gelen kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden herkesi vahşice katlettiler. Rus ve Ermeni askerleri tarafından işlenen bu korkunç cinayetin ne yazık ki henüz hukuki karşılığı verilmiş değil. Son yıllarda Azerbaycan diploması bu facianın diğer devletlerde tanınması için çaba sarf etmektedir. Zaten bu başka türlü de değerlendirilemez. O günkü katliam tarihte görülmemiş katliamdır. Sovyet ordusu dövüş hisselerinin Bakü'ye yürütülmesi Azerbaycan'da görülmemiş bir faciaya getirip çıkardı. Evet, milli ruhumuzdan ve vatan sevdasından kopan şehitliğimizin kim inanmıyor ki, şehitlerimizin kanı yerde almayacak ” dedi. Haber: Burçin SAĞLAM - (Kaynak: kocaeligazetesi.com.tr)

Gazprom ve SOCAR Azerbaycan'dan gaz alımını artırma konusunda anlaştı
Gazprom ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), 2011 yılında 2 milyar metreküp, 2012 itibariyle 2 milyar metreküpün üzerinde Azeri gazı alımı konusunda daha önceden varılan uzlaşmayı temellendirdi.

Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev’in yaptığı görüşmede, şirketler arasında 2010 yılında başlatılan işbirliği, sonuca bağlandı.Taraflar, Gazprom ve SOCAR arasında Azerbaycan’dan Rusya’ya doğalgaz sağlanması konusundaki işbirliğinin sonuçlarının son derece olumlu olduğu konusunda görüş birliğine varırken, görüşme sırasında, Rusya’ya yapılan gaz sevkıyatının Azeri gazı için en güvenilir ve sürdürülebilir rotayı oluşturduğu ifade edildi.

2011 yılında Gazprom’un SOCAR’dan 2 milyar metreküp doğalgaz alması kararlaştırılırken, iki şirketin yönetim kurulu başkanları "başarılı ve verimli" işbirliğini devam ettirme konusunda da görüş birliğine vardı. İki yönetici ayrıca, doğalgaz alımını 2012 yılında, 3 Eylül 2010’da yapılan kontrata dayanarak, satın alınan miktarın üzerine çıkarma konusunda anlaştı. Taraflar, Azerbaycan’dan satın alınacak doğalgazın petrol sepetine dayalı bir fiyat formülüne bağlı olacağını ancak uzun vadede satın alınacak miktar konusunda sınırlandırma yapılmayacağını bildirdi. (Kaynak: milliyet.com.tr)



Kazak bilim adamları yapay deri üretti

Kazakistan Ulusal Biyoteknoloji Merkezi, Kazak bilim adamları tarafından yanık ve yara tedavisinde kullanılabilen suni deri üretildiğini duyurdu.

Kazakistan Ulusal Biyoteknoloji Merkezi Müdürü Yerlan Ramankulov, üretilen suni derinin yanık, yara iyileşmesi ve kanal transferi tedavisinde önemli iyileşmeler sağlayacağını ifade etti. İnsan derisinden alınan numuneden üretilen suni derinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uygun olduğunu belirten Ramankulov, merkezde deri yaşlanmasını önleyen çalışmaların ise sürdürüldüğünü ifade etti.

Ramankulov merkezde ayrıca, hepatit B,ve C'nin erken teşhisi, organ ve kan nakli gibi durumlarda tehlikeli virüslerin tespiti ve bunun yanında kalp hastalığı olan hastalar için de evde kullanabilecekleri test geliştirdiklerini sözlerine ekledi. Biyoteknolojiye önem veren Kazakistan'da üç biyoteknoloji merkezi bulunuyor. Kazak bilim adamları, geçen yıl da gribe karşı kendi geliştirdikleri aşıyı piyasaya sürmüşlerdi. (Kaynak: stargazete.com)


Kırgızistan'a Çıkartma

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Başbakanı Erdoğan 1-2 Şubat günlerinde Bişkek'te resmi temaslarda bulunacak. Ziyareti kapsamında, Kırgız meslektaşı Almazbek Atambayev ve Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile ikili görüşmeler yapacak olan Erdoğan, kalabalık bir işadamı heyeti ile Kırgızistan'a gelecek. Başbakan Erdoğan burada Kırgızistan- Türkiye İş Forumu'na katılacak. Forumda iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların arttırılması için çeşitli görüşmeler yer alacak.

Başbakan'ın ziyareti ile ilgili toplantı düzenleyen Kırgızistan - Türkiye İşadamları Deneği (KITİAD) Türkiye'den gelecek işadamlarının yatırım imkanlarına cevap vermek için çalışmalarını hızlandırdı. KITİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Muslu toplantıda yaptığı konuşmasında, amaçlarının Kırgızistan ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Muslu, düzenlenecek iş forumu sayesinde gelecek Türk işadamlarının yattırım imkanlarını bulacakalarını aktardı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğl, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Roza Otunbayeva'nın göreve başlama yemin törenine katılan tek yabancı devlet adamı olmuştu. Otunbayeva'nın ilk kabul ettiği yabancı konuk yine Davutoğlu olmuştu. (Kaynak: trbhaber.com)


KKTC - Türkiye Arasındaki Ticari İlişkiler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakani Ersin Tatar, iki ülke arasindaki iliskilerin gerek mevzuat, gerekse de diger konu basliklarinda çok daha iyi bir noktaya tasinmasi gerektigini ifade ederek, bu anlamda da her iki ülke bürokratlarinin da birbirini çok iyi anlamasi gerektigini söyledi.

KKTC Maliye Bakani Ersin Tatar MTSO'yu ziyaret etti: Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Tatar, beraberindeki KKTC Maliye Bakanligi Bakanlik Müdürü Olgun Amenoglu, KKTC Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoglu, Akdeniz Narenciye Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Hastürk ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odasi'ni (MTSO) ziyaret etti. Burada Mersin Vali Vekili Sükrü Kurnaz ve MTSO Yönetim Kurulu Baskani Serafettin Asut tarafindan karsilanan Tatar, daha sonra iki ülke arasindaki ticari ve ekonomik iliskilerin masayayatirildigi toplantiya katildi. Basina kapali olarak gerçeklestirilen oturum sonrasinda Mersin Limani'nda bir dizi incelemelerde bulunan Ersin Tatar, IHA muhabirinin sorularini da yanitladi. "


MERSIN, KKTC'NIN DÜNYAYA AÇILMASI NOKTASINDA ÖNEMLI BIR KAPI"

KKTC açisindan Mersin'in, dünyaya açilma noktasinda önemli bir kapi oldugunun altini çizen Bakan Tatar, bu anlamda kentte son süreçte yasanan gelisim ve degisimleri de yakindan takip ettiklerini anlatti. Özellikle Mersin Limani'nin gerek kapasitesinin, gerekse de ticaret hacmindeki artisin kendilerin ide memnun ettigini vurgulayan Tatar, kentte gerçeklestirilen ikili görüsmelerin KKTC'de de yapilmasini Türk yetkililere ilettiklerini dile getirdi. Tatar, "Burada önemli olan gerek ihracat, gerekse deithalat anlamindaki ticaretin gelistirilmesidir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin son yillarda yapmis oldugu önemli çalisma ve tespitlerin, bize de katki sunacagina inaniyorum. Bunda bizim de ögrenecegimizi ve alacagimiz dersler oldugunu da düsünüyorum" dedi. KKTC ile Türkiye arasindaki iliskilerin her geçen gün daha da gelistigini kaydeden Tatar, ancak konunun detayina inildiginde bir takim bulgular ve tartismalarin dogru tespit edilmesi halinde iliskilerin daha önemli bir noktaya tasinacagini vurguladi.

Ikili iliskilerin gerek mevzuat bakimindan, gerekse de diger ayrintilarda çok daha iyi bir noktaya getirilmesi gerektigini savunan Tatar, bu anlamda da her iki ülkedeki bürokratlarin birbirini çok iyi anlamasi gerektigini söyledi. MTSO'da yapilan toplantida oldukça önemli ayrintilarin tespit edildigini açiklayan Tatar, buna göre bazi düzenlemelerin yapilmasi gerektigi, özellikle belgeleme ve kalite kontrolünde laboratuar sonuçlarinin ne kadar önemli oldugu ortaya konuldugunu ifade etti.


"BIR TAKIM ÇALISMALAR YAPIP BAZI ADIMLARI ATMAMIZ GEREKIYOR"

KKTC'ye yönelik büyük bir ambargo uygulandigini hatirlatan Ersin Tatar, "Diger ülkelere dogrudan ticaret yapamiyoruz. Bu ambargoya ne yazik ki Avrupa Birligi (AB) ülkeleri de dahil. Bu nedenle Mersin Limani üzerinden ticaretimizi gerçeklestirmemiz oldukça önemli. Yapilan toplantida da ortaya çikmistir ki, Türkiye'deki ilgili tüm makamlar, sorunlarimiza hakim oldugu gibi neler yapilmasi gerektigini de çok iyi biliyor. Bu da gösteriyor ki bizim de bir takim çalismalarda bulunup, bazi adimlar atmamiz gerekiyor. KKTC'ye döndügümüzde buradaki izlenimlerimizle birlikte yapilmasi gerekenleri ilgili bakanliga aktaracagiz. Böylelikle de bir takim dogru adimlarin atilmasi sürecine de katkida bulunacagimiza inaniyorum. Türkiye'nin yogun gündemi arasinda KKTC'nin iyi bir hizmet alabilmesi, ihracatinin arttirilabilmesi için ortaya koydugu gayretleri memnuniyetle karsiliyoruz. Bu konuda oldukça mutluyuz" diye konustu.

"KKTC'NIN EKONOMIK ANLAMDA AYAKTA DURMASI TÜRKIYE IÇIN ÖNEMLI"

MTSO Yönetim Kurulu Baskani Serafettin Asut ise, bugün gerçeklestirilen ziyaret ve yapilan toplantinin; KKTC ticaretinin arttirilmasi adina atilan önemli bir adim oldugunu vurgulayarak, burada ticaretin ve ticaretteki kalitenin arttirilmasi noktasinda belgelendirme ve akreditasyonlarin yapilmasinin bir zorunluluk oldugunu söyledi. Ihracat ve ithalatçilarin en önemli sikintilarinin da toplantida ele alindigini dile getiren Asut, önümüzdeki günlerde bu konularda önemli gelismeler yasanacagini belirterek,"KKTC'nin ekonomik anlamda ayakta durabilmesi Türkiye için de önemlidir" ifadesini kullandi. Akdeniz Narenciye Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Hastürk de, her iki ülkenin sorunlarinin da ayni olduguna dikkat çekerek, Mersin'in KKTC'nin dünyaya açilan kapisi oldugunu, bu nedenle de yetkililerin bir araya gelerek, ortak hareket etmesini önemsediklerini kaydetti. (Kaynak: haberoku.net)


Özbekistan Tarih Yazdı..
Özbekistan A Milli Futbol Takımı, tarihinde ilk kez Asya Futbol Şampiyonası yarı finaline yükseldi.. Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Asya Futbol Şampiyonası'nda grup maçlarında çok başarılı bir performans sergileyerek, çeyrek finale yükselen Özbekistan Milli Takımı, çeyrek finaldeki rakibi Ürdün'ü 2-1 yenerek, tarihinde ilk defa Asya Şampiyonası yarı finaline yükselme başarısını gösterdi. (Kaynak: ajansspor.com=


Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov Brüksel’e gitti

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov 2011'in ilk yurt dışı ziyareti kapsamın bugün akşam üzeri Brüksel'e hareket etti. Kerimov'u Taşkent Havaalanı'ndan Başbakan Şavkat Mirziyoyev ve diğer ilgililer uğurladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette Cumhurbaşkanı Kerimov'a bazı bakan ve milletvekilleri eşlik ediyor. Kerimov'un, Brüksel'deki temasları yarın başlayacak. Ziyarette, Özbekistan'ın ve AB ve NATO ile olan mevcut ilişkilerinin durumu ile birlikle gelecekte bunu daha da geliştirme meselelerinin ele alınması bekleniyor. Taraflar ayrıca kendilerini ilgilendiren bölgesel ve uluslararası bazı konular üzerinde de görüş alış verişinde bulunacak. Ziyaret sırasında ayrıca AB ile mevcut ilişkileri daha da geliştirme adına taraflar arasında bir dizi anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov, en son 3 Nisan 2008 Bükreş'te yapılan NATO zirvesine katılmak amacıyla Avrupa'ya gitmişti. (Kaynak: samanyoluhaber.com)



Özbekistan, Ulaşıma 7 milyar Dolar Harcayacak

Kara, demir ve hava ulaşımında dünya standartlarını yakalama hedefinde olan Özbekistan, 2011-2015 yılları arasında ulaşıma toplam 7 milyar dolar dolayında bir yatırım yapacak.Orta Asya’da otomotiv üretimiyle ön plana çıkan ülke ulaşımda en büyük ödeneği ise karayollarına ayırdı. Doğu batı hattında

uzanan tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Özbekistan karayolu ulaşımına 3 milyar 395 milyon dolar ödenek ayıracak. İkinci en çok ödenek ise demir yolu ulaşımını bölündü. Gelecek dört yılda demir yolu ulaşımına bir milyar 595 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Bu çerçevede Özbekistan’ın İspanya’dan satın aldığı iki yeni hızlı tren ise Eylül ayında Taşkent-Semerkand arasında seferlere başlayacak.

Özbekistan ulaşımdaki bir diğer yatırımını ise hava ulaşımına yapacak. Gelecek dört yılda hava ulaşımına da 659 milyon dolar harcanacak. Özbekistan, belediye hizmetleri altyapısının modernize edilmesine de bir milyar 263 milyon dolar ödenek ayıracak. (Kaynak: turkkazak.com - http://oursurprisingworld.com/tashkent-uzbekistan/)



Özbek basını: Rus Gazprom 38,8 milyar metreküp doğal gaz satın alacak.

Rus Gazprom şirketince yayımlanan ve Özbek basınında yer alan açıklamaya göre, Gazprom şirketinin bu yıl Orta Asya ülkelerinden satın alacağı toplam doğal gaz miktarını yüzde 2 artırarak 38,8 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediği bildirildi.
Açıklamada, Gazprom'un 2009 yılında Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan'dan olmak üzere 37,3 milyar metreküp, 2010 yılında ise yaklaşık 38 milyar metreküp Orta Asya doğalgazını satın aldığı hatırlatılırken, bu rakamın 2011 yılında yüzde 2 artışla 38,8 milyar metreküpe çıkmasının planlandığı kaydedildi.

Orta Asya doğal gazının Gazprom şirketinin doğal gaz rezervlerinin oluşturulmasında çok önemli unsur olduğu ifade edilen açıklamada, Gazprom'un, iç ve dış piyasanın doğal gazla güvenilir, verimli teminatının sağlanmasına yönelik Orta Asya ülkeleriyle stratejik partnerlik ilişkilerinin kurulmuş olduğu hatırlatıldı.

Rusya'nın Gazprom şirketi, Orta Asya ayrıca ülkelerinde petrol - gaz sektöründe bir çok yatırım projeleri de gerçekleştirirken, bu çerçevede Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'da bazı doğal gaz arama - keşif ve işleme projelerinde yer alıyor. (Kaynak: aksam.com.tr)


Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Bakü'de

Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katılmak üzere geldiği Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Bakan Taner: ''Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'la ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecek, daha da birbirimize perçinleyecek yapıyı, bu toplantılarda kuracağımıza olan inancım bir kez daha pekişti''
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Bakan Yıldız görüşmesi basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev ile iki ülkeden yetkililer de hazır bulundu.

İki ülke heyet başkanları Bakan Taner Yıldız ile Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abil Şerifov'un ikili görüşmesinden sonra Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısına geçildi.

Bakü'de bu yıl 6'ncısı düzenlenen Türkiye-Azerbaycan KEK toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'den geniş bir heyetle toplantıya katıldıklarını, ikinci vatan olarak gördükleri Azerbaycan'da gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Yıldız, Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da, ''Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'la ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecek, daha da birbirimize perçinleyecek yapıyı, bu toplantılarda kuracağımıza olan inancım bir kez daha pekişti'' ifadelerini kullandı. Yıldız, söz konusu toplantının, yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısına hazırlık olduğunu da belirtti.


-PROTOKOL VE NİYET MEKTUBU İMZALANDI-

Ulaştırma Bakanlığında gerçekleştirilen KEK toplantısında, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abil Şerifov ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ticari, ekonomik, gümrük, ulaştırma, sanayi, enerji, turizm gibi konuların ele alındığı toplantıya ilişkin protokolü imzaladılar.Bu arada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı, Milli Jeoloji Değerlendirme Hizmeti arasında ''yer bilimleri ve maden kaynakları aranması, değerlendirilmesi'' konulu niyet mektubu da imzalandı.Niyet mektubunu Türkiye adına, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer imzaladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Aliyev ile Şahdeniz 1, Şahdeniz 2 projeleriyle ilgili yapılabilecekleri görüştüklerini, hem Türkiye hem Azerbaycan hem de Avrupa için geliştirilebilecek projelerden bahsettiklerini söyledi.

Azerbaycan'ın, petrol ve doğalgaz kaynaklarını sürekli geliştirmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Yıldız, ''Ne kadar kaynak açığa çıkarsa, o kadar zenginleşme olacak, o kadar daha çok halkın refah seviyesi yükselecektir. Bu da hepimizin kazancıdır'' diye konuştu.

Gazetecilerin ''Güney Koridoru Projesi çerçevesinde en çok öncelik verilen hangi proje olacak. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı bir ipucu verdi mi?'' sorusuna Yıldız, ''Kendileri bu fizibilite sonucunda, bu çalışmaların sonucunda teknik değerlendirmelerini kamuoyu ve bizlerle paylaşacaklarını söylediler. Bu hesaplamaların devam ettiğini belirttiler'' yanıtını verdi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgazla ilgili bir soruya karşılık verirken de, Türkiye'nin geçen yıl bu konuda anlaşma yaptığını hatırlatarak, ''Yalnızca Şahdeniz 1'den şu anda aldığı gazdan değil, aynı zamanda Şahdeniz 2 projesi dediğimiz projeden de 2017'den sonrası ile alakalı artan ve 6 milyar metreküpü bulan gaz anlaşması yapmıştı. Biz bu anlaşmanın arkasındayız ve Türkiye, büyüyen ihtiyacının, öncelikle dost ve kardeş ülke Azerbaycan'dan tedariki ile alakalı iradesini ortaya koymuştur'' diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev ile görüştükten sonra Bakü'den ayrılması bekleniyor. (Kaynak: iyibilgi.com)



Türkmenistan, Almanya İle İşbirliğini Güçlendiriyor

AŞKABAT (CİHAN)- Almanya, Türkmenistan ile işbirliğinin güçlendirmek istiyor. Bu hafta Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkmen-Alman iş grubu toplantısı yapıldı. Bu kapsamda, kasım ayında Türkmen-Alman Ekonomik Forumu’nun düzenlenmesi hedefleniyor.

Almanya’daki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Bakanlar Kurulu toplantısında temasları hakkında bilgi verdi. Toplantıda iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerinin ele alındığını kaydeden Meredov, 2010 yılında ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin 339 milyon doları bulduğunu belirtti. Bakan Meredov, Türkmenistan’da 30’un üzerinde Alman şirketinin başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiğini de ifade etti.

Bu toplantı çerçevesinde Türkmen-Alman ortak enerji sempozyumunun da yapıldığını söyleyen Meredov, enerji alanında işbirliği olanaklarını masaya yatırdıklarını dile getirdi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise Türkmenistan’ın Almanya ile olan işbirliği ilişkilerine önem verdiğini ve bundan sonra da bu ülkeyle işbirliğini güçlendireceklerini belirtti. Avrupa’nın ekonomik bakımdan lider konumunda bulunan Almanya’nın önde gelen şirketlerinin Türkmenistan’da faaliyet gösterdiğini belirten Berdimuhamedov, Alman şirketlerin ulaşım, iletişim, eğitim, inşaat, yeni teknoloji ürünlerin teminatı gibi alanlarda işbirliği yaptığını bildirdi. Türkmen lider Alman şirketleri ile yüksek teknoloji ve alternatif enerji kaynaklarının üretimi gibi alanlarda da işbirliği yapılmasını istedi. (Kaynak: haber.turk.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder