1 Şubat 2011 Salı

Kırgızistan Başbakanı Atambayev: Türk Birliği Kurulabilir




01 Şubat 2011, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/

Başlıklar:
  • Azerbaycan Türklerinden İran'a 'İçişlerimize karışma' eylemi
  • Kazakistan cumhurbaşkanlığı için erken seçime gidiyor
  • Kazakistan dünyanın en büyük elektrik santralini kuruyor
  • Kırgızistan Başbakanı Atambayev: Türk Birliği Kurulabilir
  • KKTC Maliye Bakani Tatar: "Miting düzenleyenlerin Türkiye'ye hakaret etmesi kabul edilemez"
  • Özbekistan geleceğin işadamlarını yetiştiriyor
  • Türkiye'de İhracatçı, yıla hızlı başladı
  • Başbakan Erdoğan: Bugün, kardeşlerin kavuşma, daha sıkı kucaklaşma, daha çok işbirliği kurma günüdür
  • Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi, Türkmen liderine güven mektubunu sundu
  • Türkmenistan'dan ticaretin arttırılması için yeni adım

Azerbaycan Türklerinden İran'a 'İçişlerimize karışma' eylemi

İran televizyonlarında Azerbaycan aleyhinde yayınlar yapıldığını ileri süren grup, İran Başkonsolosluğunun önünde eylem yaptı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen eylemde konuşan Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Celal Öcal, İran'da yapılan yayınları protesto ettiklerini belirterek, Azerbaycan'a verdikleri önemin ifadesi olarak konsolosluk binasına siyah çelenk bıraktıklarını söyledi.

Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkanı İsmail Ağayev ise İran parlamentosunun bazı milletvekillerinin söylemlerinin Azerbaycan'ın iç işlerine karışmaya yönelik olduğunu ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.

Ağayev, “İran'ın Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan'la iş birliği yaptığını ve dünyada Ermenistan'ı destekleyen tek Müslüman ülke olduğunu” ileri sürdü. Grup, konuşmaların ardından olaysız dağıldı. (Kaynak: hurriyet.com.tr)


Kazakistan cumhurbaşkanlığı için erken seçime gidiyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, görev süresini uzatma girişimlerinin yarattığı tartışmalara son vermek üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne almayı kararlaştırdı.
Kazak parlamentosu geçen ay Nazarbayev'in iktidarını 2020'ye dek uzatmak üzere referanduma gidilmesini kararlaştırmış; ancak bu karar dün Anayasa Konseyi'nce bozulmuştu.
Konsey, parlamentoda onaylanan değişikliklerin referanduma götürülmesinin anayasaya aykırı olacağına hükmetti.
Ülkeyi 20 yıldır yöneten Nazarbayev, uzun zamandır bu önerinin referanduma götürülmesinden yana olmadığını söylüyordu. 70 yaşındaki Kazak lider, dün kararın açıklanmasından sonra devlet televizyonundan canlı yayınlanan bir konuşma yaparak, yetki süresini referandumla uzatmak istemediğini yineledi.

Takvim belirsiz
Bunun yerine, gelecek yıl yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimini erkene alacağını duyurdu. Seçimin ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, BBC'ye açıklamasında seçimlerin bu yaz bile yapılabileceğini belirtti.

Parlamentoda tek partinin temsil edildiği Kazakistan'da muhalefet güçsüz ve seçimde Nazarbayev'e ciddi rakip olabilecek bir aday çıkması olası görülmüyor.

Kazakistan dünyanın en büyük uranyum üreticisi ve petrol ve sanayi metalleri ihracatında önde gelen oyuncular arasında yer alıyor. Nazarbayev Kazakistan'ı 1991'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yönetiyor. Kazakistan yasalarına göre görevdeki bir lider istediği kadar çok kez seçime girebilir. Nazarbayev de sağlığı elverdikçe, ülkeyi yönetmeye talip olduğunu söylüyor.

Ülkede yedi yıl olan cumhurbaşkanlığı görev süresi 2012'den itibaren beş yıla inecek. Seçimin öne alınması ise Nazarbayev'e beş değil, yedi yıllık bir görev süresi sağlayabilir. (Kaynak: bbc.co.uk/turkce/haberler/) İlgili Haberler : Orta Asya ve Kafkaslar



Kazakistan dünyanın en büyük elektrik santralini kuruyor
ALMATI (CİHAN)- Kazakistan dünyanın en büyük elektrik santralini kuruyor. Kazakistan, Rusya ile Ekibastuz’daki GRES-2 Su Dağıtım Elektrik Santrali’nin üçüncü ünitesini hayata geçiriyor. Ünitenin inşaatı ve işletime hakkıyla ilgili anlaşmayı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onaylandı. Tesisin inşaatı ve işletilmesini Rusya şirketi gerçeleştiriyor.

Toplam 700 milyon dolarlık proje, Rusya’nın Vneshekonombank ve Avrasya Kalkınma Bankası’nda alınan kredilerle yapılacak. Üçüncü ünitenin devreye girmesiyle santralin kapasitesi yüzde 50 artacak. CİHAN (Kaynak: turkyurdu.com)


Kırgızistan Başbakanı Atambayev: Türk Birliği Kurulabilir

AYDIN PAZARCI, BİŞKEK
Türk cumhuriyetleri, dünya siyasetinde aktör olabilir mi?
'Türk birliği'nin kurulabileceğini düşünüyorum. 15 Eylül'de İstanbul'da devlet başkanlarının da katılımı ile gerçekleşen zirvede Türk İşbirliği Konseyi'nin resmen faaliyete başlamasını bunun ilk adımı olarak görüyorum. Şu anda 6 olan ülke sayısının ilerleyen dönemlerde artması ve işbirliği alanlarının da genişlemesiyle dünyada bizler de bir aktör haline gelebiliriz. Hatta biraz daha radikal bir çıkış yaparak Rusya'nın da içinde olduğu bir birlik bile kurabiliriz diye düşünüyorum. AB, bugün Türkiye'yi içine almak istemediği gibi Rusya'yı da istemez. Ben Rusya'nın Türkiye'ye bakış açısının AB'den daha yakın olduğunu düşünüyorum.

Başbakan Erdoğan, 10. Türk Devletleri Toplantısı'nda ortak dil ve ortak alfabeye geçilmesi teklifinde bulunmuştu. Sizin bu öneriye bakış açınız nedir?
'Türk birliği'nin yanı sıra ortak dil ve alfabenin de gerçekleşeceği inancını taşıyorum. Olması gerektiğini de düşünüyorum. Bazı ülkeler bu konuda adım attı. Bizim açımızdan bu konunun gerçekleşmesini ekonomik duruma bağlıyorum. Ama inşallah yakın bir gelecekte bunu da gerçekleştiririz.

Seçimden önce bazı partiler, güçlü devlet başkanlığı sistemini geri getirmeyi vaat etmişlerdi. Parlamenter sistemden geriye dönüş ihtimali var mı?
Aslına bakarsanız parlamenter sistem bize yabancı bir sistem değil. Atalarımız meclis sistemine benzer bir sistemle yönetmişler halkımızı. Kırgız milletinde hiçbir zaman sultan, emir olmamış. Her işlerini büyüklerimizin oluşturduğu Ak Sakallar Meclisi'nde görüşerek ve istişare ederek karar vermişler. Bağımsızlıktan sonra devlet başkanlığı sistemi ile yönetilen ülkemizde hep sıkıntılar çıktı. Tek adamlık ve aile yönetimi oluştu. Bu da beraberinde iki sefer halk devrimini getirdi. Haziran ayındaki referandumda halkımız parlamenter sistemi tercih etti. Parlamenter sistemle tek adamlık ve aile yönetimine son verdik. Sonrası için şimdi bir şey söylemek zor. Allah bilir diyeyim. Parlamenter sistemin işleyişi konusunda da Türkiye'den öğreneceğimiz ve işbirliği yapacağımız çok alan var.

Haziranda patlak veren Kırgız-Özbek olayları sonrası bölgede mağdur olanlar için yeni yerleşim yerleri kuruluyor. Yakın dönemde siz de bölgeye ziyaret gerçekleştirdiniz. Bölgede son durum nedir?
Hepimiz Türk Ata'nın evlatlarıyız. Kırgız'ı, Özbek'i ve Türk'ü biriz ve beraberiz. Bir Müslüman başka bir insana kötülük yapmaz ve yapmamalı. Başbakan olduktan sonra ilk ziyaretimi güney bölgesine gerçekleştirdim. Yerleşim yerlerinin kurulması için inşaat çalışmaları devam ediyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: İnşaat yapmak çok zor değil. Ama kırılan kalpleri tamir etmek ve milletleri barıştırmak çok zor. Biz şimdi bu zorluğu yaşıyor ve aşmaya çalışıyoruz. Bu olaylarda üçüncü gizli bir elin olduğunu düşünüyoruz. Burada çok büyük bir oyun ve provokasyon yaşandı. Bunu Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov da ifade etti. Bundan sonra kardeşliğimize zarar verecek olayların yaşanmaması için tedbirler alacağız.

Kırgızistan'da eğitim alanında faaliyet gösteren Sebat Eğitim Kurumları'na bağlı okullar, Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi faaliyet göstermekte. Bu eğitim kurumlarının önemi ve iki ülke ilişkilerine katkısı nedir?
Söz konusu eğitim kurumlarının yeri ve önemi şüphesiz tartışılmaz. Kırgızistan için olduğu kadar iki ülke ilişkileri için de ciddi katkıları var. İki ülkenin tarihi gibi inşallah geleceği de bir olacaktır. Bu aydınlık gelecekte en büyük rolü bu kurumlarda eğitim gören evlatlarımız üstlenecekler. Yapılan eğitim çalışmaları Türk Birliği'ni oluşturmanın ilk ve en önemli adımıdır. Bu sebeple eğitim faaliyetlerini can-ı gönülden destekliyorum.

Manas Üssü'nde son durum nedir? Üssün ABD tarafından kullanılmasıyla ilgili hükümetinizin politikası nedir?
Biz geçici hükümet zamanında yaptığımız açıklamanın arkasındayız. O zaman dediğimiz gibi hükümetler ve yönetimler değişse bile yapılan anlaşmalar bakidir. Uluslararası yapılan tüm anlaşmalara ve anlaşma yükümlülüklerine, beğensek de beğenmesek de, istesek de istemesek de sadık kalacağız. Bu durum Manas Üssü için de geçerli. Anlaşma tarihi bittiği zaman düşünüp karar verilecek bir mesele. Şunu da belirtmek isterim ki, biz kimseyle hasım olmak istemiyoruz. (Kaynak: zaman.com.tr)


KKTC Maliye Bakani Tatar: "Miting düzenleyenlerin Türkiye'ye hakaret etmesi kabul edilemez"
Maliye Bakanı Ersin Tatar, cuma günü Lefkoşa’da düzenlenen mitingle ilgili olarak, “Amaç Türkiye’ye hakaretti ve bunu yaptılar. Anavatan’a ve hükümetimize hakaretleri kabul edilemez. Bu tür provokasyonlar karşısında suskun kalınamaz” dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bugün Tatlısu köyünü ziyaret eden Tatar, Belediye Başkanı Hayri Orçan ve köylülerle görüştü. Tatar, belediye başkanının başka bir siyasi partiye mensup olmasının hükümet olarak halkın sorunlarına karşı duyarsız olunacağı anlamına gelmediğini kaydetti ve bölgedeki etkinlikleri ilgi ile izlediğini kaydetti.

AMAÇ TÜRKİYE’YE HAKARET
Tatar, bakanlık açıklamasına göre özetle şunları söyledi: “Olmayan parayı borçlanarak kaynak yaratmak mümkün değildir, yapılması halinde bu, gelecek nesillere enkaz bırakmaktır. Güneyde de ekonomik sıkıntıların yaşandığı ve Rum yönetiminin önümüzdeki günlerde yaklaşık 3 bin kişiyi işten durdurması söz konusudur. Mitingler düzenleyenlerin söylediklerine kulak verilmemesi gerekir. Onların amacının Anavatan Türkiye’ye hakaret etmek olduğu belliydi ve bunu da gerçekleştirdiler.”

TÜRK BAYRAĞI TAŞINMADI
“Anavatandan gelen nüfusa dil uzatılmasını” da eleştiren Tatar, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Bu soydaşlarımızın ülkemiz ekonomisine katkısı bulunmaktadır. Tek bir Türk Bayrağı bile taşımayan göstericilerin Rumların kullandığı Kıbrıs bayrağı ile alana gitmesi, Anavatan’a ve hükümetimize hakaretleri kabul edilemez. Bu tür provokasyonlar karşısında suskun kalınamaz. Duyarlı vatandaşlarımıza bu konuda güveniyorum. Alınması zorunlu olan ekonomik tedbirlerin halkla daha fazla paylaşılarak her ortamda bunların size anlatılması ihtiyacı belirgindir.
Sendikal platform ve onları bu tür gösterilere iten muhalif partilere kulak asılmamalı. Tüm olanlara rağmen Anavatanla süren iyi diyalog sayesinde bütçe açıklarının kapanmasına yönelik çalışmalarımız ve tedbirlerimiz bazı düzeltmelerle sürecek. Nitekim aksayan yanlarını düzelmekteyiz.”

BÖLGE TÜRKİYE’DEN GELEN YATIRIMLARLA GELİŞİYOR
Bölgenin Türkiye’den gelen yatırımlarla gelişmekte olduğunu, turizmle de bu potansiyelin artacağını belirten Tatar, Kuzey sahil şeridi yoluyla Karpaz turizm bölgesi ile Girne’ye ulaşımın kolaylaştığını anlattı.

Tatar, hayvancılık ve sera işiyle uğraşan bölge halkının yanı sıra, yatırım yapmayı hedefleyen yatırımcıların konut inşaatlarıyla da gelişen bölgeye restoran, marina ve birçok yatırımlar yapmak istediklerini belirtti. Tüm bu yatırımların garantisinin Anavatan Türkiye ve KKTC hükümetinin olduğunu vurgulayan Tatar, yatırımların teşvik edilmesiyle ekonomiye katkısının ve istihdam olanaklarının sağlanacağını ekledi.

BÖLGENİN NÜFUSU 4 BİN
Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da, heyetiyle birlikte bölgeyi ziyaret eden Tatar’a teşekkür etti. Son nüfus sayımında Tatlısu beldesinin resmi nüfusunun 1100 kişi olmasına karşın çalışma izinli, yabancı uyruklu ve ikinci konutlarla nüfusun 4 bini bulduğunu belirten Orçan, bu nedenle yerel yönetime katkı payının nüfusa dayalı olmaması gerektiğini vurguladı.
Orçan, bölgede mevcut ve emekli hayvan üreticisi ile sera üreticilerinin sosyal güvenlik ve vergi sorunlarına çare bulunması, ayrıca gençlere kırsal kesim arsası verilmesi için belediyenin yönetimine arazi tahsis edilmesini de istedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar’a ziyaretinde Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Selim Gökbörü ve Gümrük Dairesi Müdürü Mustafa Çobanoğlu eşlik etti. (Kaynak: kibrispostasi.com)

Özbekistan geleceğin işadamlarını yetiştiriyor

TAŞKENT (CİHAN)- Ekonomik alanda son iki yılda yakaladığı ortalama yüzde 8 dolayında kalkınma oranıyla dikkatleri üzerine çeken Özbekistan, geleceğin işadamlarını yetiştiriyor.

Özbekistan Ticaret-Sanayi Odası ve Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hayata geçirilen Genç Girişimciler Okulu projesiyle geleceğin işadamları yetiştirilmeye çalışılıyor. 2011´in `orta ölçekli yatırımlar ve girişimcilik´ yılı ilan edildiği ülkede bu alana bu yıl daha da ağırlık veriliyor. Genç Girişimciler Okulu´na eğitime tabi tutulan bay ve bayan girişimci gençlere iş hayatına yönelik türlü bilgiler veriliyor.Taşkent´te faaliyet gösteren Dedeman Türk Oteli´nde bir araya gelen genç işadamları, son bir kez eğitimden geçirildi. Ayrı ayrı salonlarda değişik alanlardaki ekonomi uzmanlarının son mesajlarını alan gençler, üst düzeyde katılımın olduğu bir toplantıyla girişimcilik hayatlarına merhaba dedi.

Cihan Haber Ajansı(Cihan)´a konuşan Genç Girişimciler Okulu Projesi´nden Alişer İslamov: "Genç girişimcilere yönelik olan bu projemiz 2008´den beri faaliyette. Bu süre zarfında iş hayatına atılmak isteğinde olan gençlere yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verdik" dedi. Proje kapsamında gençler, vergi, kredi alma ve işletme, ticari hayatta yöneticilik, pazarlama ve iş kurmanın aşamaları gibi konularda bilgilendiriliyor.Genç girişimcilerden Murat Kurbanov, "2011´in orta ölçekli yatırımlar ve girişimcilik yılı ilan edilmesi kapsamında bize yeni imkânlar sağlandı. Bu çerçevede açılan Genç Girişimciler Okulu'nda bize çok faydalı ve gerekli eğitim verildi. Ben de tuzlu çekirdek projemle ticarete atılmak istiyorum. Buhara´dan paketleyip hazırlayacağımız ürünümüzü öncelikle Taşkent pazarına sunacağız" diye konuştu.

Sertifika töreni öncesinde yapılan toplantıda önce genç girişimciler uzmanları, sonra ise uzmanlar ve diğer ilgililer geç girişimcileri dinledi. Toplantıda türlü öneriler ve ticari hayatta karşılanan sorunların bertaraf edilmesi konularında da görüş alış verişinde bulunuldu.

GENÇLER EKONOMİK KAZANÇ
Törenin sunuculuğunu üstlenen Özbekistan Ticaret-Sanayi Odası Başkanı Alişer Şeyhov, kabiliyetli ve girişimci ruhuna sahip gençleri ticarete kazandırmamın ülke ekonomisine yapılan önemli bir kazanç olduğunu dile getirdi.
Özbekistan Başbakan Yardımcısı Abdulla Aripov ise söz konusu projenin, 2011´in `orta ölçekli yatırımlar ve girişimcilik´ yılı ilan edilmesi düşüncesiyle çok uyumlu olduğunu ve hükümet olarak ülkede iş yapmak isteyenlerin destekçisi olacaklarını kaydetti.
Projenin organizatörlerinden Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanı İslam Kerimov´un büyük kızı Gülnara Kerimova da bu çalışmaların çok semereli olacağı inancında olduğunu kaydetti. Ülkede bu konuda bir çok istek aldıklarını dile getiren Kerimova, genç girişimcileri desteklemenin, çok çeşitli faaliyet alanlarının bundan sonraki süreçinde de önemli bir yer tutacağına vurgu yaptı. Tören sonunda tabi tutuldukları eğitim sürecini tamamlayan ve geleceğin işadamı olmaya aday bay ve bayan gençlere sertifikaları alkışlar eşliğinde verildi.

Sertifikasını alan bayan girişimci Munisa Hakimova ise " Projemiz kapsamında modern dikiş makinelerini getirdik. Bunları yakın arada monte dip faaliyete geçireceğiz. Biz genç bayanlara bu tür imkânların sağlanılmasına memnunuz. Bu imkânlardan faydalanıp yeni iş yerlerini hayata geçireceğiz" şeklinde duygularını dile getirdi. (Kaynak: haberalemi.net)



Türkiye'de İhracatçı, yıla hızlı başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak ayında ihracat 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 22,67 artışla 9 milyar 655 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 yılı ilk ihracat rakamlarını Samsun'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, son 12 aylık ihracat, önceki döneme göre yüzde 13,39 artışla 115 milyar 754 milyon dolar oldu.
TİM Başkanı Büküyükekşi, ''2011 ilk ayında en fazla ihracat yapan sektörlerimiz, 1 milyar 493 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi, 1 milyar 311 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 215 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamülleri sektörlerimiz oldu'' dedi. (Kaynak: esnafbulteni.com)


Başbakan Erdoğan: Bugün, kardeşlerin kavuşma, daha sıkı kucaklaşma, daha çok işbirliği kurma günüdür. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kırgızistan ziyareti dolayısıyla bu ülkede yayınlanan Zaman Kırgızistan'a özel makale yazdı. Makalesinde Kırgızistan'ı kardeş ülke olarak tanımlayan Erdoğan, 16 Aralık 1991'de bağımsızlığını ilan ettiğinde, Kırgızistan'ı tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, makalesinde şu ifadelere yer verdi; "1991'den bugüne, Türkiye ile Kırgızistan, iki kardeş ülkeye yaraşır şekilde her alanda dayanışma içinde oldular. 20 yıllık süreçte aramızda 100'den fazla anlaşma ve işbirliği protokolü imzalandı. Ülkelerimiz, NATO, Birleşmiş Milletler, AGİT, İKÖ, EİT gibi uluslararası teşkilatlarda da birlik ve dayanışma içinde hareket ettiler. Kardeşler, birbirleri arasındaki mesafe her ne olursa olsun, kurdukları gönül bağı sayesinde bütün hissiyatlarını paylaşırlar. Biz de Türkiye'de, Kırgızistan'ın sevinçlerini kendi sevincimiz, Kırgızistan'ın hüznünü kendi hüznümüz olarak her zaman yüreğimizde hissettik.

Geçtiğimiz yıl yaşanan üzücü olayları Türkiye olarak çok yakından ve kaygıyla izledik. Kardeş Kırgız halkının bir an önce huzura kavuşması için imkanlarımızı seferber ettik. Hazırladığımız eylem planını derhal harekete geçirerek, Kırgızistan'da ve Türkiye'de ihtiyaçların giderilmesi için çaba sarf ettik. Anayasa, halk oylaması ve ardından demokratik standartlar altında başarıyla gerçekleştirilen parlamento seçimlerini de aynı şekilde dikkatle izledik ve Kırgızistan'da huzur ve istikrarın tesis edilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduk. Bugün artık Kırgızistan için geçmişe değil, geleceğe bakma günüdür.

Cumhurbaşkanı Sayın Otunbayeva ve değerli kardeşim Başbakan Atambayev liderliğinde Kırgızistan için yeni ve umut dolu bir geleceğin kapılarının ardına kadar aralandığına inanıyoruz. Kırgızistan, ekonomik potansiyel noktasında bölgenin önemli ve güçlü bir ülkesi. Bu büyük potansiyelin, parlamenter rejim ve demokratik standartlar altında Kırgızistan'ı çok daha ileri noktalara taşıyacağını biliyoruz. Türkiye olarak, Kırgızistan'ın kalkınmasına, ilerlemesine, huzur ve istikrarını pekiştirmesine her aşamada destek olmaya devam edeceğiz."

Şu anda Kırgızistan'da 300 civarında Türk firmasının, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyet gösterdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, işçi, öğrenci ve iş adamı olarak yaklaşık 6 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Kırgızistan'da barış ve huzur içinde hayatlarını idame ettirdiklerini belirtti.

İki ülke arasındaki eğitim işbirliğine değinen Erdoğan, makalesini şöyle sürdürdü; "Kırgızistan'da çeşitli yüksek öğretim kurumlarında bin 250 kadar öğrencimiz eğitim görürken, Türkiye'de de yaklaşık aynı sayıda Kırgız öğrenci eğitimine devam ediyor. Ticaret ve eğitim noktasındaki bu büyük işbirliğini, Türk-Kırgız kardeşliğinin sarsılmaz nişaneleri olarak görüyoruz. Ancak, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki mevcut işbirliğini yeterli görmediğimizi de burada ifade etmek istiyorum. Zira iki ülkenin potansiyeli, mevcudun çok çok üzerinde. Zamanla bu potansiyeli harekete geçireceğimize, her alanda çok daha güçlü işbirlikleri tesis edeceğimize inanıyor, bunun için de gayret gösteriyoruz. Dünya'da, Çin'den sonra en fazla iş hacmine sahip Türk müteahhitlerinin, tecrübelerini Kırgızistan'a daha fazla aktarması en büyük arzumuz.
Kırgızistan'daki Türkiye yatırımları artarken, Türkiye'deki Kırgız yatırımlarının da artmasını istiyor, Kırgız yatırımcıları ülkemizde görmekten büyük memnuniyet duyacağımızı bilmelerini istiyorum. Kırgız vatandaşlarını turist olarak Türkiye'de ağırlamaktan ayrıca mutlu olacağız. Şundan emin olunuz: Türkiye vatandaşları kendilerini Kırgızistan'da nasıl yabancı hissetmiyorsa, aynı şekilde Kırgız kardeşlerimiz de Türkiye'de kendilerini evlerinde, yuvalarında hissedecektir."

Yaptığı ziyarete de atıfta bulunan Başbakan Erdoğan, ziyaretin iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşması, kardeşlerin daha sıkı kucaklaşması bakımından önemli bir dönüm noktasını teşkil edeceğini ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, makalesini şöyle tamamladı; "Değerli dostum, kardeşim Atambayev ile ticaret ve işbirliğini artırmak için her konuyu geniş biçimde değerlendireceğiz. Güçlü ve katlanarak büyüyen ekonomisi, yüksek standartlara ulaşma hedefindeki demokrasisi, Avrupa Birliği adaylığı ile Türkiye, Kırgızistan'ın Avrupa'ya açılan kapısı, dünyaya uzanan köprüsü olmaktan memnuniyet duyacaktır. Aynı şekilde, Asya'nın güçlü ve büyüyen ülkesi Kırgızistan da Asya kıtasıyla iletişim ve işbirliğinde değerli bir dost ve kardeş olarak eminim ki her zaman yanımızda olacaktır.

Farklı lehçelerde de olsa, bizler, aynı dili konuşuyoruz. Aynı kültürü paylaşıyor, ortak bir geçmişi gururla taşıyoruz. Bütün bu ortaklıkları, ülkelerimiz, bölgelerimiz için refaha dönüştürmek elimizde. Türkiye olarak bunun için halisane bir gayret içindeyiz. Aynı gayret ve niyeti Kırgızistan'da da görüyor ve bundan mutlu oluyoruz. Bugün artık aradaki mesafeleri kaldırma günüdür. Bugün, kardeşlerin kavuşma, daha sıkı kucaklaşma, daha çok işbirliği kurma günüdür. Gün, hüzünleri olduğu kadar, sevinçleri; sıkıntıları olduğu kadar, tecrübeleri paylaşma günüdür. Kırgızistan'a ziyaretim öncesinde, Kırgız halkına barış ve kardeşlik mesajlarımı iletmemi sağlayan Zaman Kırgızistan Gazetesi'ne şükranlarımı sunuyor, kardeş Kırgız halkına selam ve sevgilerimi iletmesini diliyorum. Yaşasın Türkiye Kırgızistan kardeşliği..." (Kaynak: beyazgazete.com)


Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi, Türkmen liderine güven mektubunu sundu

Türkiye'nin yeni göreve başlayan Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'a güven mektubunu sundu. Türkmen lider Berdimuhamedov, Büüyükelçi Mütevellioğlu'nu Bakanlar Kurulu binasında kabul etti.

Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu kabulde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün selamını iletirken, Ata yurtta bulunmaktan mutlu olduğunu ve burada çalışmaktan şeref duyduğunu kaydetti. İki ülke ilişkilerinin temelinde kardeşlik duygularının bulunduğunu belirten Mütevellioğlu, Türkiye'de kardeş Türkmenistan'ın yürüttüğü barış yanlısı siyasete ve ülkede hayata geçirilen reformlara oldukça yüksek değerler atfedildiğini ifade etti.

Türkiye'nin Türkmenistan ile ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini vurgulayan Mütevellioğlu, iki ülke liderlerinin karşılıklı temaslarında ele alınan konuların, kardeş iki ülkenin ilişkilerini geliştirmesine ivme kazandırdığını kaydetti. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da Türkmen ve Türk halklarının kardeşlik bağlarının kaynağının oldukça eski dönemlere dayandığını belirterek, Büyükelçi Mütevellioğlu'na iki ülke ilişkilerini geliştirme görevinde başarılar diledi. (Kaynak: timeturk.com)


Türkmenistan'dan ticaretin arttırılması için yeni adım

Türkmenistan, dünya ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirmesi için büyük çaba harcıyor. 2011 yılında ekonomik işbirliğine odaklanan Türkmen Hükümeti, bu amaçla karşılıklı olarak ticaret evlerinin açılmasına öncülük edecek. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan haftalık basın toplantısında, Türkmenistan'ın yurtdışında ve yabancı ülkelerin Türkmenistan'da ticaret evlerinin açılması için çalışmaların başlatıldığı kaydedildi. Bu çalışmaların Dışişleri Bakanlığı'nın başkanlığında yürütüldüğü ve ticaret evlerin ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı belirtildi.

Bu zamana kadar hiçbir ülkede ticaret evi bulunmayan Türkmenistan, ilk olarak büyükelçiliği bulunduğu ülkelerde ticaret evlerini açmayı hedefliyor. Daha sonra bunun çoğrafyasının genişletilmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkmenistan'da ticaret evi açmak isteyen yabancı ülke sayısının da arttığı kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde Aşkabat'ta düzenlenen Türk İnşaat ürünleri fuarının açılış töreni nedeniyle mesaj yayınlayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, imzalanan anlaşmalar çerçevesinde bu yıl Türkmenistan ve Türkiye'de milli ticaret evinin açılmasının hedeflendiğini kaydetmişti. Öte yandan, Türkmenistan ile Rusya'nın Astrahan bölgesi arasında ilkbaharda karşılıklı ticaret evlerinin açılması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Astrahan Bölgesi Uluslararası ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Denis Afanasey geçtiğimiz günlerde Aşkabat'ta çeşitli temaslarda bulundu. Astrahan heyetinin bu ziyaretinde, ilkbaharda ticaret evlerin açılması, yazda kültür günleri etkinliklerinin düzenlenmesi ve sonbaharda denizcilik iş toplantısının yapılması kararlaştırıldı. (Kaynak: beyazgazete.com)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder