28 Mayıs 2011 Cumartesi

28 mayıs 1918’de Azerbaycan Cumhuriyetinin kurucusu Mehmet Emin RESULZADE

http://www.turkbirdev.info, http://turkbirdev-temsilcilikler.blogspot.com


Azerbaycan Cumhuriyet Günü Coşkuyla Kutlanıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ”Azerbaycan Cumhuriyet Günü” dolayısıyla dün yabancı devlet temsilcilerine ve Azerbaycanlı devlet adamlarına ”Buta Sarayı”nda resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, resepsiyonda yaptığı konuşmada, 1918 yılında kurulan ”Azerbaycan Halk Cumhuriyeti”nin varisinin bugün bağımsızlığını devam ettiren Azerbaycan Cumhuriyeti olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç da yayımladığı kutlama mesajında, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin doğuda kurulan ilk cumhuriyet olduğu, kurulan cumhuriyetin tarihin sayfalarına altın harflerle yazıldığını ifade ederek, bugünün bütün Türk dünyasının gurur günü olduğunu belirtti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Günü etkilikleri kapsamında Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine mensup askerler, Bakü caddelerinde yürüyüş töreni yaptı. Vatandaşlar askeri törene yoğun ilgi gösterdi, bazı vatandaşlar ”en büyük asker bizim asker” diye bağırdı ve ellerinde Azerbaycan bayrakları taşıdı. Tören, Azatlık Meydanı’nda komutanları selamla töreniyle son buldu.


Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, Mehmet Emin Resulzade’nin öncülüğünde 28 Mayıs 1918 yılında Tiflis’te kurulmuştu.
Başkentini Azerbaycan’ın Gence kenti olarak belirleyen ”Azerbaycan Halk Cumhuriyeti”, Rusların Azerbaycan’ı işgal etmesi nedeniyle 1920 yılında yıkılmış ve ülke Sovyetler Birliğine katılmıştı.
Resulzade’nin kurduğu ”Azerbaycan Halk Cumhuriyeti”, doğuda kurulan ilk cumhuriyet olma özelliğini de taşıyordu. (AA Bakü)

İÇTİMAİ PALATA TEBRİK ETTİ

İctimai Palata 28 May Respublika Günü münasibəti ilə Azərbaycan xalqını təbrik etdi. Təbrikdə deyilir:

“Əziz həmvətənlər! 28 May Respublika Günü münasibəti ilə hər birinizi təbrik edirik. Xalqımızın şərəf və qürur mənbəyi olan Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti dünya tarixinin ən demokratik dövlətlərindən biri, türk-müsəlman Şərqinin ilk parlament respublikası idi.
Respublika tipli demokratik dövlət idarəçiliyi formasının ilkin yayılmağa başladığı bir zamanda yaranmış Xalq Cümhuriyyəti xalqımızın ən qədim dövlətçilik ənənələrinin, siyasi mədəniyyət irsinin qanunauyğun davamı idi. İstiqlal tarixi min illərlə hesablanan, müstəqil yaşamaq ənənələrinə malik olan xalqımız tarixinin ən ağır dönəmlərində belə köləlik və ədalətsizliklərə yenilməmiş, heç bir ekspansiya və irtica onun müstəqillik əzmini məhv edə bilməmişdir.
Son dərəcə ağır ictimai-siyasi bir dönəmdə – 27 may 1918-ci ildə Azərbaycanın ilk parlamenti – Milli Şura yaradıldı, mayın 28-də isə Milli Şuranın tarixi iclası keçirilərək İstiqlal Bəyannaməsi qəbul edildi. İstiqlal Bəyannaməsi Şərqdə ilk olaraq ən demokratik respublika idarə üsulunun – parlament respublikası yaradılacağından xəbər verirdi. Bununla da Cümhuriyyət xadimləri Azərbaycanda parlament mədəniyyətinin əsasını qoydular. Beləliklə, Azərbaycanın şimalında 100 ildən artıq davam etmiş istiqlal mübarizəsi nəticəsində çox mürəkkəb bir tarixi şəraitdə müstəqil dövlətçilik ənənəsi yenidən bərpa edildi və Azərbaycanın başında xalqın seçdiyi parlament durdu.


Respublikaçılıq, xalq idarəetməsi və demokratiya Azərbaycan xalqının yaşam şərti olduğundan amansız rus-bolşevik işğalı belə bu milli əzmi sarsıda bilmədi. 1988-ci ildən başlayan milli-azadlıq hərəkatı nəticəsində Xalq Cmhuriyyətinin varisi olan Azərbaycan Respublikası yenidən bərpa olundu. Bugünkü ictimai-siyasi şərait xalqımızı bu şanlı tariximizə daha sıx sarılmağı, demokratiya, hüquqi dövlət, açıq cəmiyyət, azad söz uğrunda daha candan mübarizə aparmağı və bu mübarizəmizin də uğurla başa çatacağını qətiyyətlə diktə edir.
Bütün həmvətənlərimizi Respublika Günü münasibətilə bir daha təbrik edir və xalqımızın illərdən bəri davam edən demokratiya və ərazi bütövlüyü mübarizəsində böyük qələbələr arzu edirik”. (Kaynak: gazeteci.com.tr)

Kazakistan'ın bağımsızlığının 20.yılında ilkler ödüllendirildi

28-05-2011 20:50
İSTANBUL (CİHAN)- Kazakistan'ın bağımsızlığının 20. yılında ilkler ödül aldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenen 1.Türk Üniversite Sektörü Zirvesi'nin onur konuğu olan Kazakistan'ın ilkleri, ...








İSTANBUL (CİHAN)- Kazakistan'ın bağımsızlığının 20. yılında ilkler ödül aldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenen 1.Türk Üniversite Sektörü Zirvesi'nin onur konuğu olan Kazakistan'ın ilkleri, Türkiye'de ilk Rusça yayınlanan Bosfor Gazetesi tarafından ödüllendirildi.

Ödüle layık görülenler arasında yer alan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın ödülünü eşi Semra Özal Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tümebayev'in elinden aldı. Semra Özal, ödül töreninde yaptığı kısa konuşmasında, bağımsız olmadan önce de Turgut Özal ile birlikte Kazakistan'ı ziyaret ettiklerini aktardı. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbaye'in Türkiye ziyaretinde kendisinin misafir ettiğini ve çok sıcak ilişkiler kurdukalrını dile getirdi. Törende duygulanan Semra Özal, "Keşke Turgut Özal da bugünleri görseydi" dedi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tümebayev ise ödül töreninde Kazak - Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde Turgut Özal'ın büyük katkısının olduğunu vurguladı. Bu ilişkilerin şu anda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başarılı bir şekilde devam ettirildiğini dile getirdi. Kazakistan -Türkiye ekonomik ilişkilerinin giderek geliştiğini, iki ülke ticaret hacminin 3 milyar 200 milyon dolara ulaştığını kaydetti .

Ödüle alanlar arasında yer alan eski turizm bakanlarından Bülent Akarcalı ise konuşmasında Turgut Özal'ın vizyonuna vurgu yaptı. Akarcalı" Türkiye'nin önünü açan Özaldır. Kazakistan'ın gelişmesini görünce, Turgut Özal'ın vizyonunu görüyorum." ifadelerini kullandı.

Daha sonra ödülünü almak için kürsüye gelen Kazak- Türk İşadamları Derneği (KATİAD Başkanı Zeki Pilge ise Kazakistan'da 18 senedir yaşadığını hatırlatarak, bu ülkenin kazandığı ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarını aktardı.

Pilge: " Kazakistan'da 20 yıllık bir tecrübem var. Kazak dostlarımız az zamanda çok iş başardılar. Öncelikle serbest ekonomik modelini seçtiler. Yabancı sermeyeye kapılarını açtılar ve başarılı oldular. Bizim 30 yılda gerçekleşitremediğimiz özelleştirmeyi, onlar 2 yılda başardılar. Kazakistan ak akçe kara gün içindir diyerek, petrol gelirlerinin bir kısmını ulusal fona aktardı. Bu fonda şu an 60 milyar dolar birikti. Kazakistan'ın en büyük şansı Nursultan Nazarbayev gibi bir lidere sahip olmasıdır".

Söz konusu gazete TRT ve Ziraat Bankası'na da ilkler ödülünü verdi. (Kaynak: haberalemi.net)


Avrupa'dan Kırgızistan'a 16.7 milyon dolar kredi



Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, ülkenin güney Oş ve Celalabad kentlerinde su temini ve şehrin kanalizasyon rehabilitasyon projelerin hayata geçirilmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Maliye Bakanlığı arasında 16 milyon 700 bin dolarlık bir kredi anlaşması imzalandığı bildirildi. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Maliye Bakanlığı arasında kredi anlaşması imzalandığı belirtildi. Açıklamada, söz konusu 16,7 milyon dolarlık kredi tutarının 9 milyon 900 bin dolarlık bölümünün İsveçre tarafından karşılıksız olarak sağlanacağı kaydedildi. (Kaynak: yenicaggazetesi.com.tr)



Geçmiş olsun


Ömer BİLGE, 28 Mayıs 2011


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, beyin damarlarından birinin tıkanmasının ardından kısmi felç geçiren ve akciğerlerinde oluşan ödem (zatürre) nedeniyle durumu ağırlaşan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a, GATA’dan konularında uzman 6 kişilik tabip heyeti gönderdi ve durumunu yerinde kontrol ettirdi.


Ambulans uçakla önceki gün Lefkoşa’ya gelen Tabip Albay Yaşar Kütükçü hastaneden ayrılırken, “Denktaş’ı ziyaret ettik. Durumunu gördük. Ve gerçekten emin ellerde olduğunu şu anda gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz. Ailesi ve herkese geçmiş olsun” dedi. Denktaş’ın akciğerleriyle ilgilenen göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen de, “Zor bir 24 saat geçirdik ama bugün iyi haber vermekten mutluyum. Kendi kendine soluyabiliyor. Makine desteğinden önümüzdeki günlerde kurtarmayı planlıyoruz” dedi.

m Koşaner teğmendi 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Rum ve Yunan birlikleriyle 5 Parmak Dağları’nda en şiddetli çatışmalara giren komando birlikleri içinde, teğmen rütbesiyle savaşan Işık Koşaner, 2002-04 döneminde de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı yürüttü. 87 yaşındaki Denktaş, 2003 yılında ABD’de kalp ameliyatı geçirdikten sonra döndüğü adada nekahat döneminde rahatsızlanmış, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de Koşaner gibi ambulans uçak göndererek, KKTC eski Cumhurbaşkanı’nı Ankara GATA’da tedavi ettirmişti.

Telefon yağmuru Denktaş’ı başta Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere, eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP eski Lideri Deniz Baykal bizzat telefonla aradı. Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner sürekli bilgi aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçmiş olsun mesajı gönderdi. (Kaynak: hurriyet.com.tr)



Özbekistan televizyonu: Türkiye yatırımları ezeli dostluğun ifadesi


Özbekistan televizyonu, Özbekistan’da faaliyet gösteren Türk şirketleriyle ilgili program yayımladı. Özbekistan devlet televizyonun birinci kanalından yayımlanan yaklaşık sekiz dakikalık değerlendirme içerikli bültende, Özbekistan’da faaliyet gösteren değişik Türk şirketlerinin çalışmalarına yer verildi. Devlet televizyonu, burada faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yatırımlarını ‘iki ülke arasındaki ezeli dostluğun ifadesi’ olarak gösterdi. ‘Ezeli dostluğun ifadesi’ ismiyle yayına konulan programda, Özbekistan’ın bağımsızlıktan sonra işbirliği kurduğu 120 ülkeden birinin de Türkiye olduğu ve Türkiye ile olan işbirliğinin istikrarlı şekilde geliştiği dile getirildi. Özbekistan’da yabancı yatırımcılara tanınan imtiyazların, Türkiye’den de çok sayıda yatırımcıyı çektiği ve hali hazırda Özbekistan’da 300 dolayında Özbek-Türk ortaklı şirketinin faaliyet gösterdiği aktarıldı. İki ülke arasındaki dostluğun yanı sıra kültürel ve ekonomik alanda da işbirliğinin gelişmesinde Özbek-Türk İşadamları Derneği(UTİD)’in ayrı bir katkısı olduğu belirtildi. Konuyla ilgili Özbekistan Televizyonu’na konuşan UTİD Genel Sekreteri Cedide Balabekova, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin bir milyar dolara dayandığını kaydetti. Haber programında, ülkedeki Türk yatırımının daha çok tekstil alanında yoğunlaştığı ve bu alanda Türk şirketlerinin ihracata dönük önemli çalışmalarının olduğu aktarıldı. Programda, Türk iş yerlerinde çok gelişmiş teknolojik cihazların olduğu, bu iş yerlerine alınacak işçilerinin ilk başta kısa bir eğitim sürecine tabi tutulduktan sonra kabul edildiğine dikkat çekildi. Televizyona konuşan yerli bir çalışan ise bin dolayında işçinin çalıştığı tekstil şirketlerinin entegre bir tesis olduğunu, tesise gelen pamuk lifinin bazı aşamalardan geçerek iplik, kumaş veya hazır giyim şeklinde çıktığını kaydetti. Haber programında, Türk şirketlerinin Özbekistan’da ağırlıkta faaliyet gösterdiği bir diğer alanın ise inşaat sektörü olduğu ve başkent Taşkent’in önemli birçok otel ve banka binasının inşasında Türk şirketlerinin imzası olduğuna vurgu yapıldı. Televizyon mikrofonuna konuşan bir Türk inşat şirketi yetkilisi Ahmet Keskin ise “Burada bize sağlanan çalışma ortamından duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Amacımız daha yeni modern binalar inşa etmek ve Özbekistan’ın kalkınmasına destek olmaktır.” dedi. CİHAN (Kaynak: haberdar.com)


Türkmenistan Petrol Konseyi'ne gözlemci olacak


Dünya Petrol Konseyi (WPC) Başkan Yardımcısı Anatoli Zolotuhin, Türkmenistan’ın bu konseye gözlemci olarak katılacağını kaydetti. Zolotuhin, merkezi Londra’da bulunan Dünya Petrol Konseyi’nde Türkmenistan’ı da aralarında görmek amacıyla üyelik davetinde bulunduklarını ifade etti. Rus yetkili, Türkmenistan’ın şu an bu konseye gözlemci olarak katılmak istediğini belirtti. Türkmenistan’ın enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Zolotuhin, bu ülkenin önemli enerji ihracatçısı konumuna geldiğini bildirdi. Türkmenistan, Rusya, İran ve Çin’e doğalgaz satıyor. Türkmenistan’ın 24,6 trilyon metreküp doğal gaz ve 20,8 milyar ton petrol rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor. (Kaynak: yenicaggazetesi.com.tr)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder