30 Ekim 2010 Cumartesi




30 Ekim, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/
Başlıklar:
  • Azerbaycan Savunma Bakanı Safar Abiyev Özbekistan'a geliyor.
  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan Ukrayna'ya naklettiği petrolün hacmini artırmaya hazırdır
  • Kazakistan Meclis Başkanı Muhamedjanova‚ Rusya'dan Dostluk Nişanı
  • Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 87. yıl dönümü Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te de kutlandı
  • Kırgızistan'ın Yeni Meclis Salonu Milletvekillerini Bekliyor
  • KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 1 Kasım'da Ankara'da
  • Özbekistan‚ Asya U16 Şampiyonası'nda Tacikistan'ı Dağıttı 8-1
  • Türkiye'nin dinamik nüfusu tehdit altında
  • Türkmenistan'da 29 Ekim Coşkusu
  • Türkmenistan En Büyük Deniz Limanını Modernize Edecek


Azerbaycan Savunma Bakanı Safar Abiyev Özbekistan'a geliyor.
Azeri bakanın bu yılın sonuna kadar Özbekistan'a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.
Özbekistan'ın Azerbaycan Büyükelçisi İsmatulla İrgaşev'e dayandırılarak Rus basınında yer alan haberde, Azerbaycan Savunma Bakanı Abiyev'in bir dizi temaslarda bulunmak üzere bu yılın sonuna kadar Taşkent'e bir ziyaret gerçekleştirmesinin beklendiği belirtildi.
Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan'a destek çıkan Özbekistan'a en son 27-28 Eylül günleri arasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev tarafından bir ziyaret gerçekleştirilmişti.
Öte yandan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Kasım 2009'da Özbekistan ve Azerbaycan arasında askeri-teknik işbirliği konusunda hükümetler arası anlaşmayı onaylanmıştı. Anlaşma Özbekistan Savunma Bakanı Kabil Berdiyev'in Mart 2009'da Bakü'ye yaptığı ziyaret sırasında imzalanmıştı.
Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan'a destek çıkan ve işgal altındaki toprakların kan dökülmeden geri iadesini isteyen Özbekistan'ın Ermenistan'la diplomatik ilişkisi bulunmuyor. (Kaynak: Cihan Haber Ajansı 30.10.2010 11:38)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan Ukrayna'ya naklettiği petrolün hacmini artırmaya hazırdır
Bu sözleri Kiev'de resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın toplantısı söyledi.

"Biz cari yılda Ukrayna pazarlarına 1 milyon ton petrol nakil yaptık. Gelecekte bunu artırmayı planlıyoruz, Hazar'ın doğu kıyısından bizim Komşularımızın petrolü de nakil edilebilir. Bu, Hazar bölgesi ülkelerinin entegrasyonuna yardımcı olabilir. Biz yeni bir enerji bölgesi oluşturacağız"
Aliyev, bu işbirliğinin ne kadar başarılı olcağı, enerjinin nakli ile ilgili sorunların çözümüne bağlıdır. Cumhurbaşkanı belirtilen konuyu Ukraynalı mevkitaşı ile müzakere ettiğini söyledi. (Kaynak: BAKÜ-1NEWS.COM.TR 28.10.2010)


Kazakistan Meclis Başkanı Muhamedjanova‚ Rusya'dan Dostluk Nişanı
Kazakistan Meclis Başkanı Ural Muhamedjanov'a Rusya Federasyonu 'dostuk' nişanı verildi.
Rusya'nın Santpetersburg şehrinde AGİT dönem başkanı Kazakistan ve Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamenterler Asambles'nin birlikte düzenlediği toplantıya katılmak için bu ülkede bulunan Muhamedjaov'a nişan Tavriya Sarayı'nda yapılan törenle takdim edildi. Nişanı Muhamedjanov'a Rusya Fedarasyonu Cumhurbaşkanı adına Birleşik Rusya Partisi Başkanı Boris Grislov takdim etti.

Kazakistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkılarından dolayı bu nişana layık görülen Meclis Başkanı Muhamedjanov, ödülü Kazak halkı adına aldığını söyledi. Kazakistan Meclis Başkanı Ural Muhamedjanov'a Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev'e teşekkür etti. (Kaynak: haberoku.net)
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 87. yıl dönümü Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te de kutlandı
Bişkek- Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Necat Akçal, dün akşam Cumhurbaşkanlığı Rezidansındaki restoranda resepsiyon verdi.
Resepsiyona Milli Devlet İstihbarat Teşkilatı Başkanı (GSNB) Keneşbek Düşebayev ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Dinara Kemelova'nın yanı sıra, Ahıska Türkleri Dernek üyeleri, Kırgız toplumunun önde gelen liderleri, büyükelçiler, diplomatik misyon temsilcileri, Kırgız ve Türk işadamları ile Türk vatandaşları katıldı. Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dinara Kemelova, yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 87'inci yıl dönümü dolayısıyla Bişkek'teki Türk Büyükelçisini ve Türk halkını kutluyorum" dedi.

Türkiye'nin Kırgızistan için önemli bir ortak olduğunu belirten Kemelova, ortak değerleri olan Kırgızistan ile Türkiye arasında gelişen ilişkilere büyük önem atfettiklerini söyledi.Kemelova, Türkiye;nin Kırgızistan'a yaptığı çok yönlü yardımlarının ortak siyasi diyaloğun gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydetti. Kemelova, ülkede son siyasi ve sosyal olaylarda kardeş Türkiye'nin yardım ve destek elini uzatan ilk ülkelerden biri olduğunu ve bölgede barışın ve istikrarın korunmasına büyük katkı sağladığını dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde kararlı olduklarını vurgulayan Kemelova, "Bugün de yarın da el ele vereceğimiz Türkiye ile birlik içinde büyük başarılara imza atacağız" diye konuştu.

Büyükelçi Akçal da Türkiye'nin 87. yıl dönümünü Kırgızistan'da kardeş bir halkla birlikte kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin izlediği barışçıl aktif dış politikayla dünya barışına katkı sağladığını ve tarihinde sosyal, ekonomik ve siyasi problemleri aşarak başka ülkelere örnek olduğunu belirten Akçal, Kırgızistan'da nisan ile haziran ayında yaşanan acı olayların ardından bu ülkeye yapılan yardım ve desteği anlattı.A kçal, Türkiye'nin Kırgızistan'ın istikrarına ve bölgede barışın korunmasına destek vermeyi sürdüreceğini ifade etti.
(Kaynak: Cumhuriyet.com.tr)
Kırgızistan'ın Yeni Meclis Salonu Milletvekillerini Bekliyor
BİŞKEK (CİHAN) - Kırgızistan'da yaşanan kanlı 7 Nisan halk ayaklanmasının ardından, yaklaşık 3 hafta önce yapılan genel seçimde 5 parti meclise girmeye hak kazandı. Ülkedeki ayaklanmalar sırasında kullanılmaz hale gelen meclisin koltukları hummalı bir çalışmayla hazır hale getirildi. Kırgızistan'da koltuklar hazır ancak, milletvekilleri henüz oturuma başlamadı.

Kırgızistan tarihinde meclis ilk kez 70 yıl önce toplandı. Kırgızistan bağımlı olduğu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde 12 kez genel seçim, bağımsızlığından sonra ise 20 yıl içinde 5 kez milletvekili seçimi gerçekleşti. Yüksek istişare veya yüksek meclis anlamına gelen Kırgızistan parlamentosunun resmi adı Cogorku Keneş. Cogorku Keneş, son olarak devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in kurucusu olduğu Ak Col Halk Partisi'nin çoğunluk sağladığı ve diğer partilerden oluşan toplam 90 milletvekili ile 7 Nisan'dan sonra geçici hükümet tarafından fesh edildi. Halk ayaklanması ile Cogorku Keneş binası eylemciler tarafından talan edilirken, Devlet Başkanlık binasının yüzde 90'lık kısmı da kullanım dışı kaldı.

Meclis yönetim sistemini yüksek tutulan Kırgızistan'da 120 milletvekili için geniş salon hazırlatıldı. Ak Üy (Beyaz Saray) adı verilen Devlet Başkanlığı binasına yerleştirilen yeni meclis salonunda 120 milletvekilinin dışında devlet başkanı, hükümet kabinesi yeri de hazırlatılırken toplam 650 oturma yeri bulunuyor.

Devlet Başkanlığı Çalışma Dairesi Başkanı Turuspek Koyonaliyev'in anlattıklarına göre, olaylardan sonra talan edilen devlet başkanlığı binasının yeniden yapılandırılması için 800 milyon som (17 milyon ABD doları) gerektiğini söyledi. Koyonaliyev bütçe darlığı nedeni ile 40 milyon som (900 bin dolar) harcama ile ilk olarak meclis salonu ve milletvekillerinin çalışma odalarını hazırladıklarını belirtti.

Kırgızistan'ın Ak Üy'ü devrik Devlet başkanları Askar Akayev ve Kurmanbek Bakiyev döneminde bir kaç kez eylemciler tarafından işgal edildi. En son 7 Nisan halk ayaklanması esnasında binayı korumak amacıyla özel güvenlik ekipleri eylemcilere karşı ateş açarak 84 kişiyi öldürmüştü. Kanlı 7 Nisan anıtının dikildiği demir korukluğun içinde bulunan Cogorku Keneş, ülkenin kaderini belirleyecek kararları alması bekleniyor. (Kaynak: haberoku.net)

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 1 Kasım'da Ankara'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler ve Rum Kesimiyle başlayacak üçlü görüşmeler öncesinde Pazartesi günü Ankara'ya gelecek. Abdullah Gül'le bir araya gelecek olan Eroğlu'nun gündeminde, Kıbrıs müzakerelerinde izlenecek yol haritası var.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, resmi temaslar gerçekleştirmek ve Abdullah Gül'le görüşmek üzere 1 Kasım'da Ankara'ya gelecek.
Eroğlu'na Ankara ziyaretinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük ile kalabalık bir heyetin de eşlik edeceği belirtildi.

Ziyarette Birleşmiş Milletler, Rum Kesimi ve KKTC arasında önümüzdeki günlerde başlaması beklenen üçlü görüşmeler öncesinde izlenecek yol haritasının ele alınması bekleniyor. (Kaynak: Ulusalkanal.com)
Özbekistan‚ Asya U16 Şampiyonası'nda Tacikistan'ı Dağıttı 8-1
Özbekistan başkent Taşkent'te devam eden Asya U16 Futbol Şampiyonası'nda komşu Tacikistan'ı dağıttı.
TAŞKENT (CİHAN) - Özbekistan ilk ve ikinci yarıda bulduğu gollerle rakibi Tacikistan'ı 8-1 gibi farklı bir sayiyla yendi. Bu skor aynı zamanda 24 Ekim'de başlayan şampiyonada bugüne kadar kayd edilen en farklı skor oldu.

İranlı hakemin yönettiği ve Taşkent Pahtakor Stadı'nda oynanan karşılaşmayı yaklaşık 15 bin dolayında Özbek seyirci izledi. Özbekistan'ın bariz bir üstünlük sergilediği karşılaşmanın ilk golü daha karşılaşmanın başında ikinci dakikada geldi. Özbekistan ilerleyen dakikalarda üç gol daha bularak ilk yarı sonunda 4-0'lik üstünlükle soyunma odasına gitti. Özbekistan'ın gol yağmurunu ikinci yarıda da sürdü Özbekistan ikisi penaltıdan olmak üzere toplam dört gole daha imza atarak Tackistan karşısında farkı açtı.

Tacikistan'ın tek golü ise karşılamanın 59. dakikasında geldi. Bu skorla Tacikistan şampiyonaya veda ederken Özbekistan ise grup lideri olarak bir süt tura çıktı.

A grubunda yer alan Özbekistan, ilk grup maçında Endonmezya'yı 3-0 yenerken grup ikinci tur maçında ise Ürdün'le golsüz berabere kalmıştı.

Bu arada A grubunda ikinci tura kalan bir diğer takım ise Ürdün oldu. Ürdün, bugün oynanan son grup maçında Endonezya'yı 1-0 yenerek Özbekistan'dan sonra adına bir üst tura yazdıran bir diğer takım oldu. (Kaynak : Haber 50)
Türkiye'nin dinamik nüfusu tehdit altında
Yapılan araştırmalar Türkiye'nin nüfusunun bu yüzyıl ortalarında 100 milyonun altında kalarak durağanlaşacağını ortaya koydu. Araştırma, nüfus artış hızı giderek azalan Türkiye'nin, orta vadede genç ve dinamik olma özelliğinin ortadan kalkacağını öngörüyor.

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından, 2008 yılında yapılan Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve TÜBİTAK'ın Kamu Araştırmaları Grubu'nun (KAMAG) katkılarıyla yürüttüğü "Türkiye'de Nüfusa İlişkin Göstergeler" başlıklı araştırmanın sonuç raporu, geçen ay tamamlandı.Araştırma, başka veri kaynaklarından sürekli, doğru ve ayrıntılı bir biçimde elde edilemeyen Türkiye'deki doğurganlık, aile planlaması ve ana ve çocuk sağlığı konularında bilgi sağlamak üzere yürütüldü.
Araştırma kapsamında 10 bin 525 hanehalkı, 7 bin 405 kadın ile görüşüldü. Araştırma, örnekleme planı araştırmacılara klasik kent-kır ve beş bölge ayrımının ötesinde bazı göstergeler için 12 alt-bölgeya ait analiz yapma olanağı sunuyor.
"Doğurganlık azalıyor"
Araştırma sonuçları, kadınların doğurganlık çağlarının sonunda ortalama olarak 2.2 çocuğa sahip olduklarını gösterdi.
En yüksek doğurganlık hızı sırası ile 20-24 ve 25-29 yaş gruplarında yaşanıyor. En yüksek doğurganlık hızı Doğu Anadolu'da (3.3), en düşük doğurganlık hızı ise kadın başına 1.9 doğum ile Batı, Orta ve Kuzey Anadolu'da görülüyor. Araştırma sonuçları, doğurganlık düzeyi sadece Batı Anadolu değil, Orta ve Kuzey Anadolu'da da yenilenme düzeyi olan kadın başına 2.1 çocuğun altına düştüğünü gösteriyor.
Araştırma, 1970'li yıllarda yaklaşık 5 çocuk sahibi olan kadınların, günümüzde 2 çocuk sahibi olmalarını ortaya koyarken, doğurganlık düzeyindeki önemli azalma dikkati çekiyor. Bu azalmanın sebebi, evliliklerin geciktirilmesi ile gebeliği önleyici yöntemlerin kullanımının artmasına bağlanıyor. Ayrıca, Türkiye'de evli her beş kadından dördünün doğurganlığını sonlandırmak veya ertelemek istiyor.
Nüfusun artış hızı
Raporda, cumhuriyetin ilanında 13 milyon olan Türkiye nüfusu, 1950'li yılların sonunda 2 katına ulaştığı, 1985'de 50 milyonu aşan ülke nüfusun, 2000 nüfus sayımı sonuçlarına göre 67,8 milyona ulaştığı, günümüzde ise, Türkiye nüfusunun 71.8 milyon olduğunun tahmin edildiği bilgileri yer aldı.
Araştırmaya göre, Türkiye'de doğurganlık, ölüm ve diğer demografik süreçlerde yaşanılan değişime eşlik eden bir diğer değişim de nüfus artış hızlarında meydana geldi.1970'li yıllarda yüzde 2.5'lik bir hızla artan nüfus, günümüzde yüzde 1.8'lik bir hızla artıyor. Bu değişim, 28 yılda iki katına ulaşabilecek bir nüfus yapısından, 40 yılda iki katına ulaşılabilecek bir nüfus yapısına geçildiğini göstermesi bakımından önem taşıyor.
Sonuçlar, önceki araştırma bulguları ile birlikte ele alındığında, Türkiye'de demografik yapının önemli bir değişme süreci içinde bulunduğunu ortaya koydu. Bu yapı değişikliği ya da demografik geçişin Türkiye için sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmelere yer veriliyor:
-Türkiye'nin nüfus büyüklüğü, içinde bulunduğumuz yüzyılın ortalarında yüz milyonun altında kalarak durağanlaşacak.
-Genç nüfusun (15 yaşın altındaki nüfus) toplam nüfus içindeki payı azalmaya devam edecektir. Bu azalma, Türkiye'nin 'genç ve dinamik nüfus' olma özelliğini orta vadede ortadan kaldıracaktır.
-Yetişkin nüfusun (15-64 yaşındaki nüfus) toplam nüfus içindeki payı, yüzyıl ortalarına kadar artmaya devam edecek. Bu gelişme Türkiye'nin giderek artan oranda bir 'istihdam' sorunu ile karşılaşacağını gösteriyor.
-Yaşlı nüfusun (65 ve üstü yaşlardaki nüfus) toplam nüfus içindeki payı da artmaya devam edecek. Yaşlı nüfus hacminin artmasının temel nedeni doğurganlık hızındaki düşme.
- 1970'li yıllarda toplam nüfus içinde sadece yüzde 2'lik bir yer tutan 'yaşlılar', günümüzde yüzde 7'lik bir yer tutuyor. Günümüzden 25 yıl sonra yaşlı nüfus oranının yüzde 9'a, yaşlı nüfus hacminin ise 8 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durum, Türkiye'nin yakın gelecekte 'yaşlıların finansmanı' sorununu daha kuvvetle hissedeceğini gösteriyor.
Nüfus yaşlanıyor, evlenme yaşı yükseliyor
Araştırma sonuçlarına göre, 15 yaşın altındaki nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 27'ye düşerken 65 yaş ve üzeri nüfusun payı ise yüzde 7'ye yükseldi. Bu bulgularla uyumlu olarak Türkiye nüfusunun ortanca yaşı da 26.5'e yükseldi.
Türkiye'de 25-49 yaş grubundaki kadınlar için ortalama evlenme yaşı 21 olarak belirlendi. Son yirmi yıl içinde ortalama ilk evlenme yaşında da yaklaşık olarak 3 yıllık bir artış yaşandı.
Türkiye'de çok genç yaşlardaki evlenme davranışında önemli bir değişim görülmekteyse de araştırma sonuçları 15-19 yaş grubundaki kadınların yüzde 10'unun evlenmiş olduğunu ortaya koydu.
Hanehalkı büyüklüğü azalıyor
Verilere göre, son 15 yılda Türkiye'deki ortalama hanehalkı büyüklüğü 4.5 kişiden 3.9 kişiye düştü. Kentsel alanlarda 3.8 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, kırsal alanlarda ise 4.2 kişi olarak belirlendi.Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 70'inde 4 veya daha az kişi bulunuyor ve nüfusun yüzde altısı ise tek kişilik hanelerde yaşıyor.
Bebek ölüm hızı
Araştırma verileri, 1970'li yıllarda binde 130 olan bebek ölüm hızının günümüzde binde 17'ye düştüğünü gösteriyor. Beş yaş altı ölüm hızı ise, binde 24'e düştü.
Bebek ölüm hızının günümüzdeki düzeyi, sosyo-ekonomik olarak Türkiye ile benzer özelliklere sahip ülkelere göre halen yüksek olduğunu gösteren araştırma, Türkiye ekonomik göstergelerindeki başarısını sağlık ve demografik göstergelerine yansıtamamış ülkeler arasında bulunuyor.
Türkiye'de bebek ölüm hızının hızla azalmasında, sağlık sistemindeki gelişmeler yanında doğurganlık düzeyi ve örüntüsündeki değişim de önemli bir rol oynuyor.Türkiye'de bebek ölüm hızındaki hızlı azalma, doğuşta yaşam beklentisinin de hızla artmasına yol açıyor. 1970'li yıllarda 55 yıl olan doğumda yaşam beklentisi, günümüzde erkekler için 69 kadınlar için ise 73 yıla yükseldi. (Kaynak: cnnturk.com)
Türkmenistan'da 29 Ekim Coşkusu
Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. kuruluş yıl dönümü, Türkmenistan'da da büyük bir coşku ile kutlanıyor.
AŞKABAT (CİHAN) - Başkent Aşkabat'taki Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene; Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, elçilik çalışanları, Türk iş adamları, öğrenci velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak okulun bahçesindeki Mustafa Kemal Atatürk'ün büstüne çelenk koyuldu. Ardından şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Büyükelçi Bıçaklı ve Eğitim Müşaviri Ömer Kalay günün anlamını ifade eden konuşmalar yaptı. Büyükelçi Bıçaklı konuşmasında, en uygun idare şeklinin 'Cumhuriyet' olduğunu ifade ederek, bu bayramı Türkmenistan'da kutlamanın gurur verici olduğunu kaydetti.

Eğitim Müşaviri Ömer Kalay ise konuşmasında, Türkiye halkının her türlü engeli aşarak uygar bir toplum haline geldiğini ifade etti. Törende, okulun öğrencileri tarafından hazırlanan program ilgiyle izlendi. Minik öğrencilerin hazırladığı gösteriler, programa ayrı bir renk katarken, misafir Türkmen okul öğrencilerinin milli halk oyunları ve davul gösterisi izleyicileri coşturdu.
Büyükelçi Bıçaklı program sonunda, öğrenciler arasında yapılan kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencileri ödüllendirdi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği akşam da President Oteli'nde Cumhuriyet Resepsiyonu
verecek. (Kaynak: haberoku.net)
Türkmenistan En Büyük Deniz Limanını Modernize Edecek
AŞKABAT (CİHAN) - Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ile Türkmenistan hükümeti arasında Türkmenbaşı limanının modernizasyon projesine ilişkin işbirliği anlaşmasına imza atıldı. İmzalanan anlaşma gereğince, İBRD Türkmenistan'daki en büyük deniz limanının modernleştirilmesi için 62 milyon dolar para desteğinde bulunacak.

İmza törenine bakanlar kurulu üyeleri, banka müdürleri, Dünya Bankası'nın Orta Asya bölgesel direktörü Moto Konishi ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası temsilcileri katıldı. İBRD ile Türkmenistan arasında imzalanan anlaşma sonucunda Hazar denizi kıyısındaki Türkmenbaşı limanında modernize çalışması başlatılacak. Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası bu çalışmalar için Türkmen tarafına 62 milyon dolar değerinde para desteğinde bulunacak.
Dünya Bankası Orta Asya sorumlusu Moto Konishi konuyla ilgili değerlendirmesinde, bu projenin stratejik işbirliği açısından son derece önemli olduğunu kaydederek, Türkmenistan'ın ulaşım altyapısının geliştirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti.

Deniz ticaret filosunu kuran Türkmenistan için Türkmenbaşı limanının onarılması son derece önemli bir proje olarak görülüyor. Türkmenistan, deniz üzerinden yük taşımacılığını arttırmak amacıyla Rusya'ya 3 gemi inşa ettirdi. Her birisi 15 milyon dolar olan gemilerde petrol ve diğer ürünlerin taşınması öngörülüyor. (Kaynak : Haber 50)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder