3 Ekim 2010 Pazar




3 Ekim 2010, TBD-Haber http://www.turkbirdev.info/


3 Ekim Türk Dünyası Günü Kutlu olsun


Başlıklar:
  • 3 Ekim Türk Dünyası Günü Kutlandı
  • Azerbaycan seçim: Uzmanlar iktidar değişmez diyor
  • Kazakistan AGİT zirvesine hazırlanıyor
  • Kazakistan-Ukrayna ortak uçak yapacak
  • Otunbayeva: Kırgız ile Özbek halkları barışmalı
  • TC-KKTC İşbirliği
  • Londra'da KKTC 'ye Özgürlük mitingi
  • Özbekistan, yeni demir yolu hattıyla denize açılacak
  • Özbekistan biyometrik pasaporta geçiyor
  • ‘AB’yle ilişkiler kronolojisi’ en dikkat çekici ülke Türkiye
  • Türkmenistan manatı, Orta Asya'daki en değerli para
3 Ekim Türk Dünyası Günü Kutlandı
Türk Dünyası ilişkilerinin geliştirilmesi için Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları 10. Zirvesi'nde her yıl kutlanması kararlaştırılan 3 Ekim Türk Dünyası Günü, Ankara'da kutlandı.

Milli Kütüphane'deki konferans salonunda gerçekleştirilen programa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr.
Mustafa İsen, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, Türk Dili konuşan ülkelerin elçilik görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr.
Mustafa İsen, yapılan çalışmaların 1992'de başlayan 18 yıllık değil 150-200 yıllık bir rüya olduğunu söyledi. Türk Dünyası Günü'nün dilde, fikirde ve işte başlayan hayallerin gerçekleşmesi anlamına geldiğini ifade eden İsen, "Bu hayaller 18 yıl ile sınırlandırılmamalı. Çok daha büyük hayal ve emeklerin yattığı serüvenin hayalidir bu gün." dedi.
Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar ise
İstanbul'da gerçekleştirilen Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları 10. Zirvesi'nde alınan kararla bugünlere gelindiğini hatırlattı. Acar, "Türk Cumhuriyetinin ve Türk Dünyası'nın dil, kültür, tarih ve ortak siyaset bağlantılarının canlandırılması, kürsel ve ekonomik ortaklıkların önemi artmıştır. Çağımızda yalnızca ekonomik boyutuyla değil çok yönlü stratejik ilişkilerin gelişmesi açısından tarihi bir dönüm noktası özelliği taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
Acar'ın ardından programda söz alan Avrasya Yazarlar birliği Başkanı Yakup Deliömenoğlu ise çok güzel bir günde çok üst düzey bir heyecan yaşadığını söyledi. Rahmetli
Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın girişimleriyle ilk adımların atıldığını ifade eden Deliömeroğlu, Türk Dünyası'nın kendini ifade edecek bir iradenin ortaya konulduğunu belirtti. (Cihan Haber Ajansı) 02.10.2010 16:38)

İlgili Video ve yazılar:
-
http://haberiniz.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19167&Itemid=172
-
http://www.ayb.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=1


Azerbaycan'da seçim: Uzmanlar itidar değişmez diyor
Azerbaycan genel seçimlere gidiyor. 4 milyon seçmen, 7 Kasım'da Meclis'in 125 üyesini belirleyecek. Seçimler öncesinde Halk Cephesi Partisi, Musavat Partisi ile birleşme kararı aldı. Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hatem Cabbarlı seçimlerin ülkede kırılmaya yol açmayacağını belirtti.

Azerbaycan'da 7 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde ülkede fazla bir seçim heyecanı yok. Ülkede iktidar Yeni Azerbaycan Partisi'nin elinde. Musavat Partisi ile Halk Cephesi Partisi de önde gelen muhalafet partileri arasında yer alıyor. Halk Cephesi Partisi 25 Eylül'de yapılan kurultayında Musavat Partisi ile birleşme kararı aldı. Halk Cephesi Partisi'nin birleşme kararına Musavat Partisi başkanı İsa Kamber sıcak baktığını ifade etti ve görüşmelere açık kapı bıraktı.

Seçimler öncesinde muhalefetteki Halk Cephesi Partisi'nin Karabağ konusundaki tutumu da netleşti. Azerbaycan'ın önde gelen gazetelerinden Yeni Musavat gazetesinin haberine göre Halk Cephesi lideri Ali Kerimli, Karabağ sorununda, çözümün tarafların demokratikleşmesine bağlı olduğunu, otokrat Azeri ve Ermeni yönetimlerce sorunların sürümcemede kalacağını ifade etti.

Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hatem Cabbarlı seçimlerde meclisin yarı yarıya yenilenebileceğini söyledi. Ancak Cabbarlı'ya göre seçimler ülkede önemli bir kırılmaya yol açamayacak. (Kaynak:
http://www.ulusalkanal.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=17349:uzmanlar-ktdar-demez-dyor&catid=60:mektup-koeesi )



Kazakistan AGİT zirvesine hazırlanıyor
Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'ne hazırlıklar, toplantıya iki ay gibi bir süre olmasına rağmen hız kazandı.

Astana Valiliği 1-2 Aralık tarihlerinde yapılacak AGİT zirvesine gelecek devlet ve hükümet başkanlarını karşılamak için çalışmalarını yoğunlaştırıldı. Astana'nın merkezinde villaların olduğu bir mahalle, ''AGİT Köyü'' haline getirilmek ve liderleri misafir etmek için boşaltıldı. Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, 1-2 Aralık günlerinin, trafik yoğunluğu yaşanmaması için tatil ilan edildiğini açıkladı.Valilik, 1-2 Aralık tarihlerinde zorunlu olarak trafiğe çıkacak araçların da özel izinli kartları almak zorunda olduklarını belirtti. Zirve'nin ilk gününde Astana Havalimanı'na yaklaşık 70 uçağın inmesinin beklendiğini belirten Tasmagambetov, Astana Uluslararası Havalimanı'na yeni terminaller yapılacağını ifade etti.Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, ''Her şey en ufak ayrıntılarına kadar hazırlanmalı. AGİT Zirvesi, Kazakistan için önemli bir organizasyon'' dedi.
AA


Kazakistan-Ukrayna ortak uçak yapacak
Kazakistan ve Ukrayna'nın, Kazakistan'da ortak uçak üretimi gerçekleştirecekleri bildirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 14 Eylül'de Ukrayna'yı ziyareti sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le yaptığı görüş me sırasında iki ülkenin uçak üretimi için bir ortaklık oluşturması masaya yatırıldı.

ASTANA - AA - Kazakistan ve Ukrayna'nın, Kazakistan'da ortak uçak üretimi gerçekleştirecekleri bildirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 14 Eylül'de Ukrayna'yı ziyareti sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le yaptığı görüş me sırasında iki ülkenin uçak üretimi için bir ortaklık oluşturması masaya yatırıldı. Kiev ile Astana arasında varılan anlaşma üzerine Kazakistan'da uçak üretiminin gerçekleştirilmesi için uygun yer aranmaya başladı. İki ülke yetkililerinin Kazakistan'ın başkenti Astana yakınlarında projenin gerçekleştirilmesini birinci öncelik olarak ele aldıkları öğrenildi. Ukrayna Sanayi Bakan Yardımcısı Konstantin Kucher de yaptığı açıklamada, "Biz uçak üretimi için Kazakistan'da ortak bir girişim oluşturmaya karar verdik. Şu anda konu ile ilgili hazırlıkları tamamlayıp belgeleri oluşturuyoruz. Çok yakın bir tarihte uçak üretimine start verileceğine inanıyorum" dedi. (Kaynak:
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/HaberDetay.aspx?NewsID=729723)


Otunbayeva: Kırgız ile Özbek halkları barışmalı
Kırgızistan'ın Issık Göl eyaletinin Çolpon-Ata kentinde düzenlenen Etniklerarası Diyalog, Uzlaşma ve Hoşgörü Konferansı sona erdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşbaşkanlık yaptığı ve ülkedeki etnik grupların katıldığı konferansta sonuç bildirisi kabul edildi. Konferansın kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Türkiye tarafından düzenlenen konferansın çok verimli geçtiğini belirtti. Otunbayeva, barış ve uzlaşı kelimelerinin sadece bu tür konferanslarda dile getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Barış hayatımızın anlamı olmalı. Barışı çocuklarımıza öğretmeliyiz. Barış ve uzlaşı okullarda ders olarak okutulmalıdır. Kırgız ile Özbek halkları mutlaka barışmalıdır, eski günleri hatırlamalı, birbirine ziyarete gitmeli. Korkmak, eve kapanmak, yaşam bu değil. Biz bunu istemiyoruz'' diye konuştu. Polislerin maaşının artırılmasının ardından öğretmenlerin maaşına da zam yapacakları sözünü veren Otunbayeva, 10 Ekim Pazar günü yapılacak seçimden sonra, burada alınan kararların yerine getirilmesi için yeni hükümetin elinden geleni yapacağını belirtti. Otunbayeva, konferansa katılanlardan, gençlere ve kadınlara yaklaşımlarında özenli olmalarını, barışçıl ve iyilik dili kullanmalarını istedi. Genel seçimlere değinen Otunbayeva, güvenlik önlemlerinin artırılacağını, seçim gününde ve sonrasında kimsenin istikrarı bozmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Etnik grupların sıkıntılarının da ele alındığı konferansta kabul edilen sonuç bildirisinde, ''kardeş Türkiye halkına'' teşekkür edildi. Bildiride, Kırgızistan'da etnik barışın tesisi için, ülkede yaşayan her vatandaşın barışa katkı sağlaması gerektiği ifade edildi. Kırgız diline okullarda önem verilmesinin gerektiği belirtilen bildiride, ülkenin bütünlüğü ve halkın barışının korunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca 10 Ekimdeki milletvekili seçimlerinin dürüst ve demokratik bir atmosferde geçmesi için partilerden, halkın ve devletin çıkarlarını gözetmeleri çağrısında bulunuldu. Issık Gölü kıyısındaki Çolpon-Ata kentinde bir gün süren konferansa, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil, TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, Dışişleri yetkilileri, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı ile Kırgızistan'ın kabine üyelerinin yanı sıra ülkedeki Ahıska Derneği'nin Başkanı Murafaddin Sakimov ve üyeleri, Özbek ile Kırgız liderleri, Müslüman ve Hristiyan toplum liderleri, sivil toplum örgütleri ile Türk öğretmenler katıldı. Konferansın açılışını, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) başkanlığını yürüten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva yaptı. Türkiye tarafından düzenlenen konferansta, Kırgız ile Özbek halkları arasında barışın sağlanması hedeflendi. Kırgızistan'ın güneyinde haziran ayında 5 gün süren çatışmada, 408 kişi ölmüş, 1500 kişi yaralanmıştı. Etnik çatışmada, 2500 ev, işyeri ve devlet binası yakılmıştı. (Kaynak: haber7 / Tarih/Saat: 03 Ekim 2010, 06:55:06 /
http://www.haber7.com/)


TC-KKTC İşbirliği

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin, Anavatan Türkiye’nin desteği ve kurumlarıyla gerçekleştirilen ticaretle ayakta durduğunu söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Ordu’nun Fatsa İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan ile Tayfun Karataş Başkanlığındaki Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’u ziyaret etti.
Tayfun Karataş ziyarette yaptığı konuşmada temaslarının amacını, “Fatsa ilçesinde üretim yapan firmalara Pazar aramak” olarak açıkladı.
Yöresel ürünlerine Pazar bulmayı hedeflediklerini belirten Karataş, bu çerçevede ticari faaliyetlerini artıracaklarını söyledi.
Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan da hedeflerinin Fatsa’da ciddi üretim yapan firmaların pazar payını artırmak olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise Fatsa’dan gelen yetkililer ve iş insanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek bu görüşmelerin önümüzdeki günlerde yapılacak işbirliğine temel teşkil ettiğini söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da konuşmasında Anavatan Türkiye ile devam eden işbirliğinin önemine değindi.
Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın ekonominin geliştirilmesi hedefiyle sürdürdüğü faaliyetlerden de övgüyle söz eden Atun, Odanın, Anavatan Türkiye ile ticari işbirliğini koordine ettiğini söyledi.
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında bir gümrük birliği protokolünün mevcut olmadığını, buna rağmen yasal mevzuatların bulunduğunu anımsatan Atun, bu mevzuatlar sayesinde iki ülke arasındaki ticaretin kolaştırıldığını kaydetti.
Doğrudan ticaret tüzüğünün hayata geçirilmesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş insanının rahat bir nefes alacağına da dikkati çeken Atun, hükümet olarak Türkiye ile işbirliği içinde bu konudaki çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin, büyük oranda Anavatan Türkiye’nin desteği ve bağlı kurumlarıyla gerçekleştirilen ticaretle ayakta durduğunun da altını çizdi. (Kaynak:
http://www.brtk.net/index.php?option=com_content&view=article&id=13005:tc-kktc-brl&catid=1:kktc&Itemid=3)



Londra'da KKTC 'ye Özgürlük mitingi
Kuzey Kıbrıslı Türkler, Başbakanlık binası önünde düzenledikleri gösteride tanınma çağrısında bulundular

İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Kuzey Kıbrıslı Türkler, Başbakanlık binası önünde düzenledikleri gösteride Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) tanınması çağrısında bulundu.
Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'ndan toplanan Kıbrıslı Türkler, KKTC'nin siyasal olarak tanınmıyor olmasını ve KKTC vatandaşlarının insan haklarından mahrum edilmesini protesto etti. Kuzey Kıbrıs Özgürlük Grubu (TRNC Freedom) derneği tarafından düzenlenen mitinge, az sayıda gösterici katıldı. Yağmur nedeniyle katılımın düşük olduğu eyleme katılan göstericiler, ellerinde Kuzey Kıbrıs ve Türkiye bayrakları taşıdı. Meydanda toplanan göstericilere seslenen Kuzey Kıbrıs Özgürlük Grubu yetkililerinden Çetin Ramadan, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan ambargonun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kendi özgürlüklerinden ödün vermeyeceklerini söyleyen Ramadan, sorunun çözüme kavuşturulması için ilgili hükümetlere çağrıda bulundu. Sık sık Kuzey Kıbrıs'ın tanınması lehine sloganlar atan eylemciler, daha sonra Başbakanlık binasının bulunduğu Downing Street'e doğru yürüdü. Yürüyüşün ardından Kuzey Kıbrıs Özgürlük Grubu'nu temsil eden bir gösterici, kendi taleplerini içeren bir mektubu İngiltere Başbakanı David Cameron'a iletilmek üzere Başbakanlık yetkililerine verdi. Mektup, Kuzey Kıbrıs'ın tanınması ve her türlü ambargonun kaldırılması taleplerini içeriyor. (Kaynak:
http://www.haberturk.com/dunya/haber/557831-londrada-kktc-ye-ozgurluk-mitingi)


Özbekistan, yeni demir yolu hattıyla denize açılacak
Dünyada denize açılması için en az iki devlet sınırını kat etmesi gereken bir devlet konumunda olan Özbekistan, hayata geçirilmek istenilen yeni demir yolu hattıyla denize daha çabuk ulaşacak.

Şimdiye kadar İran hattını kullanan Özbekistan bu kez Afganistan ve Pakistan üzerinden en kısa yoldan denize açılmayı planlıyor. Özbekistan'ı denize ulaştıracak yeni demir yolu hattının büyük kısmı 30 yıla aşkındır silahların susmadığı Afganistan üzerinden geçecek. Yeni hat, şu anda yapımı devam eden ve Özbekistan'ı Afganistan'ın kuzeyindeki Mezarı Şerif kentine bağlayan demir yolu ağının devamı niteliğinde olacak. Yapımı şu anda Özbekistan tarafından sürdürülen ve Asya Kalkınma Bankası (AKB) tarafından finanse ettiği 75 kilometrelik demir yolu ağı, Özbekistan'ın Tirmiz kenti üzerinden Afganistan'ın Hayraton kentine ve oradan da Mezar'ı Şerif'e uzanıyor. Çinli bir firma tarafından inşası düşünülen yeni demir yolu hattının güzergahı ise 'Özbekistan-Afganistan ve Pakistan' şeklinde olacak. İlk etapta 5 milyar dolarlık bir maliyet biçilen yolun uzunluğu 700 kilometre olarak hesaplanıyor. Beş yılda tamamlanması beklenen demir yolu hattı Afganistan'dan sonra Pakistan üzerinden denize ulaştırılacak. Yeni demir yolu hattı Orta Asya'yı denizle buluşturan en yakın ulaşım ağı olacak. Orta Asya ülkeleri şimdilik İran'ın Bandar Abbas Limanı üzerinden denize açılıyor. Yeni demir yolu hattını Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi de kullanacak. (Kaynak:
http://www.stargazete.com/dunya/ozbekistan-yeni-demir-yolu-hattiyla-denize-acilacak-haber-298808.htm)




Özbekistan biyometrik pasaporta geçiyor
Özbekistan, 2011 yılından sonra biyometrik çipli pasaport uygulamasına geçiyor.

Özbekistan basınında yer alan haberde hükümetin yeni pasaportları hazırlamak amacıyla Hollanda'nın IAI Industrial Systems şirketinden üç adet 'BookMaster One' olarak adlandırılan donanım sistemini satın aldığı belirtildi. Haberde, bir değişikliğin olmaması durumunda Ocak 2011 itibariyle Özbekistan vatandaşlarına biyometrik pasaportların verilmesine başlanmasının beklendiği kaydedildi.Yeni biyometrik pasaportların hazırlanmasında kullanılacak teknik donanımın ise önümüzdeki yıla yakın bir dönemde Özbek tarafına ulaştırılacağı belirtiliyor. BookMaster One olarak adlandırılan donanım saatte 330 adet pasaport çıkarma kapasiteli. CİHAN

‘AB’yle ilişkiler kronolojisi’ en dikkat çekici ülke Türkiye.
Başlangıçta altı ülke vardı: Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg... Altılı, 1951’de Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nu kurdu. 1957’de Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) oluşturuldu. 1994’te de Avrupa Birliği (AB).

Bugüne dek beş genişleme dalgası gördük:1973’te Britanya, Danimarka ve İrlanda.
1981’de Yunanistan.
1986’da İspanya ve Portekiz.
1995’te Avusturya, Finlandiya ve İsveç.
2004’te Çek Cumhuriyeti, Estonya, Kıbrıs (Ah!), Litvanya, Letonya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya ve 2007’de Bulgaristan, Romanya...

‘AB’yle ilişkiler kronolojisi’ en dikkat çekici ülke Türkiye. Neden mi? Tam üyelik başvurusu 1987’de; başvurunun kabulü tam 12 yıl sonra. Belirtmek gereksiz ama bu kadar bekletilen bir başka ülke yok adaylık kapısında. Tabii arada hır gür gırla, hatta 1997’deki o ‘uğursuz’ Lüksemburg Zirvesi’nden sonra bir kopuş...Söküğün dikilmesi iki yıl. Ve nihayet 1999’da resmen aday Türkiye... Bitmedi. Sonrası yine uzun ve sancılı bir süreç. Arada Kıbrıs’ın Türkiye’ye rağmen üyeliğe kabulü. Ankara-Brüksel hattında patlak veren fırtına. Havanın durulması, AB’nin Aralık 2004’te Türkiye’ye görüşmelere başlamak için tarih vermesiyle: 3 Ekim 2005.Evet, dün tam beş yıl geride kaldı AB’yle tam üyelik görüşmelerine başlayalı. Ne demek müzakere? 35 başlıklı bir ev ödevi var Türkiye’nin. Bu ödevlerini birbir yerine getirecek ki tam üyelik için AB’nin kapısına dikilebilsin. Peki durum ne?35 başlıktan 8’i Kıbrıs nedeniyle vetolu, açılamıyor. Yine aynı nedenle müzakeresi bitse bile hiçbir başlık kapatılamıyor. Dön dolaş Kıbrıs anlayacağınız...Ama bahane değil, olamaz. Vetosuz, yani açılabilen başlıklarda da ağır aksak ilerliyor Türkiye. Gelin Türkiye’yi tam üyelik müzakerelerine aynı tarihte başladığı Hırvatistan’la kıyaslayalım.Ağustos 2010 itibarıyla Hırvatistan 35 başlıktan 22’sini müzakeresini tamamlayıp kapattı bile. Buna karşılık Türkiye’nin müzakeresini tamamlayabildiği başlık sayısı 1. Evet, yalnız ve yalnız 1. Hırvatistan, tüm müzakere başlıklarını açtırdı. Türkiye’nin açtırabildiği başlık sayısı ise 13.Hırvatistan ile Türkiye’nin müzakere performansı kaplumbağa-tavşan hikâyesi gibi.Kopenhag Kriterleri icat olduktan sonraki genişlemelerin Polonya, Romanya ve Bulgaristan gibi görece zorlu ülkeleriyle kıyaslandığında da Türkiye’nin performansı hiç parlak değil.Kabul, Türkiye diğerlerinden fazlasıyla komplike bir ülke. Kabul, AB içinde özellikle Fransa ve Almanya’nın başını çektiği bir ‘muhalefet’ cephesi var. Ve kabul, çık Kıbrıs’ın içinden çıkabilirsen. Evet ama Türkiye ya bu sürüyü güdecek ya bu diyardan gidecek. Gider gider, kendi bileceği iş. Ama gitmediğine ve gitmeyeceğini bas bas bağırdığına göre... AB liginde 2005-2007 sezonlarında tutturduğu formu yakalayabilmek, hatta üstüne çıkabilmek için ne eksiği, ne gerekçesi var Türkiye’nin? Kaldı ki kupayı almak kadar, iyi oynamak da önemli değil mi? Her sıkıştığımızda topu taca atarak, bir geri bir yan pas yaparak, kural ihlal edip durarak, birbirimize bağırıp çağırarak, hakeme kızıp küserek nereye kadar? O halde ha gayret Türkiye... Bir türlü gelmek bilmeyen şu ‘Avrupa Birliği yılı’na, yıllarına girelim artık.

Son söz: AB’yle üyelik müzakerelerini başlayıp da bitirememiş ülke yok.

AB kapısındaki üyelik kuyruğu
Ön sıradakiler: Hırvatistan, İzlanda, Makedonya, Türkiye. Hırvatistan ve Türkiye’yle üyelik görüşmeleri 3 Ekim 2005’te başladı. Makedonya Aralık 2005’te aday ilan edildi ancak, henüz üyelik görüşmeleri başlamadı.İzlanda öteden beri AB’nin içindeydi, yalnızca üye değildi. Resmi başvuru Temmuz 2009’da yapıldı. Yaklaşık bir yıl sonra, Haziran 2010’da AB, İzlanda’yla üyelik görüşmelerine başlama kararı aldı.

Arka sıradakiler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Kosova (?). Bu dörtlü, aday adayı halen. (Kaynak:
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=1021989&Yazar=ERDAL%20G%C3%9CVEN&Date=04.10.2010&CategoryID=98)



Türkmenistan manatı, Orta Asya'daki en değerli para
Orta Asya ülkeleri arasında Türkmenistan manatı döviz karşısından en değerli para konumunda.

2 Ekim hafta sonu itibariyle Türkmenistan'da bir ABD doları 2.85, bir Euro ise 3.91 manattan işlem gördü.
Bölge ülkeleri arasında yabancı para karısında parası en değerli olan ikinci ülke ise Tacikistan oldu. Tacikistan'da bir ABD doları 4.38, bir Euro ise 6.05 somaniden alıcı buldu.
Bölgede yabancı para karşısında en büyük farkın olduğu ülke ise Özbekistan oldu. Özbekistan'da bir ABD dolar bin 620, bir Eoru de 2 bin 173 Sum'dan işlem görüyor.
Orta Asya ülkelerindeki döviz kuru şöyle:
1 Dolar 1 Euor
Türkmenistan (Manat): 2,85 3.91
Tacikistan(Somani) : 4,38 6.05
Kırgızistan(Som): 46,70 63.80
Kazakistan(Tenge): 147,42 202.56
Özbekistan(Sum): 1620 2173

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder