9 Ekim 2010 Cumartesi

9 Ekim 2010, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/

Başlıklar:
  • Azerbaycan-Türkiye müsabakası 12 Ekim'de
  • Nazarbayev Türk şirketlerini Kazakistan'a yatırım yapmaya davet etti
  • Kırgızistan yarın sandık başına gidiyor
  • KKTC'ye 220 milyon dolarlık turizm yatırımı
  • KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Schulz'la buluştu
  • Özbekistan'ın BM temsilcisi: Aral milyonların problemi
  • 'Türkmenistan ekonomisi sadece doğalgaza bağlı değil'
  • Türkmenistan'da 27 yaşını geçenler askere alınmayacak

Azerbaycan-Türkiye müsabakası 12 Ekim'de
2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'ndaki 4. maçında Azerbaycan'la karşılaşacak olan Türkiye Milli Takımı, THY'ye ait bir uçakla bugün Berlin'den Bakü'ye hareket etti.

Azerbaycak'da İlk çalışmasını yarın saat 13.30'da (TSİ) yapacak olan Milli Takım, Bakü'de Hyatt Park Hotel'de konaklayacak. 11 Ekim Pazartesi günü saat 16.15'te Teknik Direktör Hiddink ve iki oyuncunun katılımıyla Tevfik Behramov Stadyumu'nda bir basın toplantısı düzenlenecek.

Azerbaycan-Türkiye müsabakası 12 Ekim'de Tevfik Behramov Stadyumu'nda saat 18.00'de (TSİ) oynanacak. Rumen hakem Aleksandru Dyakonu'nun düdük çalacağı karşılaşmada, yardımcı hakemler Adrian Vidan ve Radu Ghinguleac olacak. Dördüncü hakemlik görevini ise Sebastyan Koltesku üstlenecek.


A Milli Takım kafilesi, 13 Ekim Çarşamba günü saat 09.00'de THY'ye ait uçakla Bakü'den İstanbul'a dönecek.


Milli Takım'ın Azerbaycan maçı için belirlenen antrenman programı ise şöyle;
Yarın: 13.30 FK Baku Kulübü Tesisleri (Medyaya 15 dak. açık)
11 Ekim Pazartesi: 17.00 Tevfik Behramov Stadyumu (Medyaya 15 dak. açık)
(Kaynak: Samanyolu haber)




Nazarbayev Türk şirketlerini Kazakistan'a yatırım yapmaya davet etti
Kazakistan' a 3 günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu ülkeden ayrıldı.


Ziyaretinin son gününde başkent Astana'yı gezen Şahin, havaalanında ayrılmadan önce basın mensuplarına gezisini değerlendirdi. Şahin, Kazakistan temaslarının çok verimli geçtiğini söyledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmesinde, Nazarbayev'in Türk şirketlerini Kazakistan'a yatırım yapmaya davet ettiğini söyleyen Şahin, sadece inşaat alanında değil, petrol, enerji ve tarım alanında da Türk şirketlerine yatırım imkanları olduğunu belirtti.

Kazakistan'da yaşayan ve çalışan Türk vatandaşların karşılaştıkları sorunları başta vize olmak üzere yetkili makamlara ilettiklerini vurgulayan Şahin, "Zaman zaman uygulamalardan dolayı sıkıntılar yaşanabilir. Var olan sorunların çözülmesi için komisyon kurulmasını teklif ettim" dedi.

Şahin, Kazakistan'ın AGİT başkanlığı ve gelecek yıl da İslam Konferansı Teşkilatı'na başkanlık edecek olmasının kendilerini oldukça memnun ettiğini söyledi. (Kaynak: SonDakika)




Kırgızistan yarın sandık başına gidiyor
Kırgızistan, yarın milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek.


5 milyon 328 bin nüfuslu Kırgızistan;da, yurt içinde 2 milyon 836 bin 567, yurt dışında ise 76 bin 557 seçmen, 2 bin 289 sandıkta oy kullanacak. 120 sandalyeli meclise girmek için 3 bin 480 adayın yarışacağı seçimlerde, oy verme işlemi yarın yerel saatle saat 08.00'de (TSİ 05.00) başlayacak, akşam saat 20.00'de sona erecek.

Merkez Seçim Komisyonu, ilk seçim sonuçlarını, sandıklar kapandıktan 3 saat sonra duyurmaya başlayacak.

Seçime girecek partilerin milletvekili çıkarabilmesi için, ülke genelinde yüzde 5, bölgelerde ise yüzde 0,5'lik barajı aşması gerekiyor.

Seçim yasasına göre, her bir partiden meclise en fazla 65 milletvekili girebilecek. Bir partiden 65'ten fazla milletvekili adayının seçimi kazanması durumunda, o partinin "fazla milletvekilleri", komisyon tarafından rezervde tutulacak.

Cumhurbaşkanı, Haziran ayında referandumla kabul edilen ve parlamenter sisteme geçilmesini öngören anayasaya göre, mecliste büyük çoğunluğu elde edecek partiye hükümeti kurma yetkisini verecek.

Seçimlere katılan 29 partiden Ata-Meken Sosyalist Parti, Sosyal Demokrat Parti, Ata Jurt Partisi, Ar-Namıs Partisi, Cumhuriyet Partisi, Ak Şumkar Partisi yanısıra Birlik (Bütün) Kırgızistan Partisi, Zamandaş Partisi, BEK Partisi dikkat çekiyor.

Seçime katılacak 29 partiden 26'sı mevcut parlamenter sistemi değiştireceklerini ve devlet başkanlığının yetkilerini genişleteceklerini belirtiyor.


ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER
Milletvekili seçimlerini, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi ile buna bağlı kurumlar başta olmak üzere, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Parlamenterlerarası Asamblesi, Avrasya Ekonomik Örgütü (EVRAZES), ABD'den Uluslararası Seçim Sistemleri Fonu, Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü ile Milli Demokratik Enstitüsü, Seçim İzleme (ESONV/ ENEMO) Avrupa Ağı, Türk dili konuşan ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Avrupa Parlamentosu'nun da aralarında bulunduğu 32 kurum ve kuruluş ile 52 ülkeden, toplam 850 uluslararası gözlemci izleyecek. (Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16001528.asp )



KKTC'ye 220 milyon dolarlık turizm yatırımı
Dünyada 10 ülkede benzerlerinin bulunduğu belirtilen turistik tesis ve eğlence merkezi "Wonderland"ın (harikalar diyarı) 11’incisi KKTC’de Gaziveren sahilinde kurulacak.

19:41 09 Ekim 2010
Sahilde, 70 dönümlük arazi üzerinde, Türk, İngiliz ve Amerikan ortaklığındaki Ilbe Trading tarafından 220 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek tesisin temelinin, KKTC’nin 27. kuruluş yıldömümü olan 15 Kasım’da atılması hedefleniyor.KKTC Bakanlar Kurulu’nca arazi tahsisi geçtiğimiz günlerde yapılan Wonderland;ın inşaatının uzmanlık gerektiren bazı bölümlerini Amerikalı ve Hollandalı firmalar yürütecek.KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, bugün, tanınmış turizmcilerinden biri ve halen Girne’deki Mercure Hotel;in işletmecisi de olan Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkanı Mustafa Gürbüz’ün ortağı olduğu Ilbe Trading;in yapacağı Wonderland için tahsis edilen araziye giderek yatırımla ilgili basına bilgi verdi; yatırımcı şirketin yetkilileri ve köylülerle görüştü.


DÜRÜST: "YATIRIMLAR İLK KEZ BU BÖLGEYE YÖNLENDİRİLDİ"
Bakan Dürüst, Güzelyurt ve Lefke;ye bugüne dek çeşitli gerekçelerle ciddi yatırım gelmediği için güzelliğin de fark edilmediğini belirterek, ülkeye gelen yatırımların ilk kez bu bölgeye yönlendirildiğini belirtti.Tesisin 220 milyon dolarlık yatırımla hayata geçeceğini kaydeden Dürüst, 5 yıldızlı otelin çok kapsamlı eğlence merkezini de barındırarak günübirlik turizmde, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye ciddi akış sağlamasının hedeflendiğini anlattı.Dürüst, yatırımcının arazi ıslahıyla işe başladığını; Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay ile 1 yıl içinde yeterli yatırım gerçekleştirmediği taktirde arazinin ellerinden derhal alınacağını belirterek, "Ama görüyorum ki olay ciddiye alınmış ve ön tahsis gerçekleştikten 2-3 gün sonrasında ciddi bir çalışma burada başlamıştır. Hedef, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramımızda burada bir temel atılmasıdır" dedi.Her türlü tarım ürünü için elverişli toprak bulunan bölgede bu yatırımın üreticileri besleyeceğini; ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacağını vurgulayan Kemal Dürüst, roller coaster sisteminin de bulunacağını; böyle bir yatırımın ilk kez uygulanacağını ifade etti.


"GÜNEY KIBRIS ALMAK İÇİN ÇOĞ UĞRAŞTI"
KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, Güney Kıbrıs;ın bu yatırımı almak için çok mücadele ettiğini de belirterek, “Güney Kıbrıs;taki yönetim, bu yatırımı oraya çekebilmek için üstün mücadeleler ortaya koydular ama bizim gerek ilgili bakanlıklar gerekse yatırımcının kararlılığıyla ve Anavatan Türkiye;nin desteğiyle dünyada 10 tane daha eşi olan bu yatırımın 11;incisi buraya yapılacaktır" diye konuştu.Yatırımın kimseye zararı olmayacağını ifade eden Dürüst, ekonomik, sosyal, kültürel kalkınma getireceğini; eğlence merkezinin 2 yıl sonra; 3. yılın sonunda ise tesisin tümünün tamamlanacağını bildirdi.Dürüst, yurt dışından turist taşıyacak bir tesis olacağını kaydederek, tüm tur operatörlerinin de bu yatırıma turist taşımasının hedeflendiğini söyledi.Bu yatırımla Güzelyurt-Lefke bölgesinin ciddi anlamda motive olacağını vurgulayan Dürüst, buradaki arazilerin değer kazanacağını, iş sahalarının daha da gelişeceğini, başka yatırımcıların girişimine motivasyon sağlayacağını; en önemlisi de 1500 yatak kapasiteli, 800 odalı bu tesisin bölgede üretilen çilek, patates, üzüm, karpuz ve diğer ürünler için iyi bir pazar olacağını kaydetti.Kemal Dürüst, yatırımın ülke insanının yüzünü güldüreceğini ve kalkınmaya vesile olacağını ifade ederek, "Yanlış bir adım olmadığını ve çok doğru bir kararla bu yatırımın yapılacağını 2 yıl sonra KKTC halkı görecektir" dedi.Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüslerinin ortasında yer alacak turistik tesisin bölgeye farklı yatırımları da çekeceğini belirten Dürüst, sörf turizmi ve dalgıç okullarını örnek verdi.Bu yatırımla, hiçbir şekilde hayvan üreticisi ve çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini, yatırımcının tesis açılmadan bölgedeki üreticilerle bir araya gelerek kimden ne ürün alacağını görüşeceğini bildiren Kemal Dürüst, en önemlisinin de tesisin bölgedeki işsizlik sorununa çözüm getireceğini vurguladı.Tesis için 50-60 dönümlük bir arazinin ön tahsisinin yapıldığını belirten Dürüst, tüm halkın 2 yıl sonra yararlanacağı muazzam bir tesis ortaya çıkacağını; turizmin nimetlerinden tüm halkın yararlanmasını istediklerini; Turizm Master Planı;yla da bunu amaçladıklarını anlattı.


OKTAY: "15 KASIM'DA TEMEL ATILACAK"
Mercure Otel Genel Müdürü ve Wonderland Proje Koordinatörü Serdar Oktay da, yatırımın ön tahsisini alır almaz arazide çalışmalarına başladıklarını, 10 gün içinde ıslah ve telleme işlemlerinin tamamlanacağını söyledi.Oktay, ardından projelerin bakanlığa sunulacağını ve temelin de 15 Kasım;da atılacağını açıkladı.2 yılda tamamlanacak tesisin toplam 70 dönümlük araziye kurulacağını belirten Serdar Oktay, iki bölümden oluşacak yatırımda otel yanında dünyada benzerleri Disneyland diye adlandırılan “eğlence parkı" konseptinin benzerinin gerçekleştirileceğini anlattı.Tesisin benzerinin Ortadoğu;nun hiçbir ülkesinde bulunmadığını ifade eden Oktay, yapılacak yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu tesisle biz bölgeye eğlence parkı kısmında 800, otel kısmında da 500 kişilik istihdam yaratıyoruz, yıllık 100 bin civarında da ziyaretçi bekliyoruz.Roller coaster denilen havada rayla hareket eden tesis, 1 kilometre uzunluğundadır. Dünyada şu anda en uzun roaller coaster 1 kilometredir, bunun aynısını burada ve 3 tane yapıyoruz. Tesis için birçok yerden teklif aldık.Macaristan, Gürcistan, Soçi;den, Polonya, Makedonya'dan teklifler aldık ama arzu ederiz ki KKTC'de bu tesisi en kısa zamanda hayata geçiririz."

"ÜRETİCİLERE DOKUNULMAYACAK
"Serdar Oktay, köylülerin mandıralarla ilgili kaygıları konusunda ise, tesisin mandıraların en az 200 metre uzağında olacağını ve hiçbir hayvan üreticisine dokunulmadan yapılacağını kaydederek, içinde su parkı bulunacak ve eğlence konseptiyle inşa edilen tesisin zaten doğal hayatı koruma amacı bulunduğunu kaydetti.Gaziveren Muhtarı Celal Öz ise, gazetecilerin sorusu üzerine, yatırımın köylüler ve ülke adına iyi olacağını ama mandıraların varlığının ileride sorun yaratabileceği ve yer değiştirmelerinin istenebileceği endişesini taşıdıklarını söyledi. (Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/)



KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Schulz'la buluştu
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adada temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz'u kabul etti.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmede açıklama
.
Schulz, dün de Kıbrıs Rum kesiminde temaslarda bulunmuştu.

Rum basınına göre, Schultz, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve Kıbrıs Rum siyasi parti liderleri ile dün yaptığı görüşmelerde, Avrupa Parlamentosu Hukuk Komitesi'nin gündemine gelecek olan Kıbrıslı Türklere yönelik “Doğrudan Ticaret Tüzüğünü” de ele aldı. (Kaynak: Hurriyet)



Özbekistan'ın BM temsilcisi: Aral milyonların problemi
Özbekistan'ın Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Murat Askarov, Aral Gölü probleminin sadece biz kaç yüz bin kişinin değil, milyonların problemi olduğunu söyledi.

Askarov kurumaya yüz tutan gölün, çevre ve insan yaşamı üzerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakmaya devam ettiğini dile getirdi. BM'de konuşan Askarov sorunun önüne geçmede Orta Asya'daki mevcut su kaynaklarının belli bir sorumluluk perspektifinde kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Askarov ayrıca Orta Asya ülkelerinin bu konuda üstlendikleri sorumluluğu göz ardı etmemesi gerektiği hatırlatmasında bulundu.

Aral Gölü'nün kurumasıyla oluşan ekolojik sorunun, insanların bölgedeki mevcut su potansiyellerine sorumsuzca yaklaşmasından kaynaklandığını dile getiren Askarov, Aral Gölü hacminin 7 defa küçüldüğünü ve göle girmesi gereken suyun da 13 defa azaldığını hatırlattı.
Özbek diplomat, bu konuda gölü ve bölgeyi besleyen Serderya ve Amuderya nehirlerindeki su seviyesini olumsuz etkileyecek, faaliyetlerin ise aynı zamanda bölgenin karşı karşıya olduğu ekolojik sorunu daha da derinleştirme ve mevcut yangına üfleme anlamına geleceğini dile getirdi. (CİHAN)


'Türkmenistan ekonomisi sadece doğalgaza bağlı değil'
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov bugün düzenlediği basın toplantısında, ülke ekonomisinin sadece doğalgaza bağlı olmadığını kaydetti. Türkmenistan İlimler Akademisinde yapılan basın toplantısına yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci katıldı.

Gazetecilerin BM Genel Kurul toplantısı ile ilgili sorularına ağırlıklı olarak cevap veren Türkmen lider, enerji güvenliği, ülkede demokratikleşme süreci ve çevre sorunu ile ilgili meselelere de değindi.

Berdimuhamedov, ülke halkının yaşam seviyesinin güvence altında tutulması için devlet tarafından büyük destek sağlandığını belirtti. Ülke halkına, birçok kolaylıkların sağlandığını, elektrik, doğalgazın, kişi başına belli ölçüde benzinin bedava verildiğine dikkat çeken Berdimuhamedov, ülke ekonomisinin sadece doğalgaza bağlı olmadığını da vurguladı.
Herkesin enerji kaynakları zengin olan Türkmenistan'ın doğalgaz satarak, para kazandığını düşündüğünü belirten Berdimuhamedov, "Doğalgaz dışındaki sektörleri de geliştirerek, ülke ekonomimizi çeşitlendiriyoruz. Buna örnek olarak, 9 ay hiç kimseye gaz satmadık. Ancak gelirimiz iki kat arttı. Bunu ekonomimizi çeşitlendirme yoluyla elde ettik." diye konuştu.
Gurbanguli Berdimuhamedov, bir Türk gazetecinin; "Türkmenistan enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırılmasına büyük önem veriyor. Ülkenin buna doğalgazı yetecek mi?" yönündeki sorusuna, "Kardeş bu soruya Türkiye'de de cevap verdim' diyerek yanıtladı. Türkmenistan'ın enerji kaynaklarının zengin olduğunu kaydeden Berdimuhamedov, uzmanların hesaplamalarına göre, Türkmenistan'ın doğalgaz rezervinin 24,6 trilyon metreküp olduğunu ifade etti.

Türkmenistan'da enerji sektörünün geliştirilmesini öngören 2030 yılı kapsayan program çerçevesinde doğalgaz ve petrol üretimini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Berdimuhamedov, "Türkmenistan'da zengin doğalgaz yatakları var. Hazar'ın Türkmen kıyısında Malezya'nın Petronas şirketi 5 milyar metreküp doğal gaz üretti. Bunu gelecekte 10 milyara çıkarmayı hedefliyor. İngiliz şirketinin verilerine göre, 18 trilyon metreküp rezervi bulunan Güney Yolöten-Osman yatağını sanayiye kazandırmak için 9,7 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Çin şirketi, Amuderya nehri kıyısında dev doğalgaz yatağı buldu." dedi.
Türkmen lider, bir yabancı gazetecinin Türkmenistan'da yeni siyasi partiler ve bağımsız gazetelerin kurulmasına yönelik sorusuna, "Türkmen vatandaşların siyasi parti kurmasında problem yok. Yeni partilerin kurulması önemli bir konudur." diye ekledi.
Basın toplantısında enerji güvenliği ve BM Genel Kurulu'nun 65. dönem toplantısında Enerji Konseyi'nin kurulmasına yönelik teklifini değerlendiren Berdimuhamedov, Enerji Konseyi'nin kurulması teklifinin geleceğe yönelik bir öneri olduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, BM Genel Kurulu toplantısında Aşkabat'ın yeni dış politikası çerçevesinde enerji hatlarının güvenliğini de gündeme getirmişti. Berdimuhamedov, BM Enerji Konseyi'nin kurulması aşamasında, enerji kaynakların istikrarlı sevkiyatı için uluslararası bir mekanizma geliştirmek amacıyla BM himayesinde uzman gurubunun oluşturulmasını teklif etmişti.
(CİHAN)

Türkmenistan'da 27 yaşını geçenler askere alınmayacak
Türkmenistan'da askerlik yapmanın yaş sınırı 27'ye düşürüldü. Daimi tarafsızlık statüsü olan ülkede zorunlu askerlik süresi 24 ay.

Türkmenistan'da askerlik yapmanın yaş sınırı 27'ye düşürüldü. Daimi tarafsızlık statüsü olan ülkede zorunlu askerlik süresi 24 ay.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov askerlikle ilgili yeni düzenlemeyi imzaladı. Buna göre askerlik yapmanın en yüksek yaş sınırı 27'ye getirildi. Yeni düzenleme de askerliğe çağırma yaşı 18 olarak belirlendi. Herhangi bir sebepten askerlik vazifesini yapamayan birerin yaşı 27'yi geçerse askerlikten muaf tutulacak.

Ayrıca ülkede iki ve daha fazla çocuk sahibi olanlar ve yakın akrabalarına bakmakla yükümlü olanlar, askerlikten muaf tutuluyor. Eskiden 30 yaşını dolduran vatandaşlar, askerlikten muaf tutuluyordu.

2008 yılında üniversite mezunları için 18 ay olan askerlik süresi 12 aya indirilmişti. (kaynak: Beyazgazete)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder