7 Haziran 2011 Salı


Türkçevizyon‘a, Eurovizyon 1.si Eldar-Nigar ikilisi de geliyor
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150186680836534

http://www.turkbirdev.info, http://turkbirdev-temsilcilikler.blogspot.com



Eurovizyon Birincisi ‘Türkçevizyon‘a Geliyor

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkçe Sözlü Müzik Festivali‘ne konuk olarak Eurovision‘da birinci olan Eldar-Nigar ikilisi geliyor.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkçe Sözlü Müzik Festivali‘ne konuk olarak Eurovision‘da birinci olan Eldar-Nigar ikilisi geliyor. Bu yıl Almanya‘da düzenlenen 56. Eurovision Şarkı Yarışması‘nda Azerbaycan‘ı temsil eden Eldar-Nigar ikilisi, Denizli‘de düzenlenecek 3.Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali‘nde de sahne almak için Denizli‘ye geliyor. Festivalde 20 ülkenin sanatçısı Türkçe şarkılar seslendirecek. Azeri Eldar-Nigar ikilisiyle birlikte ünlü sanatçı Keremcan da festivalin onur sanatçısı olarak sahne alacak.

Denizli Valiliği, Denizli Belediyesi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından organize edilen ve TRT tarafından naklen yayınlanacak Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali 14 Haziran‘da başlayacak. Üç gün boyunca Delikliçınar Meydanı ve Açık Hava Tiyatrosu‘nda konser gerçekleştirilecek, antik tiyatroda 20 ülkenin ses sanatçısı Türkçe şarkılar söyleyecek. Türk Pop Müziği‘nin sevilen ismi Keremcan da sahne alacak.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Osman Zolan, TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanı Süleyman Köksoy, festivalle ilgili Çamlık Mesireliği‘nde basın toplantısı düzenledi. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, bu festivali çok önemsediklerini belirterek, "Denizli ve Türkçemiz bu festivalde en üst düzeyde tanıtılmış olacak. Biz bu festivali kültürümüz ve Türkçemiz adına önemsiyoruz. İnşallah Denizli halkı bizi bu güzel ve eğlenceli günde yalnız bırakmayacaktır" dedi.

Vali Yavuz Erkmen geçmiş yıllardaki gibi başarılı bir çalışma yürüteceklerine inandığını ifade ederek şunları söyledi: "Etkinlik, Türkçemiz, ülkemiz ve Denizli için çok önemli. Pamukkale‘ye girişler ücretsiz olacak. Buradan da otobüslerle insanlarımızı Pamukkale‘ye ücretsiz taşıyacağız. Bütün vatandaşlarımızı bu güzel etkinliğe bekliyoruz." (Kaynak: dikkathaber.com)

Türk dış politikasında Kazakistan

Bu yıl, Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yıldönümü. Bu nedenle, iktidardaki Nur Otan Partisi ülkenin geçmişini ve geleceğini ele alan toplantılar düzenlemeye çalışıyor. 31 Mayıs 2011 tarihinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen "20 Years of Independence of The Republic of Kazakhstan: Freedom, Unity, Stability, Prosperity" adlı konferansta söz konusu dizinin bir parçasıydı. Ben de bu konferansta ‘Türk Dış Politikasında Kazakistan’ın Yeri ve Geleceği’ni sundum.

Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası Kazakistan’ın bölünmesi, etnik ve dini çatışmaların çıkması bekleniyordu. Ancak, beklenenlerin tam tersine Kazakistan, kurucu başkanı Nursultan Nazarbayev’in öncülüğünde geleneklerine sahip çıkarak modernleşmeyi başardı. Farklı din ve etnisiteleri reddetmeden bütünlüğü içinde korumayı bildi. Böylece, dünyaya başarısı denenmiş bir ‘Kazak Modeli’ olduğunu gösterdi.

Türkiye, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Kazakistan, Türkiye’nin Orta Asya’da başlıca ortağıdır. Nazarbayev’in Ekim 2009’da Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalanmıştır. İki ülke arasında dış ticaret hacmi (2010’da) 3,28 milyar dolardır. Türk yatırımcılarının Kazakistan’daki toplam yatırımları 2 milyar dolar civarındadır. Kazakistan’da 400’ün üzerinde Kazak-Türk ortak sermayeli işletme faaliyettedir. Yüzde yüz Türk sermayeli şirketlerin sayısı ise 130’u bulmuştur. Kazak firmalarının Türkiye’de yaptıkları yatırımlar 350 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye, sermaye miktarı açısından ABD, Güney Kore ve İngiltere’den sonra Kazakistan’da en büyük dördüncü yatırımcı ülke konumundadır. Ülkedeki yabancı sermayeli şirket sayısı bakımından ise ilk sıradadır.

Merkezi Türkistan’da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nde 31 bin öğrenci öğrenim görmektedir. 2011-2012 öğretim yılı için, Türkiye Kazakistan’a 175 adet yüksek öğrenim bursu tahsis edilmiştir. 2011’de faaliyete geçen Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde Türkçe kursları düzenlenmektedir.

Avrupa Konseyi’ne üye olup yüzölçümlerinin bir kısmı Avrupa dışında bulunan iki ülke vardır. Türkiye ve Rusya Federasyonu. Avrupa Konseyi’ne üye olan Güney Kafkasya ülkelerinin (Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan) ise topraklarının tamamı Avrupa kıtasının dışındadır. Topraklarının bir kısmı Avrupa dışında bulunan üçüncü ülke ise Kazakistan’dır. Kazakistan’ın yüzde onu, Fransa’dan büyük bir yüzölçümü Avrupa kıtasındadır. Bu nedenle ve Kazakistan’ın Batılı değerler taşımasından dolayı Avrupa Konseyi başta olmak üzere Avrupa kurumlarında Kazakistan daha fazla yer almalıdır. Bu süreç içinde Türkiye, AB deneyimlerini Kazakistan ile daha fazla paylaşmalıdır.

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin herhangi iki ülke arasında kurulan iyi ilişkilerden farklı bir boyutu olması gerekiyor. İki ülke arasında mevcut olan dil, din, etnik, tarihi ve kültürel bağlar iki ülkenin geleceklerini kardeşlik bağları içerisinde yakınlaştırmanın altyapısını oluşturmaktadır. Bunun için yeni kurumlar yaratmak yerine artık hukuksal temelde işbirliğine geçilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin AB ile ilişkileri etkilenmeden de Türkiye ile Kazakistan arasında hukuksal temelde işbirliği başlatılmalıdır. Vatandaşlık, mal edinme, şirket kurma ve çalışma hakkının alınması koşulları, gençlerin çalışma, okuma ve turistik seyahatleri kolaylaştırılmalıdır. Bunun için hukuksal temeller sağlanmalıdır. Legal bir işte bir yıldan fazla sorunsuz olarak çalışıldığı takdirde pasaport verilmelidir. İki ülke arasında ekonomik, kültürel ve siyasi yakınlaşmanın kalıcı olabilmesi için mal ve insan taşımacılığının ucuzlatılması gerekmektedir.


Kırgızistan yönetiminden vatandaşlara uyarı

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, ülkenin güneyinde geçen yıl meydana gelen olayların yıldönümünde halkı söylentilere karşı uyardı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, halktan söylentilerin önemsenmemesi ve sakin olması istenirken, güvenlik birimlerinin bölgede her türlü yasa ihlaline karşı önlemleri aldığı, durumun kötüleşmesine izin vermeyecekleri belirtildi.

Oş ile Celalabad eyaletlerinde, geçen yıl ölenlerin anılmasının ardından bir grubun intikam alabileceği yönünde söylentiler yayılmıştı.

Bu arada Kırgızistan İçişleri Bakan Yardımcısı Bakıt Alımbekov, güneyde durumun kontrol altında ve zistan ymsakin olduğunu, ancak güney eyaletlerde bazı provokatif yazılar görüldüğünü söyledi. Alımbekov, olası çatışma ve ayaklanmalara karşı polise silah kullanma izni verildiğini de ifade etti.

Öte yandan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAO) Genel Sekreteri Nikolay Borduja, "Kırgızistan'ın güneyinde durumun kötüleşmesi halinde müdahale etmeye hazır olduklarını" söyledi.

RİA Novosti ajansının haberine göre Borduja, Kırgızistan'ı yakından takip ettiklerini, güneydeki duruma bağlı olarak KGAO Güvenlik Konseyi'nin gereken kararı alabileceğini, örgütün yeterli kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Geçen yıl, güneydeki Oş ve Celalabad'da, Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan trajik olaylarda 435 kişi ölmüş, 3 bin kişi yaralanmış, hükümet olayların başladığı 10 Haziran'ı "anma günü" ilan etmişti.

ABD KONGRE HEYETİ KIRGIZİSTAN'DA

Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev'in, Bişkek'e iki günlük çalışma ziyaret için gelen David Dreier başkanlığındaki ABD Kongre heyetini kabul ettiği belirtildi.

Kongre üyesi Dreier'in, görüşmede "Demokrasinin gelişmesi için büyük potansiyeli bulunan Kırgızistan'ın yeni parlamenter yönetim sistemiyle Orta Asya'da diğer ülkelere örnek olabileceğini" dile getirdiği ifade edildi.

Basına kapalı ikili ilişkilerin görüşüldüğü toplantıda Atambayev, halkın yaşam koşullarının iyileşmesi için şeffaf ve açık olmaya çalıştıklarını söyledi. (Kaynak: dunyabulteni.net)


Türkiye’ye gelecek 10 yılda 300 yeni uçak

ABD’li uçak imalatçısı Boeing’in Avrupa’dan Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, Türkiye’nin havacılıkta Çin ve Ortadoğu’dan sonra en hızlı büyüyen pazar olduğuna dikkat çekerek, “Tahminler, gelecek 10 yılda Türkiye’de 300 yeni uçak satılacağını gösteriyor” dedi. Başta THY olmak üzere Pegasus, Sky ve Saga Havayolları’ndan oluşan 4 Türk şirketinin 5.3 milyar dolar değerinde 57 uçak siparişi bulunduğunu belirten Basile, bunlardan 35’inin, tek koridorlu, en çok satan modelleri olan 737’lerin olduğunu söyledi.


Türk havacılığı büyüyor
Başta THY olmak üzere Türk havacılığının istikrarlı büyümesinin dünyaya örnek gösterildiğini vurgulayan Basile, şunları söyledi: “Sağlıklı büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Boeing olarak Türk şirketlerinin iş modellerine en uygun ürünlerle bu başarıya katkı sağlamaktan mutluyuz. Türkiye’de ticari havacılık sektörü dünya ortalamasının ötesinde bir pazar büyümesine sahip. Türkiye’deki taşıyıcıların başarısı bunu getiriyor. Türkiye piyasasının büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Yerel piyasanın çok hevesli olduğunu da görüyoruz ki çok haklılar. Çünkü sektör Türkiye’de çok büyüyor.”


Kâr aşağı çekildi
Eskisi gibi ticari havacılık sektörü için ‘rahat rahat büyüyor’ demenin mümkün olmadığını, sektörde pek çok şok ve dalgalanma yaşadıklarını ifade eden Aldo Basile, şöyle konuştu: “Ticari havacılık sektörü de bundan etkileniyor. Küresel kriz nedeniyle sektör 2009’u 10 milyar dolara ulaşan bir kayıpla kapattı. Sektörde 2010’da toparlanma oldu ve 15 milyar dolarlık kâr elde edildi. 2011’in istikrar yılı olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Singapur’da yapılan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayollarının 2011 kâr öngörüsünü 8.6 milyar dolardan 4 milyar dolara çekti. Bunun sebebi yakıt, savaş ve deprem, volkan patlaması şeklinde sıralanabilen dış etkenler oldu. Ancak Türkiye istikrarını sürdürüyor.”

20 yılda 31 bin yeni uçağa ihtiyaç duyulacak

BOEING’in önümüzdeki hafta açıklayacağı Küresel Bakış Raporu’na göre, gelecek 20 yıl içinde 4 trilyon dolar değerinde, 31 bin yeni yolcu uçağına ihtiyaç duyulacak. Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa, 7 bin 100 adet uçak alacak. Aldo Basile, şu bilgileri verdi:
Amerika ve Avrupa’nın payının yüzde 85’ten yüzde 45’e gerileyeceğini, Asya ve Ortadoğu’nun ön plana çıkacağını düşünüyoruz.
2013’e kadar tüm modellerimizde üretimi yüzde 40 artırmayı hedefliyoruz. Ticari havacılık sektöründe büyüme güçlü.
7 yıl için 3 bin 100 kesinleşmiş uçak siparişimiz var, bunların rakamsal değeri 263 milyar dolar. Havayolları ‘uçakları bir an önce teslim et’ diye bastırıyor.

Yerli uçak rekabeti kamçılayacak

BOEING Ticari Uçaklar Avrupa’dan Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, Türkiye’nin yerli uçak hedefiyle ilgili olarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Başbakan’ın yerli uçak üretme niyetini duydum. Ancak ne tür bir uçak düşünüldüğünü bilmiyorum. Uçak imalatı demek, dizayn bilgisi, doğru becerilerin olması demek. Çin, Rusya, Japonya, Brezilya gibi kendi yerli uçağını üretmek isteyen ülkeler var. Pek çok ülke yerli uçak üretimi niyetini ortaya koymuş durumda. Yerli uçakların devreye girmesiyle ticari havacılık sektöründe Airbus, Boeing uçakları arasındaki oranın değişecek. Yeni ürünler, yeni uçaklar devreye girecek. Bu, daha fazla rekabet demek. Biz de daha fazla rekabetten hoşlanırız, çünkü rekabet kamçılar. Yerli uçak dünyada bir gerçek.” (Kaynak: hurriyet.com.tr)

Türkmenistan'dan Rus Haber Ajansına Tepki

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Regnum haber ajansı tarafından ülkesi hakkında yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, Rus haber ajansının son zamanlarda Türkmenistan ile ilgili yanlış, olumsuz ve önyargılı haberler yayınladığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Rus ajansının Türkmenistan hükümetine dayandırarak, ülkede Belarus şirketi tarafından inşa edilmekte olan gübre fabrikasının finansı konusunda gerçekdışı bilgilerin yayınlandığı kayd edildi.

Açıklamada, Rus haber ajansının , Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Litvanya Dışişleri Bakanı Audronyus Ajubalis'in Aşkabat'a gerçekleştirdiği ziyarette, Türkmen yönetimine 'resmi olmayan örgütlerin faaliyetlerini kısıtlamayın' çağrısı yaptığı yönünde haber servis ettiği hatırlatıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında: “AGİT Dönem Başkanı’nın Aşkabat temaslarında bu konu gündeme gelmedi. Ayrıca, Türkmenistan’da hükümetlerdışı örgütlerin faaliyetleri kısıtlanmıyor.” denildi.

Açıklamada, Rus ajansının Türkmenistan ile ilgili haberleri provokasyon olarak değerlendirildi. CİHAN (Kaynak: haber50.com)


Berdimuhammedov: Bu görüşmeler Türkmen-Türk kardeşliğinin daha da gelişmesine hizmet edecektir.

Çalışma ziyareti için Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine gelen Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül, ilk olarak Devlet Başkanı sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra iki lider, ortak basın açıklaması yaptı. Basına konuşan sayın Gül, Türkmenistan ile ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydetti.

Türkmenistan'a dördüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini söyleyen sayın Gül, Avaza'ya da üçüncü defa geldiğini ve her gelişinde Türkmenistan'ın daha da güzelleştiğini gördüğünü belirtti. Türkmenistan'ın bu yıl bağımsızlığını kutladığı 20. yılında, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşlik, karşılıklı çıkara dayalı ilkelerde geliştiğini ifade eden Gül, bundan sonra da ikili işbirliğinin güçlenerek devam edeceğini söyledi.

Türkmenistan'ın tarafsızlık politikasının uluslararası alanda dikkat çektiğini kaydeden Gül: "Türkiye ile Türkmenistan'ın uluslararası konularda görüş benzerliğinin olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Jeostratejik konumu ve zengin doğalgaz kaynakları ile Türkmenistan küresel enerji güvenliği ve bölgesel refah ile de büyük rol oynuyor. Türkmenistan'ın doğalgaz kaynaklarını çeşitli bölgelere ulaştırması konusundaki işbirliğimize de büyük önem veriyoruz. Bu konudaki işbirliğimizi görüştük. İkili ilişkilerimiz gözden geçirdik. Ticaretimizin 1,5 milyar dolara ulaşmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkmenistan'da 600 civarında Türk şirketi faaliyet gösteriyor ve büyük projelere imza atıyor. Türk şirketlerine verdikleri güvenden çok memnunuz. Kültür ve eğitim alanındaki işbirliğimiz de sıkı bir şekilde sürdürülüyor. " diye konuştu.

Gül, Türkmen mevkidaşı Türkmen Lider Berdimuhamedov'u en kısa zamanda Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağını ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ise ülkesi ile Türkiye arasında bütün alanda ilişkilerin hızla geliştiğini kaydetti. Berdimuhamedov, Türkiye'de üretilen ürünlerin yüzde 17 oranın Türkmenistan'da kullanılmasının büyük bir gelişme olduğunu belirtti. Türkmenistan'da 600'den fazla Türk şirketin faaliyet gösterdiğini kaydeden Berdimuhamedov, ikili ilişkileri bütün alanlarda gözden geçirdiklerini ifade etti. Türkmenistan'ın zengin enerji kaynaklarına sahip olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, Türkiye ile de bu alanda işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

DEVLET BAŞKANI SAYIN BERDİMUHAMEDOV’UN LİDERLİĞİ

Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un liderliğinde Türkmenistan’ın çok büyük reformlar gerçekleştirdiğini ve kalkınma programları ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bulundukları bölgede bunların görüldüğünü ve gelecek yıllarda bu bölgenin tanınamayacak kadar ilgi çeken merkezler haline geleceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın izlediği tarafsız dış politika ile uluslararası toplumda da dikkati çektiğini, ayrıca Türkiye ile Türkmenistan arasında uluslararası konulara bakış açısındaki benzerlikleri görmekten de memnuniyet duyduğunu söyledi.

DOĞAL GAZ KAYNAKLARININ ULUSLARARASI PAZARLARA ULAŞTIRILMASI

Jeostratejik konumu ve zengin enerji kaynakları ile Türkmenistan’ın, küresel enerji güvenliği ile bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından önemli bir rol oynamaya başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de bundan büyük gurur duyduğunu aktardı. Bu kapsamda, özellikle doğal gaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaştırılması konusundaki iş birliğine verdiği öneme işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmeleri sırasında bu konuları da geniş biçimde ele aldıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ve iki ülke ticaretinin 1,5 milyar dolara ulaştığını görmekten de büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı. 600 civarında Türk şirketinin Türkmenistan’ın büyük projelerini gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk şirketlerine duyulan güvenden dolayı da Türkmenistan yönetimine teşekkür etti.

“TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN ARASINDA SIKI BİR İŞ BİRLİĞİ VAR”

Görüşmeleri sırasında ayrıca, kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğini ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bütün alanlarda Türkiye ile Türkmenistan arasında çok sıkı bir iş birliği olmasından duydukları memnuniyeti de teyit ettiklerini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Türkiye’de ağırlamaktan da büyük bir memnuniyet duyacağını söyledi.

DEVLET BAŞKANI SN. BERDİMUHAMMEDOV: “TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN İÇİN STRATEJİK ORTAK”

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Türkmenistan için stratejik bir ortak olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadeli çıkarlara dayalı olarak yürütüldüğünü belirten Devlet Başkanı Berdimuhammedov, bugünkü görüşmenin karşılıklı güven içinde geçtiğini kaydetti.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKISI

İki ülke arasındaki iş birliğinin önemli yönleri üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhammedov, “Bu görüşmeler Türkmen-Türk kardeşliğinin daha da gelişmesine hizmet edecektir” dedi. Ticari ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirme konusundaki kararlılığını dile getiren Devlet Başkanı Berdimuhammedov, özellikle inşaat, sanayi, ulaştırma, haberleşme, petrol ve doğal gaz alanlarında verimli iş birliği sağlanmasından yana olduklarını ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhammedov, ayrıca Türkmenistan'da iş yapan 600'den fazla Türk şirketinin iki ülke ilişkilerine önemli katkıları bulunduğunu ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Türkmen petrolü ve doğal gazının uluslararası piyasalara sevkiyatı konusunda çeşitliliğin kendileri açısından önem arz ettiğini de vurguladı.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile birlikte yemek yedi. Daha Sonra Türkmenistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’a hareket etti.

TOPLANTI ÖNCESİ GELİŞME VE AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül'ü Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nden, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.

Hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyen Gül, günü birlik ziyaret için Türkmenistan'a gideceğini belirterek, kendisine ziyarette Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve üst düzey bir heyetin refakat edeceğini söyledi.

sayın Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ile yapacağı görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra ülkeleri ilgilendiren güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele alacaklarını kaydetti.

Bu yıl Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü olduğunu ifade eden sayın Gül, şunları söyledi:

“Türkiye, 1991 yılında Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkedir. Aynı şekilde Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünü 1995 yılında ilk destekleyen ülke yine biz olmuştuk. Kısacası ortak tarihimiz ve mükemmel siyasi ilişkilerimizden aldığımız güçle dost ve kardeş Türkmenistan ile işbirliğimizi karşılıklı saygı ve yarar temelinde çeşitlendirerek geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu ziyaretimin de geçmişin tecrübeleri ışığında geleceğe yönelik olarak ortak vizyonumuzun yeniden şekillendirilmesi açısından verimli olacağına inanıyorum.

Türk iş adamlarının Orta Asya'da en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan'dır. Bağımsızlığından bu yana Türk firmalarının bu ülkede gerçekleştirdiği işlerin toplamı 21 milyar doları aşmıştır. Bu meblağ, Türk müteahhitlik firmalarının dünya genelinde üstlendiği projelerin yaklaşık yüzde 12'sine tekabül etmektedir. Ülkemiz aynı zamanda Türkmenistan'a en fazla yatırım yapan ülkeler arasındadır. 3 yıldır Türkmenistan'ın dış ticaretindeki en büyük ortağı Türkiye'dir. Bu kapsamda geçen yıl ticaret hacmimiz 1.5 milyar doları aşmıştır. Dolayısıyla ziyaretim vesilesiyle ekonomi, ticaret, enerji, yatırımlar ve eğitim gibi alanlardaki işbirliğimizi de tüm veçheleriyle gözden geçireceğiz. Şüphesiz bu değerli işbirliğini daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınmasında iki tarafa da önemli sorumluluklar düşmektedir. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Berdimuhamedov ile baş başa görüşmemizde ve çalışma yemeğinde bu konularda atabileceğimiz adımlar üzerinde duracağız.”

sayın Cumhurbaşkanı, Türkmenistan'ın takip ettiği tarafsızlık politikasıyla uluslararası toplumda saygın ve etkin bir yer edindiğini dile getirerek, “Sahip olduğu zengin enerji kaynakları göz önünde bulundurulduğunda Türkmenistan'ın bölgesel kalkınma ve istikrar bakımından oynayabileceği rolün önemi açıktır. Türkmen doğal gazının başta batı ülkeleri olmak üzere, dünya pazarlarına sevkıyatı, bölgesel ve uluslararası işbirliğinin geliştirilebileceği çok önemli bir alandır” dedi, Türkmenistan'a yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle işbirliğinin pekiştirilmesine samimiyetle inandığını sözlerine ekledi. (Kaynak: http://www.turkiye-turkmenistan.com )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder