7 Şubat 2011 Pazartesi

Kazakistan, Japonya'nın Rekorunu Kırdı


7 Şubat 2011, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/

Başlıklar:

  • Fransa'da Azerbaycan'ın Enerji Politikaları Tartışıldı
  • Aliyev: ülkelerimiz arasında ilişkiler hızla gelişmektedir
  • Kazakistan, 7. Asya Kış Oyunlarında Japonya'nın Rekorunu Kırdı
  • Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuruları başladı
  • Kırgızistan ile vize kalkıyor, yüksek stratejik işbirliği konseyi kuruluyor
  • Atlas Jet, Kırgızistan'ın yurt dışı uçuşlarına talip
  • KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Toplumsal uzlaşı sağlamanın zamanı geldi"
  • Özbekistan Futbol Milli Takımı yükselişe geçti
  • Özbekistan Futbol Ligi´nde geçen sene 76 yabancı forma giydi
  • Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Mısır'da değişim, pozitif domino etkisine yol açar
  • İran'dan Türkmenistan'a üst düzey ziyaret

Fransa'da Azerbaycan'ın Enerji Politikaları Tartışıldı

Fransa Türk Öğrenci Kongresi, ''Azerbaycan'ın Enerji Politikaları''konulu bir konferans düzenledi.
Strasbourg'daki üniversitelerde eğitim gören Türk ve Azerbaycanlı öğrencileri bir araya getiren konferansa, Azerbaycan ın Avrupa Konseyi Daimî Temsilcisi Büyükelçi Arif Mammadov, konuşmacı olarak katıldı ve ülkesinin sahip olduğu enerji kaynaklarının bölge siyasetine etkilerini anlattı. ''Hazar Denizi kıyısında son derece stratejik bir konuma sahip olan Azerbaycan'ın Orta Asya ve Avrupa arasında kilit rol oynadığını'' belirten Büyükelçi Arif Mammadov, ''artan gaz talebiyle birlikte, ülkesinin yeni anlaşma ve projelerin hayata geçirilmesinde etkin rol oynadığını'' söyledi.
Büyükelçi, konuşmasının ilk bölümünde görsel bir sunum eşliğinde Azerbaycan'ın enerji tarihini anlatırken ''8. asırdan elimize ulaşan belgelerde Azerbaycan topraklarında petrol yataklarının varlığına işaret ediliyor. O devirde petrolün yalnızca tıbbî amaçlarla kullanıldığını görüyoruz. Bakü'de ilk petrol kuyuları 19. yüzyılda ve Amerika dan 18 yıl önce açıldı. Dünya üzerinde ilk petrol boru hattı 1878 yılında Bakü'de faaliyete geçirildi. 1901 yılına gelindiğinde dünya petrolünün yüzde 50 si Azerbaycan topraklarından çıkarılıyordu.''şeklinde konuştu.
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından tüm ülkelerin petrol kaynaklarına sahip olmanın önemini anladıklarını ifade eden Mammadov, bu nedenle Bakü nün sahip olduğu petrol ve gaz rezervleriyle önemini hiçbir zaman yitirmediğini dile getirdi.

Nabucco gaz hattı projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye ve Azerbaycan ın enerji alanında öneminin artacağını kaydeden Mammadov, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına hayal gözüyle bakılıyordu ama neticede 1776 km. uzunluğunda büyük kar sağlayan bir yapı meydana getirildi. Bugün Azerbaycan 7 büyük boru hattı projesiyle uluslararası enerji pazarında büyük söz sahibi haline geldi. Türkiye de yeni petrol ve gaz hatlarının geçiş ülkesi olarak jeopolitik konumunu çok daha fazla güçlendirdi. Avrupa'nın, Rusya'ya bağımlı enerji ihtiyacını karşılamada tek alternatifi Türkiye oluşturuyor.'' diye konuştu.

Konferansta Türk ve Azerbaycanlı öğrencilerin sorularına yanıt veren Arif Mammadov, ''Biz petrol ve gaz rezervlerimizin ömrünün 2030 yılına kadar olduğunu farkındayız. Amacımız bu kaynakları daha güçlü bir demokrasi ve daha istikrarlı bir ekonomiye sahip olmak için kullanmak. Diğer Ortadoğu ülkelerinde görüldüğü gibi yalnızca petrol gelirine dayalı bir ekonomik sistemin doğru olmadığına inanıyoruz.'' dedi.

Büyükelçi konuşmasında Ermenistan la yaşanan Dağlık Karabağ sorununa da değindi. Bu sorunda artık sona yaklaşıldığına inandığını ifade eden Arif Mammadov, Ermeniler in yoksulluk ve işsizlik sebebiyle kendi ülkelerini terk ettiğini belirtti. Ayrıca Azerbaycan'ın barışçıl yollarla topraklarındaki işgale son vermek istediğini, ama gerekirse askeri güçle de toprakların geri alınabileceğini dile getirdi.AA (Kaynak: finanshaber.mynet.com)


Aliyev: ülkelerimiz arasında ilişkiler hızla gelişmektedir

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a gelen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabulde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dostluk ve kardeşlik ilkeleri üzerinde kurulduğunu söyledi. Aliyev, "Başka alanlarda olduğu gibi ulusal güvenlik alanında da ülkelerimiz arasında ilişkiler hızla gelişmektedir" dedi. Yaşanılan bölgede güvenliğin daha da güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Aliyev, "Bu alanda Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi tüm bölgeye olumlu etki sağlayacaktır" dedi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettiği Aliyev'e, yeni atandığı müsteşarlık görevinde ilk yurt dışı gezisini Azerbaycan'a yaptığını söyledi.
Azerbaycan Milli Güvenlik Bakanı Korgeneral Eldar Mahmudov'un daveti üzerine Azerbaycan'da bulunan Hakan Fidan, Aliyev'le görüşmesinin ardından Haydar Aliyev'in mezarını, Azerbaycan ve Türk şehitliklerini ziyaret ederek, çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Azerbaycan Milli Güvenlik Bakanı Elmar Mahmudov'la da görüşen Fidan, her iki ülkenin güvenlik çıkarlarının sağlanması acısından yaptığı görüşmelerden son derece memnun kaldığını belirtti. Mahmudov, bölgede yaşanan gelişmeler, bölgeyi tehdit eden unsurlar ve Dağlık Karabağ sorunu hakkında Fidan'a bilgi verdi. Görüşmede ayrıca iki ülke arasında istihbarat alanında geleceğe yönelik işbirliği hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. İHA (Kaynak: haber7.com)

Kazakistan, 7. Asya Kış Oyunlarında Japonya'nın Rekorunu Kırdı

ALMATI - CHA - Orta Asya'nın en büyük ülkesi Kazakistan'ın ev sahipliğindeki, yedinci Asya Kış Oyunları muhteşem bir finalle sona erdi. Kazakistan'ın eski başkenti ve en finans merkezi Almatı'daki Baluan Şolak Spor ve Kültür Sarayı'nda yapılan kapanış töreni adeta görsel bir şölene dönüştü. Işık gösterileri altında kültürel danslar, havai fişek ve renk cümbüşü içerisinde tamamlanan kapanış törenine Kazak lider Nursultan Nazarbayev de katıldı.

Törende yerel kıyafetler dans eden dansçılar ve Kazakistan'ın en ünlü ses sanatçı larının sahne aldığı kapanış törenine Kazak sporseverler de yoğun ilgi gösterdi. Törenin yapıldığı spor ve Kültür sarayı'nın zemininin ve duvarlarının adeta bir bilgisayar monitörü gibi kullanıldığı gösteriler davetliler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Nazarbayev'in kapanış konuşması ile tamamlanan törende 24 ülkeden gelen sporcuların geçiş töreni de yine izleyenler tarafından dakikalarca alkışlandı.

OYUNLARA KAZAK SPORCULAR DAMGASINI VURDU
7. Asya Oyunları'na ev sahipliği yapan Kazakistan oyunlar boyunca olimpiyatlara adeta damgasını vurdu. Kazak sporcuların 32'si altın olmak üzere 21 Gümüş ve 17 Bronz madalya alarak toplamda 70 madalya kazandığı olimpiyatlarda, ikinciliği 13 Altın, 24 Gümüş ve 17 Bronz madalya ili Japonya kazanı rken; 13 Altın, 12 Gümüş ve 13 Bronz madalya alan Kore takımı da üçüncül üğü elde etti.

NAZARBAYEV, SPORCULARIMIZ BİZE BÜYÜK ONUR YAŞATTI
Kapanış törenine katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Kazak sporcularının ülkeye büyük bir onur yaşattıklarını söyledi. Kapanış konuşmasını yapan Kazak lider Nazarbayev, Kazak sporcularının kazandıkları madalya sayısı ile tarihi bir rekor kırdıklarını belirterek turnuvada ülkesi adı na yarışan bütün sporculara teşekkür etti. Sporculara hitaben: "Kazakistan'ın bağımsızlığının 20. yılında ülkeye büyük bir gurur yaşattınız." diyen Kazak lider Nazarbayev, Oyunlar boyunca ülkesinin ortaya koyduğ u başarılı organizasyon ve tesisleşmedeki kalitesi ile bütün dünyaya örnek oldu ğunun altını çizdi.

ASYA OYUNLARI BAŞKAN YARDIMCISI FOK: KAZAKİSTAN MUHTEŞEM BİR İŞ ÇIKARDI
Asya Oyunları Başkan Yardımcısı Timoti Tsun Ting Fok, 7. Asya Kış Oyunları dolayısı ile Kazakistan'ın muhteşem bir iş çıkardığını söyledi. Kazakistan'da düzenlenen 7. Asya Kış Oyunları'nın son gününde basın karşısına geçen Asya Oyunları Başkan Yardımcısı Timoti Tsun Ting Fok, Kazakistan'ın muhteşem bir organizasyona ev sahibi yaptığını belirtti. Eski başkent Almatı'da düzenlenen basın toplantısında organizasyonu değerlendiren Fok, bir hafta boyunca başkent Astana ve Almatı'daki oyunlar ın tam bir şölen havasında gerçekleştiğini belirterek, bir sonraki oyunlar için ö rnek bir organizasyon olduğunu dile getirdi.

ASYA OLİMPİYAT KOMİTESİ BAŞKANI ŞEYH FAHAD AL-SABAH: 2022 DÜNAY KIŞ OYUNLARINA EN BÜYÜK ADAY KAZAKİSTAN
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacgues Rogge, Kazakistan'ın 2022 Dünya Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapabilecek ülkelerden biri olduğunu açıklamasının ardından; Asya Olimpiyat Komitesi Başkanı Şeyh Fahad Al-Sabah da, 2022 Kış Oyunları için Kazakistan'ın şanslı olduğunu belirtti. Şeyh Fahad Al-Sabah, yaptığı açıklamada Kazakistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 7. Asya Kış Oyunları'nın mükemmel bir organizasyon olduğunu ifade etti. Organizasyonda hiç bir eksiklik olmadığını ve bundan dolayı da Kazakistan'a teşekkürü borç bildiğini dile getiren Al-Sabah 2022 Kış Oyunları için de Kazakistan'a destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.

KAZAKİSTAN KÜLTÜR VE SPOR BAKANI TEMİRHAN DOSMUHAMBETOV: 2022 DÜNYA KIŞ OYUNLARI'NI YAPABİLİRİZ
Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Temirhan Dosmuhambetov ise yaptığı açıklamada ülkesinin 2022 Dünya Kış Oyunlarına ev sahipliği yapabilecek güçte ve kabiliyette olduğunu söyledi. Kazakistan'ın Asya Oyunları için büyük gayret göstediğine dikkat çeken Dosmuhambetov emeği geçen herkese teşekkür etti.


KAZAKİSTAN, KIŞ OYUNLARI'NDA JAPONYA'NIN REKORUNU KIRDI
Kazakistan'ın başkenti Astana ve Almatı şehirlerinde yapılan VII Asya Kış Oyunları'nda Kazakistan bir ilke imza atarak Japonya'nın altın madalya rekorunu kırdı. Oyunlar boyunca toplamda 32 madalya alan Kazakistan Japonya'nın 1986 Asya oyunlarında kazandığı 29 altın madalyayı geçmiş oldu. (Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr)



Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvuruları başladı

Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu başvuruların 6 Şubat'da başladığını, şimdiye iki kişinin resmen adaylık başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca aday olanların Kazakça sınavına tabii tutulacağı bildirildi. Komisyon, yasalara göre Kazakistan'da Cumhurbaşkanı adaylarının devletin resmi dili Kazakça'yı bilmesi gerektiğini kaydetti.

Kazakistan Alga Genel Başkanı Vladimir Kozlov ise adaylık için gerekli olan devletin resmi dili Kazakça'yı bilmediği için, aday olmayacağını açıkladı. Kazakistan Komünist Partisi ise Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot edeceğini duyurdu. Parti Genel Sekreteri Gaziz Aldamjarov, mevcut şartlarda seçimlere gitmeyi bir oyun olarak gördüklerini ve durumun değişmeyeceğinİ belirterek, '''Bu seçimlere katılmak, sistemi değiştirmedikçe birşeyi değiştirmez. Kendimizi bir palyaço haline düşürmek istemiyoruz. Bu nedenle seçimleri boykot edeceğiz'' dedi.

Kazakistan Adalet Partisi'nden yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanlığına bir aday göstermeyecekleri, mevcut Cumhurbaşkanı'nın destekleneceği belirtildi.
Kazakistan muhalefetinin lideri olarak görülen Azatlık Derneği Başkanı Jasaral Kuanışalin'in de Cumhurbaşkanlığına aday olacağı ifade edildi. 62 yaşındaki Kuanışalin, milletvekilliği ve İnsan Hakları Komisyonu Eşbaşkanlığı yapmıştı.

Azat Partisi lideri Bulat Abilov da Cumhurbaşkanlığına aday olacak isimler arasında sayılıyor.
Kazakistan'ın en büyük partisi ve mecliste temsil edilen tek parti olan Nur Otan partisi ise kurucusu Nursultan Nazarbayev'e destek verecek. Nazarbayev, 2005 yılında yapılan seçimlerde yüzde 92 oranında oy almıştı. (Kaynak: zaman.com.tr)

Kırgızistan ile vize kalkıyor, yüksek stratejik işbirliği konseyi kuruluyor
Kırgızistan ziyaretinde bulunan Başbaka Erdoğan önemli açıklamalar yaptı. İki ülke arasında vizelerin kalktığını duyuran Erdoğan şöyle konuştu:"Bir şeyi burada özellikle hatırlatmam gerekiyor. İki ülke arasında şimdilik vizelerin 90 günlük kaldırılması için anlaşmayı bugün imzaladık. Tamamen kaldırılması için de yıl sonuna kadar imzaları atacağız. Bütün bunların yanı sıra 6 farklı sözleşmeyi de az önce imzaladık."

ATAMBAYEV: MUTLULUKTAN UYUYAMADIM
Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, bugüne kadar önemli karar ve dokümanlara imza attıklarını mutluluktan uyuyamadıklarını vurgularken, "Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ve Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda" dedi.

Atambayev konuşmasında, Türkiye’nin 10 milyon dolar tutarında hibe desteği verdiğini, Mart ayındaki toplantıda da yeni bir hibe daha istediklerini söyledi. Görüşmede, yatırım konusunun da değerlendirildiğini belirten Atambayev, Türkiye-Kırgızistan arasında ikili gerçekleşen diyaloğun üç boyutlu hale getirilmesi konusunun ele alındığını bildirdi.

Türkiye, bölge ülkeleriyle başlattığı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını Kırgızistan'a genişletiyor. Bişkek temasları kapsamında Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında söz konusu konseyi oluşturma kararı aldıklarını söyledi. Dışişleri yetkililerinin karşılıklı tarih belirlemesiyle konseyin ilk toplantısının martta Türkiye'de yapılacağını belirtti.

İş Konseyi toplantılarının da büyük önem arz ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, ASKON gibi bütün kuruluşların Kırgızistan'daki muhataplarıyla karşılıklı işbirliği içerisinde olmalarını çok önemsediklerinin altını çizdi. "Türkiye olarak Kırgızistan'a yaptığımız yatırımlar ve gönderdiğimiz destekler 450 milyon dolara ulaşmış durumda." diyen Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin marttaki toplantısında hibe konusundaki durumları beraber değerlendireceklerini söyledi. (Kaynak: habergazete.vatan.com)


Atlas Jet, Kırgızistan'ın yurt dışı uçuşlarına talip

Atlas Jet havayollarının, Kırgızistan'ın, başta Türkiye olmak üzere tüm yurt dışı uçuşlarına talip olduğu bildirildi. Atlas Jet Havayolları Kırgızistan Temsilcisi Erhan Arıklı, yaptığı açıklamada, Kırgızistan Devlet Havayolu şirketi ile ortaklık kurarak, ülkenin tüm dış bağlantılarını ve uçuşlarını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Arıklı, Atlas Jet'in Kırgızistan seferlerine her an için hazır olduğunu belirterek, Türkiye'den Kırgızistan'a ve Kırgızistan'dan Türkiye ile Avrupa ülkelerine uçuşlar gerçekleştirmek için Kırgızistan hükümetine başvurduklarını ve cevap beklediklerini aktardı. Arıklı, ülkedeki sivil havayolu şirketlerinin Atlas Jet'in teklifine olumlu yaklaştıklarını da dile getirdi.
Filodaki 14 modern uçakla Kırgızistan'a kaliteli hizmet vermek istediklerini belirten Arıklı, Kırgız havayollarının henüz Avrupa uçuşları yapamadığını hatırlattı.

Avrupa Birliği (AB), Kırgızistan'da yolcu taşımacılığı yapan 27 havayolu şirketinin uçaklarını, güvenlik gerekçesiyle kara listeye almış ve bu şirketlerin uçaklarının AB ülkelerine uçuşlarını yasaklamıştı.

Kırgız vatandaşları yurtdışı uçuşlarında ağırlıklı olarak Türk Hava Yolları'nı (THY) kullanıyor. Ancak, özellikle Türkiye'de eğitim görmekte olan Kırgız öğrenciler, THY'nin bilet fiyatlarını yüksek bularak tepki gösteriyor. (Kaynak: stargazete.com)


KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Toplumsal uzlaşı sağlamanın zamanı geldi"
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde Kıbrıs konusuyla ilgili olarak, bugün “güzel, olgun ve anlamlı” bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Müzakereleri sürdüren biri olarak meclisteki partiler bana destek verdiler diyebilirim, güvenlerinin devam ettiğini söyleyebilirim” dedi.

Yaşanan iç gelişmeler sonrası yükselen tansiyonun düşürülmesi konusundaki düşüncelerini de Meclise aktardığını açıklayan Eroğlu, bu sıkıntının giderilmesini şart olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Cumhuriyet Meclisi’ne Cenevre Zirvesi ve müzakere süreciyle ilgili bilgi verdiği toplantı saat 14.00’te tamamlandı.

Eroğlu toplantıda müzakere süreci yanında son zamanlarda yaşanan iç gelişmeler konusundaki endişelerini ve düşüncelerini de dile getirdiğini belirterek, gerginliğin düşürülmesinin şart olduğuna dikkat çekti.

Saat 10.30’da basına kapalı olarak başlayan görüşmede 1 saati aşkın süreyle Cumhurbaşkanı Eroğlu Meclis Genel Kuruluna bilgi verdi. Ardından UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük ile parti başkanlarına 10’ar dakikalık söz hakkı verildi. Birleşimin son bölümünde ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu Meclis’ten ayrılırken basına yaptığı açıklamada, toplantıda Cenevre görüşmeleri ve Cenevre’ye gitmeden önce “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda ortaya koydukları önerilerle ilgili bilgi verdiğini söyledi

KALICI VE YAŞAYABİLİR BİR ANLAŞMA ARZU VE ÜMİDİ
Kendisinden sonra konuşan parti başkanları yanında soru soran milletvekillerini yanıtladığını anlatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu “Güzel, anlamlı ve olgun bir toplantı oldu; öncelikle bunu ifade etmek isterim. Herhangi bir tartışmaya vesile vermeyecek şekilde olgun bir toplantı oldu. Bütün arkadaşların arzusu ve ümidi Kıbrıs konusunda kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşmaya varılması yönündedir” dedi.

GÜVENLERİNİN DEVAM ETTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu “Müzakere süreci konusunda Meclis’ten güvenle ayrılıyor musunuz?” şeklindeki bir soruya karşılık şu yanıtı verdi. “Evet, güvenle ayrılıyorum. Bütün siyası partiler ortaya koyduğum görüşlerle ilgili düşüncelerini ortaya koydular. Tabii ki müzakerelere devam edeceğiz. Bazı kelimeler üzerinde bazı değişik görüşler olsa da çok fazla görüş ayrılığı yok. Genelde müzakereleri sürdüren biri olarak bana destek verdiler diyebilirim, güvenlerini devam ettiğini söyleyebilirim.”

İÇ MESELELER... TOPLUMSAL UZLAŞI SAĞLAMA ZAMANI...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, miting sonrası yaşanan gelişmeler ve yükselen tansiyonun düşürülmesiyle ilgili bazı düşünceleri bulunduğunu, bunları da Meclis Genel Kurulu’nda aktardığını açıkladı. “Bir toplumsal uzlaşı sağlamanın zamanı gelmiştir. Bu tartışmaların hem görüşme masasında bizim elimizi zayıflatacağı, halkımız arasında cepheleşmeler yaratacağı gibi Türkiye ile ilgili ilişkilerimize sıkıntı yaratacağı ve zarar vereceği düşüncesi içerisinde, tansiyonu düşürücü bazı tedbirler ortaya konulması gerektiğini dile getirdim” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün bu amaçla parti başkanlarıyla görüşme yaptığını, yarın da bazı kurum ve kuruluşları görüşme için davet etmeyi düşündüğünü söyledi.

TANSİYONUN YÜKSEKLİĞİ YARALAR AÇABİLİR... SIKINTININ GİDERİLMESİ ŞART
Toplumsal tansiyonun yüksek devam etmesinin Kıbrıs Türkünün kendi içinde bazı sorunlar yaratacağı gibi, bazı yaralar açabileceği endişesini dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu sıkıntının giderilmesinin şart olduğuna dikkat çekti.

Özellikle Türkiye ile olan ilişkilerin zedelenmesine müsaade etmeyecek şekilde, bazı sözlerden ve sloganlardan da vazgeçilmesi gerekmekte olduğuna değinen Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Görüyorsunuz, belli bir kısmın ve kişilerin açtığı pankartlar iki ülke arasındaki ilişkileri nerelere kadar getirmiş ve tansiyonu yükseltmiştir. O nedenle bundan sonra, sendikacı arkadaşların da eylem yaparken aralarına alacakları kişileri ve sendikaları iyice değerlendirmesi, bazı sloganlarla tansiyonu yükseltip iki ülke arasını açacak eylemlere vesile olmaması gerekir diye düşünüyorum. Arkadaşlarla bu düşüncelerimi de paylaştım.” TAK (Kaynak: kibrispostasi.com)


Özbekistan Futbol Milli Takımı yükselişe geçti
Asya Futbol Şampiyonası'nda tarihinde ilk defa yarı finale kalan Özbekistan Futbol Milli Takımı, FIFA Ocak ayı değerlendirmesinde 31 basamak yükseldi. 7-29 Ocak günleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da yapılan 15. Asya Futbol Şampiyonası'nda (Asya Kupası) elemlerinde fire vermenden tarihi bir başarıya imza atarak yarı finale kalmayı başaran Özbekistan, FIFA Ocak ayı değerlendirmesinde büyük sıçrama yaptı. Özbekistan 424 puanla 31 basamak yükselerek 77. sıraya yükseldi.


Özbekistan Futbol Ligi´nde geçen sene 76 yabancı forma giydi

Özbekistan Oliy (Yüksek) Futbol Ligi, geçen sezon 76 yabancı futbolcuya ekmek kapısı oldu. Özbekistan liginde altı futbolcuyla en faza yabancı oynatan takım Maşhal olurken, hiç yabancı futbolcu oynatmayan tek takım ise Fergana Vadisi ekiplerinden Neftçi oldu.

Bir ara Brezilylı ünlü çalıştırıcılar Arthur Zico ve Luiz Felipe Scolari'ye de ev sahipliği yapan Özbekistan´a en fazla futbolcu gönderen ülkeler arasında Ukraynailk sırada yer aldı. Özbekistan liginde geçen sezon Ukrayna´dan 17 futbolcu forma giydi. Rusya, Brezilya, Nijerya ve Gürcistan, Özbekistan´da futbolcu veren diğer ülkeler oldu.
14 takımlı ligde en fazla yabancı bulunduran takımlardan biri de Brezilyalı ünlü futbolcu Rivaldon´nun da forma giydiği Bunyodkor oldu. Bunyodkor´da geçen sezon dördü Brezilyalı olmak üze 5 yabancı futbolcu top koşturdu. Özbekistan Oliy Ligi, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 2010 yılına ilişkin yapılan en iyiler değerlendirmesinde 62. sırada yer almıştı. Özbekistan Oliy Ligi 2011 sezonu, Mart ayı başında başlayacak ve Kasım´da sona erecek. (Kaynak: medya73.com)


Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Mısır'da değişim, pozitif domino etkisine yol açar
Abdülhamit Bilici Münih
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Arap ülkelerinde Tunus'la başlayan, Mısır'la devam eden değişim rüzgarını Zaman'a değerlendirdi. Arap dünyasının kalbi konumunda bulunan Mısır'daki değişimin bölgede pozitif bir domino etkisi yapacağını söyledi. Beklenen değişimin gerçekleşmemesi durumunda ise değişim rüzgarının kesileceğini belirtti. Davutoğlu, Mısır konusundaki yaklaşımlarının ABD ile de büyük oranda örtüştüğünü kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olumlu şekilde sonuçlanması durumunda Mısır'daki değişimin Ortadoğu'da pozitif bir domino etkisine yol açacağını söyledi. Mısır'da beklenen değişimin olmaması halinde ise Tunus'ta sistemin hızla eski haline döneceği ve diğer ülkelerdeki değişim rüzgârının da duracağı uyarısında bulunan Davutoğlu, Mısır'da doğacak bir kaosun da aynı şekilde bölgeye yayılacağını vurguladı.

Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak için geldiği Almanya'dan dönerken uçakta sorularımızı cevaplayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, baş başa yaptıkları görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı "Son 20 yılda Ortadoğu'da demokrasi fırsatı 2 kez kaçtı. Bir kez daha kaçırmayalım." diye uyardığını belirtti. Mısır konusundaki yaklaşımlarının ABD ile büyük oranda örtüştüğünü ve bunun aklın yolunun bir olmasından kaynaklandığını ifade eden Davutoğlu, Clinton'ın değişim sürecine ilişkin Münih'te gündeme getirdiği 3 şarta da katıldıklarını vurguladı.
Clinton'ın Mısır'da değişim için gündeme getirdiği şartlar şöyle: 1- Mısır'da kamu düzeni bozulmasın. 2- Kurumlar muhafaza edilsin. 3- Siyasi elit değişsin. Clinton'la yaptıkları görüşmenin, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında önceki akşam yapılan telefon görüşmesinin devamı şeklinde gerçekleştiğini söyleyen Davutoğlu, Obama yönetiminin Mısır'la ilgili mesajının yeterince net olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, AB'nin Mısır'la ilgili tutumu için ise şu değerlendirmeyi yapmakla yetindi: "AB'nin zorluğu, bir tutum belirlerken 27 ülkenin onayını alma ihtiyacından kaynaklanıyor. Bu yüzden daha az riskli ve daha çok denge gözeten bir politika ortaya çıkıyor." Konferans çerçevesinde 10'dan fazla meslektaşıyla ikili görüşme yapan Bakan Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı ile hem Sarkozy'nin Türkiye ziyaretini hem de AB sürecini konuştuklarını; Bulgar meslektaşıyla bu ülkede başmüftülük konusundaki çift başlılığı ele aldıklarını ve bu sorunun 12 Şubat'ta aşılacağını; Azerbaycan ve Ukrayna ile yapılması planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantılarını görüştüklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir soru üzerine, Münih Güvenlik Konferansı'nda Ortadoğu'daki gelişmelerin konuşulacağı son oturuma, programda ismi yer almasına rağmen neden katılmadığını da açıkladı. "Arap dünyasında neler oluyor?" başlıklı panelde uzun bir süre AB dış politika ve güvenlik yüksek temsilcisi olan Javier Solana, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner ile birlikte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı Uzi Arad da yer alıyordu. Öncelikle ilkesel olarak İsrailli hiçbir yetkili ile aynı oturuma katılmadığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin özür ve tazminat talepleri yerine gelene kadar bu tutumun süreceğini belirtti. Bakan Davutoğlu ayrıca, Arap ülkelerinden kimsenin bulunmadığı bir platformda Arap dünyasının geleceğini konuşmayı da doğru bulmadığını söyledi. (Kaynak: zaman.com.tr)


İran'dan Türkmenistan'a üst düzey ziyaret

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Begai, Türkmenistan'da resmi temaslarda bulunuyor. İran Kültür Günleri için Aşkabat'a gelen Begai, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerine ele alındığı kaydedildi. İran'ın Türkmenistan'daki Kültür Günleri etkinliklerine katılacak olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Begai, temasları kapsamında Aşkabat ve Mari vilayetindeki tarihi mekanları da ziyaret edecek. Son yıllarda, Türkmenistan ile İran enerji, ticaret, kültür ve ulaşım sektöründe işbirliği ilişkilerini daha da hızlandırdı.
Türkmenistan en büyük ticaret ortaklarından olan İran, bu ülkeden ithal ettiği doğalgaz miktarını daha da arttırma çabasında. Türkmenistan'dan satın aldığı doğalgazı 14 milyar metreküpe çıkaran İran, önümüzdeki yıllarda bu miktarı 20 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

Ayrıca, Türkmenistan ile İran bölgesel işbirliği adına önemli bir ulaşım projesini hayata geçiriyor. Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı projesinin inşaatı sürdürülüyor. Önümüzdeki ekim ayında hizmete açılması hedeflenen söz konusu demiryolu hattı, Körfez'e açılan ülkelerin yük taşıma mesafesini 600 kilometre azaltacak. (Kaynak: beyazgazete.com)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder