1 Ağustos 2010 Pazar










1 Ağustos 2010 Pazar, TBDHaber > http://www.turkbirdev.info/

Başlıklar:
  • Çağlayan, Azerbaycan-Türkiye iş forumuna katılacak
  • Türkiye Azerbaycan Derneği’nin Açılışı Görkemli Oldu

  • Çağla Kazakistan'da mücadele edecek..

  • Otunbayeva: Kırgızistan'a acil 450 milyon dolar gerekli
  • ABD'den Kırgızistan'a yardım
  • KKTC'de "Toplumsal Direniş Bayramı" Kutlamaları

  • Özbekistan'da üniversite sınavı önlemleri
  • Özbekistan, İnşaat Sektöründe Yüzde 11.5 Oranında Büyüdü
  • Serbest ticarette ilk adım atıldı
  • "Türkiye bizim en yakın partnerimiz"


Çağlayan, Azerbaycan-Türkiye iş forumuna katılacak
Azerbaycan;ın başkenti Bakü;de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyet, yarın ''Azerbaycan-Türkiye'' iş forumuna katılacak

Türkiye;nin Bakü Büyükelçiliğinin Dış Ticaret Müşavirliğinden yapılan açıklamada, yarın yapılması planlanan ''Azerbaycan-Türkiye'' iş forumu ve ''Türk ve Azerbaycanlı Firmaların İkili Görüşmeleri''nin iki ülke arasında yatırım ve işbirliği imkanlarının artırılmasına yönelik olduğu kaydedildi.
Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyetin katılacağı ''Türkiye-Azerbaycan'' iş forumu kapsamında, Türk İş adamları, elektrik-elektronik ürünler, makine ve aksamları, mobilya ve aksesuarları, mücevher ve değerli taşlar, otomotiv ve yan sanayi, inşaat malzemeleri ve müteahitlik, hava kargo taşımacılığı gibi konuları Azerbaycanlı iş adamları ile görüşmesi bekleniyor.
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1009722&title=caglayan-azerbaycanturkiye-is-forumuna-katilacak


Türkiye Azerbaycan Derneği’nin Açılışı Görkemli Oldu
31 Temmuz 2010 Cumartesi günü Ankara’da Türkiye Azerbaycan Derneği’nin açılış merasimi görkemli oldu.


Açılışa Azerbaycan Dispora Bakanlığı yetkilisi ile Türkiye’deki Azerbaycan Türkleri başta olmak üzere aydınlar ve Azerbaycan davasına gönül verenler iştirak etti. Türkiye ve Azerbaycan basınının da yoğun ilgi gösterdiği derneğin açılış merasimi TÜRKSAM’ın Ankara’daki merkez ofisi toplantı salonunda yapıldı. Türkiye Azerbaycan Derneği’nin açılış konuşmasını derneğin Kurucu Başkanı Sinan OĞAN yaptı. OĞAN konuşmasında böyle bir derneğin hangi ihtiyaçtan açılmasına karar verildiğinden bahsetti. Sinan OĞAN konuşmasında şu hususlara dikkat çekti: “Türkiye Azerbaycan Derneği klasik dernekçilik anlayışının çok ötesinde profesyonel lobi çalışmaları yürütmek amacıyla kurulmuştur. Bu dernek Türkiye’nin 81 vilayetinde ve dünyanın önemli ülkelerinde faaliyetler gösterecek, konferanslar yapacak ve toplantılar tertipleyecektir. Çalışmalarını tamamıyla profesyonel esasta yapacaktır. Bunu için çağdaş iletişim araçlarından istifade edecektir. Başta Dağlık Karabağ sorunu, Hocalı soykırımı meselesi, Ermenilerin Türkiye’ye karşı sürdürdüğü faaliyetlere karşı çalışmalar ile Türkiye ile Azerbaycan arasında var olan Bir millet, iki devlet anlayışını daha da güçlendirmek için faaliyet gösterecektir. Mustafa Kemal Atatürk Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi ise bizim kederimizdir sözü, Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Bir Millet İki Devlet sözü ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in bir milletin iki diasporası olmaz sözlerinden hareketle Türkiye ile Azerbaycan’ın diaspora faaliyetlerini koordine etmek ve bu çerçevede çalışmalar yapmak arzusundadır. Ayrıca sadece bu iki ülkenin değil aynı zamanda Türk dünyasının da diaspora faaliyetlerini koordine etmek amacı taşımaktayız.” dedi. Toplantıda ayrıca Azerbaycan Diaspora İle İş Üzre Devlet Komitesi temsilcisi de iştirak bir konuşma yapmış ve Azerbaycan Diaspora Bakanlığının Türkiye Azerbaycan Derneği’ne bütün imkanları ile destek olacaklarını ve Sinan OĞAN gibi sadece Türkiye’de değil, Azerbaycan’da da çok yakından tanınan ve saygı duyulan birisinin bu derneğin başkanlığını üstelenmesinden de ayrıca mutluluk duyduklarını ifade etti. Toplantıya iştirak eden diğer katılımcılar konuşmalarında böyle bir derneğe ihtiyaç olduğunu, kurulmasından memnuniyet duyduklarını ve bu derneğin faaliyetlerine her türlü desteği vereceklerini söylemişlerdir. Derneğin kurucular kurulu üyeleri Başkan Yardımcısı Enver Türkoğlu, Genel Sekreter Eyyüp Kartalkaya, Doç. Dr. Hakan Karasu, Kemal Gürel, Ferdi Gürel ve Mustafa Kemal Kumtepe’nin iştirakıyla gerçekleştirilen toplantıda yakın bir zamanda yapılacak genel kurulda Azerbaycan davasına gönül veren herkes derneğin organlarında görev almaya davet edilmiştir. Derneğin Adresi: Oğuzlar Mahallesi, Türkocağı Cad. 1388. Sok (eski 32. Sok), No: 52/4 Balgat-ANKARA Tel: 0090. 312. 285 31 00 - T: 0090. 312. 285 00 66 Faks: 0090. 312. 285 00 71
Kaynak: http://www.siyasalbirikim.com.tr/haber.php?haber_id=6606



Çağla Kazakistan'da mücadele edecek..
Teniste aldığı başarılı sonuçlarla adını giderek duyurmaya başlayan milli sporcu Çağla Büyükakçay, Kazakistan'da turnuvaya katılacak..

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 2-8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 50 bin dolar ödüllü ITF Bayanlar Turnuvası'nda mücadele edeceği açıklanan Çağla Büyükakçay'ın, ev sahibi ülke ile Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Fransa'dan rakiplerle karşılaşacağı belirtildi. Sony Ericsson WTA Tour İstanbul Cup uluslararası bayanlar tenis turnuvasında partneri Pemra Özgen ile birlikte yarı finale çıkan Çağla Büyükakçay, dünya sıralamasında 187. durumda bulunuyor.
Kaynak: http://www.ajansspor.com/tenis/genel/h/20100729/cagla_kazakistanda_mucadele_edecek.html


Otunbayeva: Kırgızistan'a acil 450 milyon dolar gerekli
Kırgızistan yönetimi, ülkedeki siyasi, ekonomik ve etnik krizler yüzünden devlet bütçesinin ciddi açık vermesi üzerine kredi veren ülkeler ile uluslararası mali kurumlardan mali yardım alabilmek için konferans düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, konferansta yaptığı konuşmada, son üç ayda Kırgızistan;da yaşanan olayların devletin varlığını tehdit ettiğini ve Kırgızistan'ın özgürlüğün bedelini çok ağır ödediğini belirtti.
Devrik lideri Kurmanbek Bakiyev;in yandaşlarının düğmeye basmasıyla ülkenin güneyinde kan akıltıldığını belirten Otunbayeva, Bakiyev ailesini Kırgız ve Özbek halklarını birbirine düşürmekle suçladı.
Otunbayeva, hükümetin değerlendirmelerine göre, etnik çatışmanın yaşandığı Oş ve Celalabad eyaletlerinin onarımı için kısa vadede 350 milyon dolar ve 100 milyon dolar da güneyin ekonomisinin kalkınması için gerektiğini kaydetti.
Ülkedeki şiddet olaylarının milli ekonomiyi yüzde 5 oranında küçülttüğünü ve Oş ile Celalabad eyalet ekonomisinin çöktüğünü hatırlatan Otunbayeva, bu çerçevede ayrıca, gıda sektörüne 50 milyon dolar, enerji sektörüne 180 milyon dolar gerektiğini vurguladı. Otunbayeva, bu yılın bütçesinin 619 milyon dolar açık vereceğini de ifade etti.
Otunbayeva, yardımların, konut inşaatına, gıda güvenliğinin sağlanmasına, bütçenin desteklenmesine, düşük kredilerin verilmesine, maaşların ve hasar ücretinin ödenmesine öngörüldüğünü söyledi.
Otunbayeva ayrıca, ''bir daha bir ailenin ve klanın ülkeyi yönetmesine izin verilmeyeceğini'' vurgularken, önümüzdeki günlerde ''demokrasiye dönüş'' adlı programı onaylayacaklarını hatırlattı.
Uluslararası kurumların ve Batının mali yardımına çok ihtiyaç duyduklarını kaydeden Otunbayeva, Kırgızistan;a verilecek yardımın doğru ve şeffaf kullanılacağını belirtti.
Otunbayeva, Oş ve Celalabad eyaletlerini İmar ve Kalkınma Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte iç ve dış sermayenin toplandığı bir fon oluşturduklarını ve yakında sözkonusu yardım sermayesinin doğru kullanılması için denetim konseyini kuracaklarını kaydetti.
Kırgızistan;ın bugün genel seçimlere hazırlandığına dikkat çeken Otunbayeva, yolsuzlukla ve rüşvet ile mücadele ve kanun üstünlüğünü sağlayacaklarını yanı sıra iş sektörünün ve yargı organlarını da reform edeceklerinin altını çizdi.
Başbakan Birinci Yardımcısı Amangeldi Muraliyev, Kırgızistan'ın karşı karşıya kaldığı krizden uluslararası kurumların yardımı olmadan çıkamayacağını ifade ederek, ülkede bankacılık, ekonominin kalkınması, istikrarın sağlanması ile birlikte ülkenin güneyde imar çalışmaları için 2012 yılında kadar 1 milyar 400 milyon dolar gerektiğini söyledi.
Oş ve Celalabad eyaletini İmar ve Kalkınma Müdürü Cantoro Satıbaldiyev de ülkenin güneyinde 2 bin 323 özel ev ve devlet ve kamu kurumunun zarar gördüğünü hatırlattı. Satıbaldiyev, güneydeki etnik olaylarının ülkeye, manevi, siyasi, psikolojik, ekonomik ve sosyal zarar verdiğini kaydederken, hükümetin bölgede konut inşaatına 100 milyon dolar ayırdığını bildirdi.
Konferans, başta Türkiye, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İsviçre, Japonya, Çin, Kore ile Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT), Birleşmiş Milletler (BM), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Kızıl Haç, Avrupa Komisyonu, Asya Kalkınma Bankası, Aga Han Kalkınma Örgütü, Uluslararası Göç Örgütü gibi kuruluşların yetkilileri ile temsilcileri katılımıyla sürüyor
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1009319&title=otunbayeva-kirgizistana-acil-450-milyon-dolar-gerekli


ABD'den Kırgızistan'a yardım
ABD, insani krizin giderilmesine katkıda bulunmak için 48 milyon 600 bin dolar yardım yaptı.


Amerikan hükümetinin, Kırgızistan'ın güneyinde insani krizin giderilmesine katkıda bulunmak için 48 milyon 600 bin dolar yardım yaptığı bildirildi. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyinde etnik çatışmalardan etkilenen kişilerin her türlü ihtiyaçların karşılanmasına sözkonusu yardımdan 21 milyon dolar verildiği belirtildi. Bu çerçevede, 10 milyon dolar USAİD programı çerçevesinde gıda yardımına, 6 milyon 100 bin dolar sivil toplum örgütlerin yardım, su ve sanitasyon projelerine, 5 milyon dolar da insan hakların korunmasına, sivil toplumun desteklenmesine, demokratik kurumların desteklenmesine ve hükümetin hesap işlerine ayrıldığı kaydedildi. Ayrıca, 4 milyon dolarlık yardım da güneydeki etnik çatışmalar sırasında gönderilen acil tıbbı yardımı kapsadığı ifade edildi. Bu arada, Sağlık Bakanlığı, geçen ayki etnik çatışmalarda ölü sayısının 356'a çıktığını bildirirken, şiddet olaylarında 2 bin 500?e yakın müstakil ev, işyeri ve devlet binası tahrip olmuştu. A.A.
Kaynak: http://www.gercekgundem.com/?p=300125


KKTC'de "Toplumsal Direniş Bayramı" Kutlamaları
KKTC'de Kıbrıs'ın fethinin 439., Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kuruluşunun 52. ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın 34. yıldönümü olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

KKTC'de Kıbrıs'ın fethinin 439., Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kuruluşunun 52. ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın 34. yıldönümü olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, tören ve etkinliklerle kutlanıyor. Başkent Lefkoşa'da gerçekleşen tören, Atatürk ve Şehitler Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Birçok sivil toplum örgütü yayımladıkları mesajlarda günün önemini vurguladılar. Kıbrıs Türk Platformu, Kıbrıs Türk halkının geçmişiyle gurur duyduğunu, geleceğe güvenle baktığını ifade ederek, Kıbrıs'ta siyasi, kalıcı ve yaşayabilir çözümden yana olduklarını vurguladı. Ulusal Halk Hareketi (UHH) de, 1 Ağustos'un Kıbrıs Türkü'nün varoluş ve özgürlükmücadelesinin örgütlü bir yapıya kavuşturma kararı aldığı gün olduğunu belirterek Kıbrıs Türk halkının inançla, kararlılıkla verdiği mücadeleyi 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurarak devlet erki ile taçlandırdığını kaydetti. UHH, şehitlere rahmet, gazilere de sevgi ve saygılar sunarak, KKTC'yi sonsuza kadar yaşatma sözü verdi. Öte yandan birçok kurum, kuruluş ve örgüt Toplumsal Direniş Bayramı ile ilgili mesajlar yayınlayarak kutlamalarda bulundular. Gün nedeniyle spor karşılaşmaları,etkinlikler ve akşam saatlerinde Güvenlik Kuvvetleri'nin kuruluş yıldönümü resepsiyonu düzenlenmesi bekleniyor.
Kaynak: http://www.medya73.com/haber/kktcde-toplumsal-direnis-bayrami-kutlamalari.html


Özbekistan'da üniversite sınavı önlemleri
Özbekistan'da bugün yapılacak üniversiteye giriş sınavları nedeniyle GSM şirketlerinin sağladığı SMS, MMS, WAP, GRPS ve 3G hizmetleri verilemeyecek.

Taşkent- Özbekistan'da bugün, üniversiteye giriş sınavları dolayısıyla ülkede faaliyet gösteren cep telefonu şirketleri hizmetlerini geçici olarak durdurdu.
Şirketlerin, bugün sınav süresince SMS, MMS, WAP, GRPS ve 3G hizmeti vermeyecekleri bildirildi.
Cep telefonu şirketlerinin faaliyetlerini durdurmasının nedeninin, öğrencilerin sınavlara kaçak telefon sokmasını ve sınav sırasında cep telefonlarından istifade etmesini engellemek olduğu belirtildi.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=162564


Özbekistan, İnşaat Sektöründe Yüzde 11.5 Oranında Büyüdü
Özbekistan’da yılın ilk yarısında ekonomi yüzde 8 büyürken, enflasyon oranı yüzde 4 oldu.

» Özbekistan, Metalurjiye Yatırım Yapacak
» Bank Asya'dan Özbekistan'a Dev Kredi
» Özbekistan ile Tacikistan Enerji de Anlaşamıyor
» Özbekistan 75 İşletmenin İhalesini Yapacak
» Özbekistan İnşaat Sektöründe Yükselişi Yakaladı


Bakanlar Kurulu’nca yayımlanan sosyo-ekonomik gelişme sonuçlarına göre, yılın Ocak-Haziran aylarında ülke ekonomisi yüzde 8 oranda büyürken, sanayi üretimi yüzde 8, tarım sektörü yüzde 6,9, tüketim malları üretimi yüzde 11,8, inşaat sektörü yüzde 11,5, hizmetler sektörü ise yüzde 12 oranda artış gösterdi.Yılın bu döneminde devlet bütçesinin milli gelirin yüzde 0,2’si oranında fazla verirken, enflasyon oranı yüzde 4 oldu. Yılın 6 ayında mal ve hizmet ihracatı yüzde 14,3 oranda artarken, bunun sonucunda dış ticarette 2,5 milyar dolar fazlalık meydana geldi.Yılın ilk yarısında ülke ekonomisine yapılan toplam yatırım hacmi yüzde 4,8 artışla 4,4 milyar doları bulurken, toplam yatırımın yüzde 72’si üretim sektörüne yönlendirildi. Yılın bu döneminde ülke ekonomisine 1,7 milyar dolarlık yabancı yatırım yapılırken, bunun 1,57 milyar dolarını doğrudan yabancı yatırımlar oluşturdu.
AA
Kaynak: http://www.emlakhaberleri.com/insaat-haberleri/ozbekistan-insaat-sektorunde-yuzde-115-oraninda-buyudu.html


Serbest ticarette ilk adım atıldı
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında serbest ticaret alına oluşturulmasına yönelik ilk adım atıldı. Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında "Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi’nin" (Close Neighbors Economic and Trade Association Council-CNETAC)" kurulması karara bağlandı.

CNETAC çerçevesinde ortak dört ülke, DTÖ Hizmetler Ticareti Genel Anlaşması’nı (GATS) dikkate almak suretiyle aralarındaki hizmetler ticaretinin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesinin teşviki amacıyla işbirliği yapacak.Devlet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 10 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 3’üncü Türk-Arap İşbirliği Forumu çerçevesinde, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan Dışişleri Bakanlarının bir araya gelerek imzaladıkları Deklarasyon ile uzun vadeli stratejik ortaklığın geliştirilmesi ve ekonomik entegrasyona doğru ilerlenmesi hedefiyle bir "Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi (YDDİK)" tesis edildiği bildirildi. Bu çerçevede malların ve kişilerin serbest dolaşımını öngören bir serbest ticaret alanı oluşturulmasını kararlaştırıldığı açıklandı. Bu amaçlar doğrultusunda, 31 Temmuz’da İstanbul’da, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ev sahipliğinde, Suriye Arap Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, Ürdün Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Amer Hadidi ve Lübnan Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohammad Safadi’nin katılımları ile bir dörtlü toplantı gerçekleştirildiği anımsatıldı.Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplantıda, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında bir ekonomik entegrasyonun tesis edilmesi hedefine yönelik seçeneklerin görüşüldüğünü bildirerek, bu kapsamda dört ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmaları ağının tesisine yönelik çalışmaların tamamlanmasının öncelikli konulardan birisi olarak belirlendiğini kaydetti.

BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ
Toplantıda ayrıca, Türkiye, Lübnan, Suriye, Ürdün arasında ekonomi ve ticaret konularında ortak bir işbirliği platformu olarak hizmet vermek üzere Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Konseyi’nin (Close Neighbors Economic and Trade Association Council-CNETAC)" kurulmasının kararlaştırıldığını kaydetti. CNETAC’ın dört ülke arasında bir Serbest Ticaret Alanı oluşturulması sürecini gözden geçirmesi ve gereken hallerde tavsiyelerde bulunması üzerinde mutabakata varıldığını belirten Çağlayan, CNETAC’ın, ikili temelde gerçekleştirilmesi öngörülen işbirliği faaliyetlerini dört ülkenin yer alacağı bir platforma taşıyarak sanayi, tarım, hizmetler, ulaştırma, enerji, çevre, rekabet, fikri mülkiyet hakları ve uluslararası ticaret müzakereleri gibi alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine ve ticaretin akışının kolaylaştırılması için lojistik merkezleri kurulması, gümrüklerin modernizasyonu ve otomasyonu, kombine taşımacılık, KOBİ’ler arasında sınır ötesi kümeleşmenin sağlanması gibi ortak projelerin oluşturulmasına hizmet etmesinin amaçlandığını bildirdi.

CNETAC’IN BAKANLAR DÜZEYİNDEKİ İLK TOPLANTISI ARALIK’TA
ŞAM’DACNETAC’ın kuruluş amaçları doğrultusunda gerekli teknik çalışmaları yürütmek üzere bir Ortak Komite kurulmasının da kararlaştırıldığını ifade eden Çağlayan, açıklamasını şöyle sürdürdü:"CNETAC’ın Bakanlar düzeyinde müteakip toplantısının 2010 yılının Aralık ayında Şam’da gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata varılmıştır. Ayrıca, toplantıda ele alınan işbirliği alanları ile ilgili olarak önceliklerin belirlenmesi ve bir yol haritasının çıkarılması için ilgili ülkelerin yetkili temsilcilerinden oluşacak bir Komite kurulması kararlaştırılmış olup, bu Komitenin ilk toplantısı da 2010 yılı Eylül ayında Amman’da gerçekleştirilecektir.Bu sıkı işbirliği kapsamında, 2009 yılı itibarı ile 723 milyar dolarlık Gayrı Safi Yurtiçi Hasılaya, 176 milyar dolar tutarında ithalat ve 131 milyar dolar ihracat kapasitesine ve 105 milyonluk nüfusa sahip olan bir coğrafyada, tarife ve tarife dışı engellerden arındırılmış uluslararası düzeyde modern altyapıya sahip liberal bir ticaret ve yatırım ortamı yaratılarak söz konusu dört ülke arasında ticaret ve yatırımların artırılması ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, bu toplantı vesilesiyle Lübnanlı meslektaşım Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohammad SAFADİ ile ikili bir görüşme yaparak müzakereleri hala devam etmekte olan ve son aşamaya gelen Türkiye-Lübnan Ortaklık Anlaşması’nın bir an önce sonuçlandırılması gerektiği hususunda görüş birliğine vardık" dedi.

DEKLARASYON NE GETİRİYOR?
Ürdün, Lübnan, Suriye arasında Serbest Ticaret Alanı oluşturulmasına yönelik olarak "Yakın Komşular Ekonomik ve Ticaret Konseyi" kurulması hakkında imzalanan Ortak Deklarasyon metni şöyle:-Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye (Ortak Ülkeler) arasında bir serbest ticaret alanı oluşturmaya yönelik çabalar için faydalı ve etkin çok uluslu bir platform olarak işlev görmesi amacıyla bir "Yakın Komşular Ekonomik ve Ticari Ortaklık Konseyi (CNETAC)" kuruldu.-CNETAC, ortak ülkeler arasında bir serbest ticaret alanı oluşturulması sürecini gözden geçirecek ve gereken hallerde tavsiyelerde bulunacak.-CNETAC, ortak ülkeler arasında, mevcut işbirliği ilişkilerini güçlendirmeyi ve geliştirmeyi, ticarete ve yatırıma yönelik yeni imkanlar yaratmayı, gümrük idareleri arasında işbirliği oluşturmayı, gümrüklerde otomasyonun ve modernizasyonun geliştirilmesini, daha ileri düzeyde rekabet edebilirliğe ulaşılması için yenilikçiliğin teşvikini, araştırma ve geliştirmenin özendirilmesini, ekonomik büyüme ve kalkınmayı özendirmek amacıyla özel sektörün stratejik ittifaklar geliştirme ve kurma konularında desteklenmesini, KOBİ’lerin sınır ötesi kümelenme yoluyla geliştirilmesini, ilgi alanlarındaki işbirliği faaliyetlerinin seviyesinin yükseltilmesi ve daha da geliştirilmesi gibi hususları amaçlayan işbirliği faaliyetlerini araştıracak.

İKİLİ ANLAŞMALARA HALEL GETİRİLMEYECEK
-Ortak Ülkeler arasındaki ikili Anlaşmalara halel getirmeksizin, CNETAC çerçevesinde kapsanacak işbirliği alanları mal ticareti, hizmetler, yatırımlar, ulaştırma ve kombine taşımacılık, lojistik merkezleri, enerji, çevre, rekabet, fikri mülkiyet hakları, hava ulaşımı, madencilik, turizm, eğitim ve bölgesel ve çok uluslu platformlarda işbirliğini içerebilecek, ancak bunlarla sınırlı kalmayacak.-Ortak ülkeler CNETAC çerçevesinde, DTÖ Hizmetler Ticareti Genel Anlaşması’nı (GATS) dikkate almak suretiyle aralarındaki hizmetler ticaretinin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesinin teşviki amacıyla işbirliği yapacak.-CNETAC, ortak ülkeler arasındaki ticaretin önündeki diğer engellerin kaldırılması ve bölgelerindeki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi olasılığını gözden geçirecek.-CNETAC, Ortak Ülkelerin gerekli göreceği bu türden diğer faaliyetlerde de bulunabilecek ve yılda en az iki kez bir araya gelecek.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/serbest-ticarette-ilk-adim-atildi/ekonomi/sondakika/01.08.2010/1271010/default.htm


"Türkiye bizim en yakın partnerimiz"
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Türkmenistan'ın en yakın partneri olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov 27-28 Temmuz günleri arasında Ankara'da yapılan Türkmenistan -Türkiye hükümetlerarası ekonomik komisyonun üçüncü dönem toplantısının sonuçları ile ilgili bilgi verdi. Muhammedov, toplantı sonucunda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir protokole imza atıldığını kaydetti.

Türkmen heyetinin Ankara'daki temaslarının sonucundan memnun kaldığını dile getiren Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Türkiye ile olan karşılıklı çıkara dayalı işbirliğinin daha da arttırılması için çaba harcadığını kaydetti. Türkmen lider, iki ülke arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, sanayi, eğitim gibi birçok alanda geleneksel işbirliğinin gelecekte de geliştirilmesi için önemli potansiyelin olduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, günümüzde dünyada büyük miktarda enerji kaynaklarını yurtdışına ihraç eden Türkmenistan'ın ekonomisinin istikrarlı büyüdüğünü kaydetti. Berdimuhamedov, "Aralarında Türk şirketlerinin de bulunduğu yabancı şirketlerin katılımıyla yeni fabrikalar inşa ediliyor. Sanayi tesisleri yeniden işletmeye kazandırılıyor. Ülkeye yeni teknolojinin getirilmesi için sıkı bir işbirliği yapılıyor. " dedi.

Enerji sektörünün Türkmen-Türk işbirliğinin önemli bir ayağını oluşturduğunu ifade eden Berdimuhamedov, iki ülkenin bu stratejik alandaki işbirliğinin genişletilmesi için yoğun çaba harcadığının altını çizdi. Türkmen lider ayrıca, Ankara'da gerçekleştirilen Türkmenistan-Türkiye hükümetlerarası ekonomik komisyonun üçüncü dönem toplantısının sonuçlarının işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: http://www.stargazete.com/dunya/-turkiye-bizim-en-yakin-partnerimiz--haber-282283.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder