17 Temmuz 2010 Cumartesi



17 Temmuz 2010 Cumartesi

Azerbaycan'la ticaret açılımı
Azerbaycan'da kurulan Türk Dünyası Riyad Ticaret Merkezi, Türk işadamlarını bekliyor. Türkler'den 6 ay boyunca kira alınmayacak.

Azerbaycan’da toplam 1.2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek Türk Dünyası Ticaret Merkezi, Türk işadamlarını bekliyor. Merkezde bulunan yaklaşık 3 bin işyerinden, 700’ü kiralanmış durumda.
Ticaret merkezinde işyeri alacak Türk girişimciler için 6 ay ücretsiz yer tahsisi yapılacak.
Daha sonraki aylarda ise kira metrekare başına 10 dolar olacak. Resmi açılış 29 Temmuz’da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Merkezde Türk adamlarına vergi indirimi ile vize, gümrük ve para transferinde kolaylıklar sağlanacağı bildiriliyor.
Proje, Azerbaycan ile Türkiye arasında yeni bir ihracat açılımı olarak nitelendirilirken, Türkiye’nin Azerbaycan’a olan 2 milyar dolarlık ihracatının 4 milyar dolara çıkarılacağı savunuluyor. Projede 2 Türk, 3 de Azeri ortak bulunuyor.
Adanalı işadamı Halil Çetinkurt ile Ankaralı işadamı Metin Akyüz’ün projedeki en büyük Azeri ortağı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in amcasının torunu Riyad Aliyev. Bakü’ye 7 kilometre uzaklıkta Rusya otobanı üzerinde olan merkez, Riyad Aliyev’in adını taşıyor.
Kaynak http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=121780


Azerbaycan ve Niğde Gençlik Merkezi öğrencileri, Karabük'te
Gençlik Değişimi projesi kapsamında; 25'i Karabük, 28'i Azerbaycan ve 23'ü Niğde Gençlik Merkezi üyeleri olmak üzere toplam 76 kişi Karabük'te çeşitli gezi ve etkinliklerde bulunacak.
Proje kapsamında Karabük'e gelen Azerbaycan ve Niğdeli öğrenciler Karabük Valisi İzzettin Küçük'ü ziyaret etti.

Ziyaret dolayısıyla memnuniyetini dile getiren Vali Küçük, "Sizlere Karabük'te misafir etmekten büyük gurur duyuyoruz. Proje kapsamında ilimize gelen siz sevgili gençlerimize ilimizin doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerini en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağız. Sizler gezdikçe daha çok şeyler göreceksiniz, gördükçe kıyas edeceksiniz, kıyas ettikçe de anlayacaksınız. Ben bugün aranızda oluşan bu kardeşliğin ebediyete kadar sürmesini diliyorum. Hepinizin Karabük'te güzel günler geçirmesini diliyorum." dedi.
Ziyaretin sonunda Azerbaycan'dan ve Niğde'den gelen gençler Vali İzzettin Küçük'e yöresel hediyeler takdim ettiler.




Almanya ve Fransa'dan AGİT'e Kırgızistan uyarısı

Almanya ve Fransa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Kırgızistan'a polis gücü göndermesi için baskıyı artıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Fransız mevkidaşı Bernard Kouchner, bu yöndeki taleplerini Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen AGİT toplantısında gündeme getirdi. Kırgızistan'ın geçici devlet başkanı Rosa Otunbayeva de bu plana onay vermiş ve AGİT'in misyonu ile ilgili koşulların çerçevesi oluşturulmuştu. Ancak 52 kişilik uluslararası polis gücünün etnik huzursuzlukların yaşandığı bölgeye gönderilmesi için ilgili kararın AGİT'te oylanması gerekiyor.




KKTC’ye 100 milyon dolarlık turizm yatırımı
Türkiye’nin önemli turizm şirketlerinden ETS Group, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dev bir yatırım hayata geçiriyor.

Toplam 100 milyon dolarlık yatırımla, 2013 yılında tamamlanması planlanan Lara Park Projesi’nin temelleri 19 Temmuz 2010 Pazartesi günü düzenlenen törenle atılacak.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, TC Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy'un katılımıyla gerçekleşecek.





Türkiye, Nahçıvan’a ‘sıfır kâr’la Azeri gazı iletecek
Türkiye, beyaz Azerbaycan olarak nitelendirilen ve Haydar Aliyev’in memleketi olarak bilinen Nahçıvan’a 500 milyon metreküp Azeri gazını sıfır kârla iletmek için dün ilk imzayı attı.

Botaş ve Socar arasında imzalanan beyanname sayesinde Türkiye, Azeri gazını Nahçıvan’a kendi toprakları üzerinden iletecek. Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar’ın Başkanı Rövnag Abdullayev arasında dün Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne doğalgaz iletilmesine ilişkin beyanname imzalandı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boru hattının 180-200 kilometre olacağını belirterek, anlaşmanın detayları hakkında Botaş ve Socar’ın ayrıca görüşeceklerini bildirdi. İkinci ihracat ülkesiİmzalanan beyannameyle birlikte Türkiye’nin Yunanistan’dan sonra doğalgaz ihracatı yapacağı ikinci ülke de Azerbaycan oldu. Yıldız, Nahçıvan ile köklü ilişkilere sahip olunduğunu vurgulayarak, “İlişkilerimiz önce kara yolu, sonra elektrikle bağlandı ve imzaladığımız ortak beyanname sonucunda inşa edilecek doğalgaz boru hattı ile daha da zenginleşmiş olacak” dedi.Demiryolu uzayacakYıldız, Türk Hava Yolları’nın (THY) da Nahçıvan’a haftada üç sefer yaptığını hatırlatarak, “Bakü-Kars Demiryolu da inşallah Nahçıvan’a bağlanacak. Ulaştırma Bakanlığı’yla demiryolu hattıyla ilgili görüştük. Projeye çok önem veriliyor” dedi.Iğdır hattı üzerindenBu anlaşma ile Azerbaycan Türkiye’ye Şahdeniz 1 üzerinden verdiği doğalgazın miktarını 500 milyon metreküp artırarak, Iğdır hattı üzerinden Nahçıvan’a doğalgazın iletilmesi sağlanacak. Hattın Türkiye üzerinden iletilmesinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan sorunlar etkili oldu.
Talimati Erdoğan verdi
Yıldız, Nahçıvan’ın Ali Meclis Başkanı Vasıf Talibov ile ikili görüşmesinde de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Azerbaycan’la olan ilişkilerin, özellikle enerji alanında güçlendirilmesine ilişkin talimat verdiğini bildirdi. Talibov ise “Bizi ne siyaset, ne iktisat, bizi kökler birleştirir” dedi.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder