17 Mayıs 2011 Salı




Eurovision’da zafer kardeş ülke Azerbaycan’ın!






Eurovision’da zafer kardeş ülke Azerbaycan’ın oldu!




Eurovision 2011 finalinde kardeş ülke Azerbaycan 221 puanla birinci oldu.



Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda birinci olan Eldar-Nigar ikilisi, zafer sonrası birincilik kupasını aldıktan sonra, “Şu anda dünyanın en mutlu insanlarıyız” dedi.

Türkiye’yi temsil eden Yüksek Sadakat’ın yarı finalde elendiği finalde ancak Azerbaycan’a Türkiye’den de 12 tam puan verildi. Nigar Jamal ve Eldar Gasimov, sonucun belli olmasının ardından şarkıları ‘Running Scared’i yeniden söylemek için sahneye çıkarken, Jamal’in elinde Türk bayrağı vardı. Yarışmada İtalya ikinci, İsveç ise üçüncü oldu.

Bu arada Azeri şarkıcı Nigar'ın sahneye Türkiye bayrağıyla gelmesi dikkat çekti.


Azerbaycan sokaklara döküldü

Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ın birinci olmasından sonra Azeriler, Eurovision birinciliğini Azatlık Meydanı'nda coşkuyla kutladı.

Kutlamalara katılan yüzlerce Azeri, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğin lehine ve Ermeni işgalinde bulunan Yukarı Karabağ topraklarının işgalden kurtulması yönünde slogan attıkları görüldü.

Bazı Azeri vatandaşlar ise uzun bir süreden sonra ilk defa sevinç yaşadıklarını ifade ederek, yarışmada Türkiye'nin kendilerine verdiği destekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Kutlamalara, başkent Bakü'de yaşayan Türk öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı. (Kaynak: haber50.com)





Azerbaycan Eurovision 2011 final birincisi oldu video izleyin (Yeni haberler)





AZERBEYCAN EUROVISION 2011ŞARKISI İÇİN TIKLAYINIZ (VİDEO)

AZERBEYCAN EUROVISION 2011 FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ





Azerbaycan mutluluğunu Türkiye bayrağıyla sergiledi

Almanya`nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovision Şarkı Yarışmasında Azerbaycan’ı temsil eden Eldar Qasımov ve Nigar Camal ikilisi 221 oyla yarışmanın birincisi oldu. Eldar ve Nigar sahneye ellerinde Türk bayrağıyla çıktı ve büyük bir heyecanla koştular.



Yarışma bittikten hemen sonra Bakü`nün merkez sokaklarına akışan Azerbaycanlılar ve Türkler zaferin bu coşkusunu birlikte yaşadılar. Ellerinde iki kardeş ülkenin bayrağını taşıyan kitle “Azerbaycan-Türkiye” sloganlarıyla bayram ettiler



Son dönemlerde bölgedeki siyasi gelişmelerin ülkeler arasında yarattığı gerginliğe rağmen Azerbaycan-Türkiye kardeşliyi her zaman iki taraf için de önemli olmuştur. 2009 Ekim ayında İsviçre kenti Zürih’te imzalanan Türkiye-Ermenistan protokolleri Azerbaycan tarafından itirazla karşılanmış ve bu durum iki kardeş ülke arasında bir sıra tatsızlıklarla zihinlerde yer bulmuştur. Zira Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü`yü ziyaret ederek Azerbaycan Parlamentosunda tarihi konuşmasıyla Türkiye ile ilgili akıllardaki soru işaretini sildi. Azerbaycanlı millet vekillerinin karşısında yaptığı bu konuşmasında “Dağlık Karabağ'ın işgali sona ermeden sınırlar açılmayacak” mesajını vererek Erdoğan her zaman Türkiye olarak Azerbaycan halkının arkasındayız beyanatını verdi.



Oysa Azerbaycan halkının aklında Türkiye’nin 1993 yılında tarihi Azerbaycan toprakları Dağlık Karabağ ve etraf arazilerin komşu devlet Ermenistan tarafından işgali sonucunda kardeş ülke Azerbaycan’a destek amacıyla sınırlarını kapatmasının ardından bu problemin hiç bir çözümüne varmadan tekrar Ermenistan’la sınırlarının açılmasına rıza göstermesi ile ilgili bir soru işareti oluşmuş ve bu yüzden Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması ve diplomatik ilişkilerin düzene girmesi amacını taşıyan Zürih protokollerinin imzalanması Azerbaycan halkı tarafından Türkiye’ye karşıt bir ön yargı, eleştiri getirmişti. Türkiye resmileri Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tüm uluslararası konuşmalarında her zaman Türkiye’nin kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu, Karabağ sorunu çözülmeden hiç bir kapalı sınırın açılmayacağını vurgulamışlar. Son olarak Erdoğan’ın Strasbourg Avrupa Parlamentosu Konuşması bu söylenenleri bir kez daha ispat etti. Erdoğan Avrupa Parlamentosunda Ermeni parlamenterin sınırların açılması yönündeki protokolle ilgili sorusunun karşılığında Başbakan Erdoğan Azerbaycan halkının hakkını Ermenistan’a yediremeyiz dedi ve Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin tüm çıkarlardan üstün olduğunu bir kez daha gösterdi.



Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin Azerbaycan için ne derece önemli olduğunu ise iki gün önce Azerbaycan Eurovision Şarkı Yarışmasında açıkça sergiledi.



2008 yılından itibaren Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan Azerbaycan için kısa bir sürede uzun bir mesafe kat etmek ve birinci olmak çok önemli. Tüm Avrupa’nın dikkat merkezinde olan bu yarışmada Türk bayrağı elinde koşa-koşa sahneye çıkmak ve böyle bir tarzda galibiyetin coşkusunu yaşamak Azerbaycan’ın Türkiye`ye verdiği gerçek değer. Dünyada bulunan hiç bir ülke böyle bir sevinci kendi bayrağından farklı bir bayrakla asla yaşamaz ki, Azerbaycan bunu yaptı. Çünkü ay yıldızlı Türk bayrağı Azerbaycan için üç renkli Azerbaycan bayrağı kadar değerli ve önemlidir.



Ayrıca, Azerbaycan Eurovision temsilcilerinin böyle tüm dünyanın dikkatini çekecek bir tarzda zafer sevincini yaşamaları Eurovision Şarkı Yarışmasının yarı finalinde elenen Türkiye için bir teselli oldu. Tüm Türk dünyasının başarısı olan bu zaferle Azerbaycan Türkiye’nin hüzünlü yüzünü şahane bir şekilde güldürmüş oldu. O an Türk halkı Azerbaycanlılar kadar heyecanlıydı. Yarışmada bulunmayan Türkiye aslında Azerbaycan’la birlikte galib oldu. Bu sahne herkese 2003 yılında Türkiye’nin Eurovision birinciliğini hatırlattı. “Everyway That I Can” şarkısıyla Türkiye’ye birincilik getiren Sertab Erener’in attığı adımın aynısını Nigar Camal attı ve Türk bayrağını kaparak Eurovision Şarkı Yarışmasının final sahnesinde Eldar Qasımovla birge coşdu.



Azerbaycan’ın Sovyetlerden bağımsızlığının 20. yıl dönümüne büyük bir armağan olan bu zafer en önemlisi o anlama geliyor ki, 2012 Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahibliyini Azerbaycan yapacak ve şu an tüm Avrupalılar Avrupa’da çok tanınmayan Azerbaycan’ı araştırmakta ve tanımaktadır.


lamiya ADİLGIZI / Azerbaycan / Haber7
lamiya.adil.guliyeva@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder