12 Temmuz 2010 Pazartesi





AGİAD üyeleri Azerbaycan'da incelemelerde bulundu

ADANA - Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Ümit Onatça, Azerbaycan'da kaçırılmaması gereken iş fırsatlarının bulunduğunu söyledi. AGİAD üyeleriyle birlikte gittikleri Bakü'de Türkiye'den gelen işadamlarına özel bir ilginin gösterildiğini belirten Onatça, "Bu bölgenin işadamları Azerbaycan'ı gündemlerinin ilk sırasına yerleştirmeli. Türlü imkanların sunulduğu bölgeyle ilişkilerimizi artırmak istiyoruz." dedi.
Bakü'de yeni inşa edilen Türk Dünyası Riyad Ticaret Merkezi'nde incelemelerde bulunduklarını anlatan Onatça, "Azerbaycan'a ve Türk Cumhuriyetlerine toptan ürün satmak ve burada yer alan işyerlerinde kendini tanıtmak isteyen markalarımız bu işyerinden showroom kiralayabilir. 6 ay kira bedeli alınmayacak iş merkezinde vergi indirimi, çalışma ve oturma izni gibi kolaylıklar sağlanıyor. Biz bu imkanların değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.


Kazakistan, Harekete Geçiyor
Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kırgızistan'a yabancı yatırımcıları çekmek için uluslararası bir toplantı düzenleneceği bildirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kazakistan Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Kanat Saudabayev'in Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile telefonla bir görüşme gerçekleştirdiği ve Kırgızistan ekonomisinin düzeltilmesi, ülkenin istikrara kavuşturulması için Astana'da uluslararası bir toplantı düzenleneceğini ifade ettiği kaydedildi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın 4 Temmuz'da Kazakistan ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile yaptığı görüşmede, Kırgızistan ekonomisinin istikrara kavuşması için Kazakistan'ın desteğinin ortaya konduğu bu manada Astana'da bir toplantı düzenlenmesinin iki ülkenin lideri tarafından istendiği kaydedildi. Kazakistan'ın Kırgızistan'a yabancı yatırımcıların gelmesi ve başta Oş ve Celalabad şehirleri olmak üzere yaşanan kargaşadan olumsuz etkilenen bölgelerde kullanılmak üzere bir uluslararası konferans düzenleyeceklerini bildiren Saudabayev, Kırgızistan halkının sürekli yanında olacaklarını ifade etti. Kırgızistan Cumhurbşakanı Roza Otunbayeva da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başta olmak üzere Kazak halkına yardım çabalarından dolayı teşekkür etti. Kazakistan ve Kırgızistan arasında bir çalışma grubunun oluşturulduğu, bu çalışma grubunun Kırgızistan ekonomisinin rehabilitasyonu için yapılacakları ortaya koyarak bir eylem planı hazırladıkları kaydedildi


Kırgızistan Felaketinden Doğan “Kırgız-Özbek Dayanışması”-Işık AKSU
Kırgızistan’da yaşanan Nisan devriminin ardından ülkenin güneyinde yer alan Oş ve Celalabad kentinde yaşanan şiddet olayları bir anda tüm dünyanın ve Türkiye’nin dikkatinin bu ülkeye yoğunlaştırmasına neden olmuştu.

Kırgızistan’da 27 Haziran’da düzenlenen Anayasa referandumunun ardından ülkede hayatın normale dönmeye başlaması her ne kadar olumlu bir gelişmeyse de yaraların sarılması, istikrarın tesisi ve Ekim’de düzenlenmesi planlanan seçimlerin sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesi için daha yapılacak çok iş var. Gidişat şimdilik iyi, Türkiye başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun çabaları etkisini gösteriyor. Ancak gidişata ilişkin çizilen bu olumlu tabloda Özbekistan’ın da hakkını vermek gerekiyor.
Kırgızistan’ın güneyinde, Kırgız-Özbek çatışması olarak lanse edilen, esasında mafya grupları arasında çeşitli provokasyonlar sonucu çıkarak büyüyen şiddet olayları yaşanırken birçok kişi, olayların Özbekistan’a sıçrayıp sıçramayacağını merak ediyor, Orta Asya’nın iyice kaosa sürüklenmesinden endişe ediyordu. Özbekistan’ın olaylara sağduyu ve ustalıkla yaklaşması olası bir krizin önüne geçti.
Kırgızistan’da yaşanan olaylardan kaçan halka Özbekistan’ın kapılarını açması, intikam duygusuyla Kırgızistan’a girmeye çalışanları engellemesi, ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaştırılması gibi konularda Özbekistan hem uluslararası toplumun hem de mültecilerin beklentilerini fazlasıyla karşıladı. Öte yandan toplumsal olaylarda kitleleri yatıştıracak mesajların önemi de göz önünde bulundurulduğu zaman, Özbek lider İslam Kerimov özellikle de Kırgızistan referandumu öncesinde olayları sakinleştirmek adına son derece olumlu mesajlar verdi.
Kerimov’un, olayların bir Özbek-Kırgız etnik çatışması olmadığı, kin ve intikam duygularıyla hareket edilmemesi aksine olaylara temkinle yaklaşılması gerektiği ve en önemlisi, binlerce yıldır yan yana yaşayan Kırgız ve Özbeklerin sorunları ortak bir dille, sorunları beraber aşacağı yönünde verdiği mesajlar şu anda bölgenin en çok ihtiyaç duyduğu sözler.
Kırgızistan’da internet üzerinde yayınlanan bir gazetede “Başkan Kerimov sayesinde geniş çaplı bir savaşın tahminen önüne geçildi” ve İslam Kerimov’un vermiş olduğu birlik mesajları için “hem Özbekistan’da hem de ülkemizde [Kırgızistan] en göz önünde yerlere kazınmalı” ifadeleri aslında Özbekistan’ın olaylardaki rolünü özetliyor. Eğer Kerimov popülist bir yaklaşım sergileyerek halkı galeyana getirseydi Orta Asya kana bulanabilirdi.
Kırgızistan geçici hükümetinin lideri Roza Otunbayeva’nın yemin töreni için Kırgızistan’a giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu Özbekistan’ın kriz süresince sergilemiş olduğu bu rolüne vurgu yaptı. Bakan Davutoğlu, dost ve kardeş olarak tanımladığı Özbekistan’ın lideri İslam Kerimov’un Kırgızistan’ın güneyinde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin sağduyulu bir yaklaşım sergilediğine dikkat çekti. Şiddet olayları nedeniyle Kırgızistan’dan göç eden halka kapılarını açarak elinden gelen her türlü yardımı sunan Özbekistan’ın Kırgızistan’la bir dayanışma sergilemesi Davutoğlu’nun üzerinde durduğu noktalardan bir tanesi oldu. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olarak Özbekistan’ı takdir ettiğini belirten Davutoğlu, Özbekistan’ın rolünü her platformda gündeme getireceğini açıkladı.
Aslında Kırgızistan’da yaşanan bu felaketten güzel şeyler de çıkmadı değil. İki ülkenin tarihinde yaşanan birtakım olaylar nedeniyle ilişkiler istenilen düzeyde olamamıştı. Otunbayeva’nın Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde Özbek lider Kerimov’la ilişkileri de benzer düzeydeydi. Aradan geçen sürede Özbek lider Kerimov’un Kırgızistan’a destek vermesi, Otunbayeva’nın da Kerimov’u arayarak teşekkürlerini bildirmesi Kırgız-Özbek ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile oldu.


Sille’de Kırgızistan olayları konuşulacak
Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı sohbeti’nde bu hafta “Kırgızistan Üzerinde Rusya-ABD Güç Mücadelesi” konusu konuşulacak

Sille Kültür Evi’nde 13 Temmuz 2010 Salı günü saat 21’de başlayacak olan sohbette, Selçuk Üniversitesi İletişim Fak. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Ayhan, Kırgızistan’da meydana gelen olayların arka planındaki güç mücadelesi ile perde arkasındaki gelişmeleri dile getirecek. Fıkıh sohbetinin de yer aldığı konferansı takip etmek isteyenler için vasıta; Stadyum önünden saat 20’de, Belediye Camii önünden ise saat 20.05’de hareket ediyor.


“KKTC’nin kararlığı Rum tarafında panik yarattı”
Dışişleri Bakanı Özgürgün, Rum tarafının olumlu atmosferi zehirlemeye devam ettiğine dikkat çekti

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, ''Kıbrıs Rum tarafının iyi niyetle ve ciddi bir şekilde müzakere etmek yerine, adada oluşturulması gereken olumlu atmosferi zehirlemeye devam ettiğini'' belirtti.Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun liderliğinde katıldığı tam teşekküllü müzakerelerde gösterdiği iyi niyet ve kararlılığın Rum tarafını paniğe sürüklediğini, bunun Rum liderliğinin yaptığı açıklamalardan da görüldüğünü ifade eden Özgürgün, şöyle devam etti:Rum tarafı iyi niyetle ve ciddi bir şekilde müzakere etmek yerine Ada'da oluşturulması gereken olumlu atmosferi zehirlemeye devam etmektedir. Liderlerin kışkırtıcı açıklama yapmamak konusunda varmış oldukları mutabakata rağmen, Hristofyas liderliği gerek Ada içinde gerek uluslararası ortamda her türlü vesileyi istismar ederek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'yi suçlayıcı 'işgal', 'kolonizasyon' gibi hakaret vari söylemlerine devam etmektedir.
''MÜLKİYET ÇÖZÜMÜNDE ANA HEDEF''
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas liderliğinin müzakereleri yokuşa sürme çabalarını da sürdürdüğünü kaydeden Özgürgün, şu ifadeleri kullandı:Rum tarafı bu başlığı da çıkmaza sürükleyecek katı tutumundan vazgeçmemekte; söz konusu başlıkta ilerleme sağlanmasını toprak düzenlemeleri ve sözde 'yerleşikler' konularını gündeme getirerek ön şartlara bağlamaya çalışmaktadır. Bu yaklaşım kabul edilmezdir. Mülkiyet konusunun çözümlenmesinde ana hedef insanlarımızı bir kez daha topluca göçe sürüklemeyecek, varılması hedeflenen kapsamlı anlaşmayı zehirlemeyecek adil ve adaletli bir mülkiyet rejiminin oluşturulmasıdır. Kıbrıs Türk tarafının yapmış olduğu öneriler de bu çerçevedir.''Rum liderliğinin, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda başka planları olduğunu, KKTC'nin tanıtılmasını hedeflediği iddiasında bulunduğunu ve bu şekilde görüşme masasında çözümsüzlük güden katı bir tutum benimsemesinin esas nedenini gizlemeye çalıştığını ifade eden Özgürgün, şöyle devam etti:“Her zaman destekçimiz olan Anavatan Türkiye'nin hedefi, Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı ve kapsamlı bir anlaşmaya varılmasıdır. Tam aksine Rum tarafı, Kıbrıs'taki hegemonyasını güçlendirerek Kuzey'e yaymak, Kıbrıs Türkü'nün her alanda yaşamakta olduğu ambargoların devamını sağlamak ve bizi azınlık durumuna düşürecek bir düzenleme hedefindedir.
''''MUHATAPLARI KIBRIS TÜRK TARAFI''
Rum tarafının sürekli olarak ''esas muhatabı Türkiye'dir'' şeklinde yanlış bir tutum benimsediğini, belirten Özgürgün, ''Bir kez daha tekrarlamakta yarar vardır ki, Kıbrıs'ta Rum tarafının muhatabı Kıbrıs Türk tarafıdır ve Ada'da kalıcı bir anlaşmaya bu iki tarafın iyi müzakeresi sonucunda ulaşılacaktır'' ifadesini kullandı.Özgürgün, açıklamasında şunları kaydetti:, bizim kararlılığımız ve uluslararası toplumun Kıbrıs konusunda çözüm çabalarını destekler ısrarlı girişimleri karşısında Rum tarafının gerçek niyeti gözler önüne serilmektedir. Kıbrıs Türk tarafı kapsamlı bir çözüm bulmak için masadadır ve bunun için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Beklentimiz, Rum tarafının da Kıbrıs konusunun çözümlenmesinde üzerine düşen sorumluluğu üstlenerek Ada'ya kalıcı barış ve huzurun gelmesine yönelik adımlar atmasıdır.



Özbek gökbilimciler gezegen buldu
Özbekistanlı gökbilimciler tarafından ilk defa keşfedilen küçük çaplı gezegene Semerkant adı verildi.

Özbekistan Bilimler Akademisi Uluğbey Astronomi Enstitüsü Müdürü Şöhret Egamberdiyev, basına yaptığı açıklamada, ilk defa Özbek bilimadamlari tarafından tespit edilen ve uluslararası küçük gezegenler kataloğunda 210271 numara ile kayda alınan gezegene Semerkant adı verildiğini kaydetti.Semerkant yakınlarındaki Maydanak Rasathanesinde, genç gökbilimciler Bahadır Hafizov ve Aleksey Sergeyev tarafından 4 yıl boyunca yapılan incelemeler sonucunda, Mars'a yakın mesafede, Güneş etrafında gezen yeni gezegenin tespit edildiğini belirten Egamberdiyev, söz konusu gezegene ünlü gökbilimci Mirza Uluğbey'in doğduğu şehir olan Semerkant isminin verildiğini söyledi.Egamberdiyev, bugüne kadar yabancı bilim adamları tarafından keşfedilen küçük çaplı 5 gezegene İbni Sina, Uluğbey, Biruni, Harezmi ve Özbekistaniye isimlerinin verilmiş olduğunu hatırlatarak, bu defa ise ilk defa Özbek bilimadamları tarafından tespit edilen gezegene Semerkant adını verildiğini kaydetti.



Özbekistan'da mülteci krizi sona erdi
Özbekistan, uluslararası kuruluşlarının gönderdiği insani yardımları Kırgızistan'a teslim etti…

Kırgızistan'da 11 Haziranda başlayan ve etnik çatışmaya dönüşen olayların ardından onbinlerce kişinin sığındığı Özbekistan'daki mülteci krizi sona erdi.Özbekistan hükümeti, Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Celalabad vilayetlerindeki etnik çatışmaların ardından Özbekistan'ın Andican vilayetine sığınan Özbeklerin tamamının ülkesine döndüğü bildirildi.Andican'da oluşturulan mülteci kriz masası yetkilileri, ülke genelindeki 47 mülteci kampına yerleştirilen 100 bin civarındaki kişinin tamamının ülkesine döndüğünü, sadece Andican'daki hastanelerde tedavi gören 400'e yakın kişinin kaldığını söyledi.Konuyla ilgili olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Özbekistan temsilcisi Piter Nikeleu, Kırgızistanlı mültecilere yardımlarından dolayı Taşkent hükümetine teşekkür ettiklerini, Özbekistan'ın mülteci krizinin üstesinden başarıyla geldiğini ifade etti. Nikeleu, Özbekistan hükümetinin Kırgızistanlı yaralı mültecilerin hastanelerde tedavi görmesini sağladığını da hatırlattı.Bu arada Özbekistan, Kırgızistan'daki olaylar nedeniyle ülkesine sığınan mülteciler için uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkeler tarafından gönderilen toplam 3 milyon 926 bin dolar tutarındaki insani yardımın, kullanılmayan 2 milyon 445 bin dolarlık kısmını Bişkek yönetimine aktardı.Konuyla ilgili basına açıklama yapan BM Kalkınma Programı Taşkent Temsilcisi Anita Nirodi, Özbekistan hükümetinin mülteciler konusunda çok hızlı harekete geçtiğini, mültecilerin ülkesine dönmesinin ardından kullanılmayan yardımların Kırgızistan'a teslim edilmesinin de dikkate değer olduğunu belirtti.


Türk şirketleri, Türkmenistan'da konut inşa ediyor
Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleri, bu ülkedeki yeni konut projelerini tamamladılar. Türk şirketleri, Türkmenistan'da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un doğum günü kutlama etkinlikleri çerçevesinde yeni projelerini hizmete açtı.

Türkmenistan'da inşaat sektöründe söz sahibi olan Polimeks İnşaat ile 5M İnşaat şirketleri, inşa ettiği konut binaları ile 180 Türkmen ailesinin yüzünü güldürdü. Türk şirketin kurduğu konut binalar peş peşe bugün hizmete açıldı.
Açılış törenlerine, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, elçilik mensupları, banka müdürleri ve çok sayıda Türkmen vatandaşı katıldı. Törende hazır bulunan Büyükelçi Bıçaklı'nın Türkmence konuşması dikkat çekti ve Türkmen vatandaşları tarafından büyük beğeni topladı. Büyükelçi Bıçaklı, Türk şirketlerinin inşa ettiği projelerin Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerine önemli katkı sağladığını kaydederek, Türk halkının kardeş Türkmenistan'ın elde ettiği başarıları büyük hayranlıkla izlediğini ifade etti. Bıçaklı ayrıca, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'u da doğum günü dolaysıyla kutladı.
Türkmen yetkililer, başkent Aşkabat'ta birkaç gündür modern konut açılışların yapıldığını ve gelecekte de Türkmen ailelerinin modern binalarda rahat ve huzurlu bir şekilde hayat sürmeleri için konutlar, kreşler, okullar ve ticaret merkezlerini inşa etmeye devam ettirileceğini söyledi. Modern bir tarzda kurulan binaların açılışını gerçekleştiren Türkmen yetkililer, konutları gezerken duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, ev sahiplerine evlerin anahtarları törenle teslim edildi.

5M İnşaat President Bankası için 21 milyon dolar bedelle 12 katlı 72 daireli konut ve mağaza inşa ederken, Polimeks şirketi Dış Ekonomik İş Bankası için 12 katlı 108 daireli ve mağazalı bir modern konut inşa etti. Çocuk eğlence yeri, otopark ve spor salonları bulunan binaların yakınında mağaza ve restoranlar da yer alıyor.
Öte yandan, Türkmenistan'da devam eden kutlamalar çerçevesinde Serdar Ortaç ile Ferhat Göçer de konser verecek. 30 Ağustos'ta Serdar Ortaç Milli Kültür Merkezi'nde, Ferhat Göçer ise Türkmenistan sinema salonunda hayranlarıyla buluşacak.
29 Haziran 1957 doğumlu Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bu yıl 53. doğum günü kutluyor.

Türkmenistan'da 2010 yılında toplam 12 milyar dolar değerinde 240 dev projenin inşa edilmesi planlanıyor. İnşaat pastasından Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin de büyük pay alması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder